Η διαλειμματική νηστεία ωφελεί τους ασθενείς με παχυσαρκία και αντίσταση στην ινσουλίνη

Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να ωφελήσει ασθενείς με αυξημένο βάρος, παχυσαρκία, προδιαβήτη ή αντίσταση στην ινσουλίνη, σύμφωνα με μια παρουσίαση στην εικονική συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής.

Μπορεί επίσης να είναι κατάλληλη για ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2.

Τα στοιχεία είναι ακόμα εξαιρετικά περιορισμένα σχετικά με τις επιπτώσεις της διαλείπουσας νηστείας σε ασθενείς με διαβήτη. Τα προκαταρκτικά στοιχεία όμως υποδηλώνουν ότι στην πραγματικότητα μπορεί να είναι ασφαλής σε αυτά τα άτομα, με την προειδοποίηση ότι οι ασθενείς πρέπει να παρακολουθούν στενά τη γλυκόζη στο αίμα τους.

Υπάρχουν ακόμη περισσότερα στοιχεία που υποστηρίζουν μια δίαιτα διαλειμματικής νηστείας σε ασθενείς με αντίσταση στην ινσουλίνη.

Σε μια μελέτη για εναλλασσόμενη ημέρα νηστεία ανακαλύφθηκε ότι τα άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη είχαν περισσότερες βελτιώσεις στην ευαισθησία στην ινσουλίνη κάνοντας τη διαλείπουσα νηστεία σε σύγκριση με αυτούς που έκαναν περιορισμό θερμίδων.

Τύποι διαλειμματικής νηστείας

Η διαλειμματική νηστεία συνήθως χρησιμοποιείυαιως γενικός όρος για τρεις τύπους δίαιτας: εναλλακτική ημερήσια νηστεία, δίαιτα 5:2 και χρονικά περιορισμένη διατροφή.

Η εναλλακτική νηστεία είναι μια δίαιτα κατά την οποία οι άνθρωποι εναλλάσσουν τις ημέρες νηστείας και φαγητού. Τις μέρες της νηστείας δεν καταναλώνουν περισσότερες από 500 θερμίδες και τις ημέρες φαγητού δεν παρακολουθούν τις θερμίδες που προσλαμβάνουν.

Η δίαιτα 5:2, είναι μια εναλλακτική λύση στην εναλλακτική ημερήσια νηστεία στην οποία οι άνθρωποι έχουν 2 ημέρες νηστείας την εβδομάδα.

Αν και οι κλινικοί γιατροί ανησυχούν συχνά ότι οι ασθενείς που χρησιμοποιούν εναλλακτική νηστεία ημέρας θα φάνε υπερβολικά τις ημέρες της τροφής, τρώνε μόνο περίπου 10% περισσότερο φαγητό, άρα περίπου 200 έως 300 θερμίδες περισσότερες εκείνη την ημέρα.

Οι άνθρωποι συχνά αναφέρουν ότι αισθάνονται περισσότερο σε επαφή με ενδείξεις πληρότητας και πείνας, και πραγματικά δεν είναι αδηφάγοι την ημέρα της νηστείας. Και στη συνέχεια, την ημέρα της τροφής, τρώνε κανονικά ή ίσως λίγο περισσότερο.

Στη νηστεία περιορισμένου χρόνου – την πιο δημοφιλή μορφή διαλείπουσας νηστείας – οι άνθρωποι τρώνε μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κάθε μέρα, συνήθως από το μεσημέρι έως τις 8 μ.μ. ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν οικογενειακά δείπνα και άλλες δραστηριότητες κοινωνικής διατροφής. Σε μελέτες όπου οι ασθενείς παραλείπουν το δείπνο, υπήρχαν φρικτά ποσοστά εγκατάλειψης και κακή συμμόρφωση.

Κλινική εφαρμογή της διαλειμματικής νηστείας

Δεν πρέπει όλοι να ακολουθούν μια δίαιτα διαλειμματικής νηστείας. Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη ορισμένα κριτήρια αποκλεισμού.

Η διαλείπουσα νηστεία δεν συνιστάται σε:

παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών·
άτομα που είναι έγκυες ή θηλάζουν·
άτομα που έχουν φυσιολογικό βάρος ή ΔΜΣ μικρότερο από 18,5 kg/m².
άτομα που έχουν ιστορικό διατροφικών διαταραχών·
άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών· και
άτομα που πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα με τα γεύματα.

Μερικοί πιστεύουν ότι τα 12 χρόνια είναι μια «πολύ ακραία» ηλικία για να ξεκινήσει η διαλείπουσα νηστεία, καθώς αυτό τείνει να είναι το ηλικιακό παράθυρο αιχμής για τις διατροφικές διαταραχές.

Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι, εάν η παρέμβαση υπόκειται σε ιατρική επίβλεψη, ότι αυτά τα συμπτώματα διατροφικής διαταραχής δεν αυξάνονται.

Σε οποιαδήποτε ηλικία, οι ανεπιθύμητες ενέργειες θα πρέπει να παρακολουθούνται για τους πρώτους 3 μήνες — την περίοδο με τη μεγαλύτερη απώλεια βάρους.

Πρέπει να παρακολουθούνται ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη D, Β12, ηλεκτρολύτες κατά τους πρώτους 3 μήνες που η απώλεια βάρους είναι στο υψηλότερο επίπεδο. Επίσης φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, τα λιπίδια και τη γλυκόζη θα πρέπει να παρακολουθούνται. Καθώς το άτομο χάνει βάρος, τα φάρμακά του μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουν.

Άλλες συμβουλές σε όσους σκέφτονται να εφαρμόσουν μια δίαιτα διαλείπουσας νηστείας στη ζωή τους, είναι να δημιουργήσουν ένα πιο βολικό παράθυρο για φαγητό, να πίνουν περισσότερο νερό κατά τη διάρκεια της περιόδου προσαρμογής – τις πρώτες 2 εβδομάδες περίπου – και να μην περιορίζονται σε πρωτεΐνες, ειδικά όταν κάνουν μια δίαιτα εναλλασσομένων ημερών.

Πηγή

Gabel K, et al. Clinical application of intermittent fasting in various population groups. Presented at: American Society of Nutrition Scientific Sessions and Annual Meeting; June 14-16, 2022 (virtual meeting).

Varady K, et al. Human trials of alternate day fasting and time restricted eating. Presented at: American Society of Nutrition Scientific Sessions and Annual Meeting; June 14-16, 2022 (virtual meeting).

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr