Ασυμπτωματική βακτηριουρία: οι περισσότεροι γιατροί συνταγογραφούν αντιβιοτικά παρότι αυτά δεν χρειάζονται

Περίπου 7 στους 10 κλινικούς ιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης συνταγογραφούν αχρείαστη αντιβιοτική θεραπεία για την ασυμπτωματική βακτηριουρία, ακόμη και για ασθενείς χωρίς παράγοντες κινδύνου, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές αποτάθηκαν σε 551 κλινικούς γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης στις Ηνωμένες Πολιτείες από την 1η Ιουνίου 2018 έως τις 26 Νοεμβρίου 2019, για να αξιολογήσουν την προσέγγισή τους σε έναν υποθετικό ασθενή με ασυμπτωματική βακτηριουρία.

Τυπικά, σε περιπτώσεις χωρίς συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου, η αντιβιοτική θεραπεία για την ασυμπτωματική βακτηριουρία δεν ενδείκνυται και δεν συνιστάται στις κατευθυντήριες οδηγίες. Ωστόσο, η αντιβιοτική θεραπεία συνήθως συνταγογραφείται για αυτούς τους ασθενείς σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης.

Συνολικά, 392 κλινικοί γιατροί – ή το 71% των ερωτηθέντων – δήλωσαν ότι θα συνταγογραφούσαν αντιβιοτική θεραπεία για την ασυμπτωματική βακτηριουρία, ακόμη και “ελλείψει ένδειξης”.

Πολυμεταβλητές αναλύσεις πρότειναν ότι άλλοι κλινικοί παράγοντες, όπως η τοποθεσία του ιατρείου, μπορεί να συμβάλλουν στην προθυμία κάποιου να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά σε αυτά τα σενάρια, με τους κλινικούς ιατρούς στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό να είναι λιγότερο πιθανό να συνταγογραφήσουν αντιβιοτικά από εκείνους σε άλλες περιοχές (OR = 0,49; 95 % CI, 0,33-0,72).

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κλινικοί γιατροί με ιστορικό οικογενειακής ιατρικής ήταν πιο πιθανό να συνταγογραφήσουν αντιβιοτικά από παθολόγους (OR = 2,93; 95% CI, 1,53-5,62) και οι έκτακτοι γιατροί ήταν λιγότερο πιθανό να συνταγογραφήσουν αντιβιοτικά από τους θεράποντες ιατρούς (OR = 0,57, 95% CI, 0,38-0,85).

Ωστόσο, οι περισσότεροι κλινικοί γιατροί, ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων, ανέφεραν ότι ήταν πρόθυμοι να συνταγογραφήσουν ακατάλληλα αντιβιοτικά, γεγονός που υποδηλώνει ότι η εκστρατεία Choosing Wisely που συνιστά κατά της αντιβιοτικής θεραπείας για ασυμπτωματική βακτηριουρία δεν είχε αντίκτυπο στις ΗΠΑ.

Η ακατάλληλη συνταγογράφηση μπορεί να προέλθει από την παρερμηνεία των κλινικών γιατρών της έννοιας των αποτελεσμάτων των διαγνωστικών εξετάσεων. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι «η προθυμία να συνταγογραφηθούν ακατάλληλα αντιβιοτικά στο δείγμα της μελέτης μας πιθανότατα αντανακλά ένα κενό γνώσης». Πολλοί κλινικοί γιατροί που είπαν ότι θα συνταγογραφούσαν αντιβιοτικά όταν τους δόθηκε η υποθετική περίπτωση πίστευαν ότι ο ασθενής είχε μεγάλη πιθανότητα να έχει ουρολοίμωξη, παρόλο που οι λεπτομέρειες της περίπτωσης δεν υποστηρίζουν αυτή τη διάγνωση.

Ωστόσο, από μόνα τους, τα κενά γνώσης μάλλον δεν εξηγούν τα πάντα. Οι κλινικοί γιατροί έχουν δηλώσει αρκετούς λόγους για ακατάλληλη συνταγογράφηση, όπως «την επιθυμία να ανταποκριθούν στις αντιληπτές προσδοκίες του ασθενούς τους», σύμφωνα με τους ερευνητές. Μπορεί επίσης να προέρχεται από διαγνωστική αβεβαιότητα, όπως όταν ένας ασθενής δεν μπορεί να παράσχει ένα ακριβές ιστορικό συμπτωμάτων.

Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι περισσότεροι κλινικοί γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα έρχονταν σε αντίθεση με τις ευρέως αποδεκτές οδηγίες συνταγογραφώντας αντιβιοτικά για την ασυμπτωματική βακτηριουρία παρά την απουσία παραγόντων κινδύνου.

Βιβλιογραφία

Baghdadi J, et al. JAMA Netw Open. 2022;doi:10.1001/jamanetworkopen.2022.14268.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr