Το ψύλλιο αναδείχτηκε ως το πιο αποτελεσματικό συμπλήρωμα φυτικών ινών για τη χρόνια δυσκοιλιότητα

Το ψύλλιο (psyllium) ήταν ο πιο αποτελεσματικός τύπος φυτικών ινών για τη θεραπεία της χρόνιας δυσκοιλιότητας, σύμφωνα με μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση και μετανάλυση που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το βέλτιστο σχήμα για τη χορήγηση φυτικών ινών ήταν μια ημερήσια δόση μεγαλύτερη από 10 g για διάρκεια τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων.

Τα ευρήματα παρέχουν πιθανές λύσεις για πολλούς ασθενείς με χρόνια δυσκοιλιότητα που δεν είναι ικανοποιημένοι με τις τρέχουσες θεραπευτικές επιλογές.

Η χρόνια δυσκοιλιότητα, η οποία επηρεάζει περίπου το 12% των ενηλίκων, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί και αντιπροσωπεύει περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια επισκέψεις σε ιατρεία κάθε χρόνο. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να βρουν ανακούφιση, αλλά οι συστάσεις για τον τύπο, τη δόση και τη διάρκεια ήταν ασαφείς.

Ο Van der Schoot και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετανάλυση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων μελετών (RCTs) για να αξιολογήσουν την επίδραση της χορήγησης φυτικών ινών στο χρόνο διέλευσης του εντέρου, την παραγωγή κοπράνων, τα συμπτώματα και την ποιότητα ζωής σε ενήλικες με χρόνια δυσκοιλιότητα.

Οι ερευνητές εντόπισαν μελέτες μέσω ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων, περιλήψεων αναζήτησης με το χέρι και αναδρομικών παραπομπών. Οι τελικές αναλύσεις περιελάμβαναν 16 RCT 1.251 συμμετεχόντων.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι ίνες αύξησαν τη συχνότητα των κοπράνων (τυποποιημένη μέση διαφορά [SMD] = 0,72; 95% CI, 0,36-1,08) και βελτιωμένη συνοχή κοπράνων (SMD = 0,32, 95% CI, 0,18-0,46). Συνολικά, το 66% των ανθρώπων ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία με φυτικές ίνες.

Συγκεκριμένα, δόσεις ινών άνω των 10 g/d (RR = 1,72; 95% CI, 1,35-2,18) και τα συμπληρώματα ψυλλίου ήταν πιο αποτελεσματικά στη βελτίωση της ανταπόκρισης στη θεραπεία, της παραγωγής κοπράνων και της προσπάθειας κένωσης. Η θεραπεία που διήρκεσε τουλάχιστον ένα μήνα αναγνωρίστηκε επίσης ως η καλύτερη για τη βελτίωση του χρόνου διέλευσης ολόκληρου του εντέρου και της συχνότητας των κενώσεων.

Το ψύλλιο οδήγησε σε αύξηση κατά τρεις κενώσεις/εβδομάδα, υποδεικνύοντας ότι το ψύλλιο είναι εξίσου ή και πιο αποτελεσματικό από τα οσμωτικά και διεγερτικά καθαρτικά, τα οποία αυξάνουν τη συχνότητα των κοπράνων κατά 2,5 κενώσεις/εβδομάδα.

Υπήρχε σημαντική ετερογένεια μεταξύ των μελετών που συμπεριλήφθηκαν, επομένως χρειάζεται προσοχή κατά την ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Ωστόσο, η ανασκόπηση αυτή παρέχει σημαντικά στοιχεία για τη βέλτιστη χορήγηση φυτικών ινών που μπορεί να υποστηρίξει τους κλινικούς ιατρούς να παρέχουν τυποποιημένες και αποτελεσματικές συστάσεις σε ασθενείς με χρόνια δυσκοιλιότητα.

Αυτή η μετανάλυση παρέχει στοιχεία ότι το ψύλλιο είναι η πιο αποτελεσματική ίνα που έχει ερευνηθεί για την παροχή ανακούφισης από τη δυσκοιλιότητα με βελτιώσεις στη συχνότητα και την προσπάθεια κένωσης, γεγονός που υπογραμμίζει τη δυνατότητά του να χρησιμοποιηθεί ως στρατηγική πρώτης γραμμής για τη διαχείριση της δυσκοιλιότητας. Αυτά τα ευρήματα παρέχουν στοιχεία για τον βέλτιστο τύπο και το βέλτιστο καθεστώς συμπληρωμάτων ινών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την κλινική φροντίδα και τις συστάσεις προς τους ασθενείς, βελτιώνοντας τελικά τη φροντίδα και την ανταπόκρισή τους στη θεραπεία.

Βιβλιογραφία

Van der Schoot A, et al. Am J Clin Nutr. 2022;doi:10.1093/ajcn/nqac184.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1381 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr