Τα αυξημένα τριγλυκερίδια αυξάνουν τον κίνδυνο για νέο εγκεφαλικό επεισόδιο

Στους ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (TIA), το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής στην αντιμετώπιση των λιπιδίων εστιάζεται στη θεραπεία της αυξημένης λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) με στατίνες. Μια πρόσφατη κλινική μελέτη εντόπισε μια LDL στόχο <70 mg/dL ως προτιμώμενη για μελλοντική πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η σημασία των υψηλών τριγλυκεριδίων σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο ή ΤΙΑ έχει προσελκύσει λιγότερη προσοχή. Πρόσφατα διεξήχθη μια μελέτη ενός κέντρου ασθενών που εισήχθησαν με εγκεφαλικό επεισόδιο ή TIA. Αξιολόγησαν τα λιπιδικά προφίλ και τον μηχανισμό του εγκεφαλικού επεισοδίου και παρακολούθησαν τους ασθενείς για έως και 1 χρόνο. Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων ορίστηκαν ως τιμές νηστείας ≥150 mg/dL. Η κύρια έκβαση ήταν το ποσοστό των μειζόνων καρδιαγγειακών συμβάντων (MACE), συμπεριλαμβανομένων των μη θανατηφόρων εγκεφαλικών επεισοδίων, του μη θανατηφόρου εμφράγματος του μυοκαρδίου και του θανάτου αγγειακής αιτιολογίας.

Σε μια περίοδο 5 ετών, εγγράφηκαν 870 ασθενείς (μέση ηλικία 70,1 έτη, 61% άνδρες).

Όσον αφορά τον μηχανισμό του εγκεφαλικού επεισοδίου,

  • το 20% ήταν αθηροθρομβωτική νόσος,
  • το 21% νόσος των μικρών αγγείων,
  • το 25% εμβολικό επεισόδιο και
  • το 28% απροσδιόριστος μηχανισμός.

Το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων είχε υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και αυτοί οι συμμετέχοντες είχαν υψηλότερο ποσοστό MACE κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης (20,9% έναντι 9,7%). Το ποσοστό MACE με υψηλές τιμές τριγλυκεριδίων έναντι εκείνων με φυσιολογικές ήταν σημαντικά αυξημένο μεταξύ των συμμετεχόντων με ενδοκρανιακή αθηροσκλήρωση (29,9% έναντι 14,7%), καθώς και μεταξύ αυτών με εξωκρανιακή στένωση (23,0% έναντι 9,4%).

Δεν παρατηρήθηκε στατιστική διαφορά ανάλογα με το επίπεδο των τριγλυκεριδίων στα άτομα  με καρδιοεμβολικά εγκεφαλικά επεισόδια.

Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι κλινικοί γιατροί πρέπει να δίνουν προσοχή σε κάτι περισσότερο από απλώς το επίπεδο LDL όταν αναλύουν το λιπιδαιμικό προφίλ ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο ή ΤΙΑ. Οι ασθενείς με υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τον πιο εντατικό έλεγχο του διαβήτη εάν υπάρχει διαβήτης και τη φαρμακολογική θεραπεία των υψηλών επιπέδων τριγλυκεριδίων, ειδικά σε περίπτωση αθηροσκληρωτικού εγκεφαλικού.

Βιβλιογραφία

Hoshino T et al. Prognostic role of hypertriglyceridemia in patients with stroke of atherothrombotic origin. Neurology 2022 Mar 16.

Amarenco P et al. A comparison of two LDL cholesterol targets after ischemic stroke. N Engl J Med 2019 Nov 18.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr