Χειρουργική επέμβαση βουβωνοκήλης: ποια είναι η καλύτερη από τις 3 τεχνικές που υπάρχουν;

Σε μια αναδρομική μελέτη, τα ποσοστά επιπλοκών ήταν υψηλότερα με ρομποτική χειρουργική.

Οι ασθενείς έχουν πλέον τρεις επιλογές για την αποκατάσταση της βουβωνοκήλης: ανοιχτή, λαπαροσκοπική και ρομποτική. Για να συγκρίνουν τα περιεγχειρητικά αποτελέσματα για αυτές τις προσεγγίσεις, οι ερευνητές εντόπισαν 125.000 ασθενείς (σχεδόν όλοι άνδρες) στη βάση δεδομένων του Προγράμματος Βελτιώσεως της Χειρουργικής Ποιότητας Veterans Affairs που είχαν επιλεκτική αποκατάσταση βουβωνοκήλης μεταξύ 2008 και 2019.

Τα βασικά ευρήματα ήταν τα εξής:

Συνολικά, τα ποσοστά των ανοιχτών, λαπαροσκοπικών και ρομποτικών επεμβάσεων ήταν 81%, 14% και 5%, αντίστοιχα. Ωστόσο, το έτος 2019, τα ποσοστά αυτά είχαν μετατοπιστεί σε περίπου 60%, 20% και 20%, αντίστοιχα.

Τα συνολικά ποσοστά μετεγχειρητικών επιπλοκών 30 ημερών ήταν σημαντικά υψηλότερα με τη ρομποτική χειρουργική (≈5%) από ό,τι με τη λαπαροσκοπική ή την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση (και οι δύο ≈1%). Μέχρι το 2019, το ποσοστό ρομποτικών επιπλοκών είχε μειωθεί σε περίπου 3,5%, αλλά ήταν ακόμα υψηλότερο από τα ποσοστά με τις άλλες προσεγγίσεις. Οι διαφορές παρέμειναν σημαντικές μετά την προσαρμογή για τα βασικά χαρακτηριστικά των ομάδων ασθενών.

Τα ποσοστά συγκεκριμένων τύπων επιπλοκών (δηλαδή, απρογραμμάτιστη επανεπέμβαση, γενικές ιατρικές επιπλοκές και λοιμώξεις τραυμάτων) ήταν σταθερά υψηλότερα με τη ρομποτική αποκατάσταση.

Ο χειρουργικός χρόνος ήταν σημαντικά υψηλότερος με ρομποτική από ό,τι με ανοιχτή ή λαπαροσκοπική επέμβαση.

Αν και οι περιεγχειρητικές επιπλοκές με ρομποτική αποκατάσταση μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, τα τρέχοντα ποσοστά επιπλοκών μπορεί να εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα με την ανοιχτή ή λαπαροσκοπική αποκατάσταση — τουλάχιστον σε ορισμένα κέντρα. Η επιλογή του είδους χειρουργικής επέμβασης για την αποκατάσταση της βουβωνοκήλης προέρχεται τελικά από συζητήσεις μεταξύ ασθενούς και χειρουργού. Ωστόσο, μερικές φορές οι ασθενείς ζητούν πληροφορίες και στους παθολόγους. Ως εκ τούτου, είναι λογικό οι πάροχοι πρωτοβάθμιας περίθαλψης να είναι εξοικειωμένοι με αυτά τα δεδομένα.

Βιβλιογραφία

Holleran TJ et al. Trends and outcomes of open, laparoscopic, and robotic inguinal hernia repair in the Veterans Affairs system. Hernia 2022 Jun; 26:889.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr