Η εγκεφαλική διέγερση βελτιώνει τη μνήμη σε ηλικιωμένα άτομα

Τόσο η βραχυπρόθεσμη όσο και η μακροπρόθεσμη μνήμη βελτιώθηκαν μετά από 4 ημέρες θεραπείας.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι οι νέες, επεξεργαζόμενες μνήμες αποθηκεύονται παροδικά από νευρικά κυκλώματα σε ένα μέρος του εγκεφάλου και στη συνέχεια κωδικοποιούνται ως μακροπρόθεσμες μνήμες που αποθηκεύονται σε κυκλώματα σε ένα άλλο μέρος του εγκεφάλου. Η ηλεκτρική διέγερση αυτών των τμημάτων του εγκεφάλου μπορεί να βελτιώσει το σχηματισμό της μνήμης, αλλά τα στοιχεία σε προηγούμενες μελέτες έχουν αναμειχθεί.

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης υπέθεσε ότι η επαναλαμβανόμενη διακρανιακή διέγερση εναλλασσόμενου ρεύματος αυτών των δύο περιοχών του εγκεφάλου με συγκεκριμένες ηλεκτρικές συχνότητες μπορεί να βελτιώσει αυτούς τους δύο τύπους μνήμης. Οι ερευνητές χορήγησαν διακρανιακή διέγερση εναλλασσόμενου ρεύματος για 20 λεπτά σε 4 συνεχόμενες ημέρες σε 150 ηλικιωμένους (ηλικιακό εύρος 65-88 ετών) χωρίς γνωστές νευρολογικές ή ψυχιατρικές διαταραχές. Σύμφωνα με την υπόθεση, όταν ένα συγκεκριμένο τμήμα του βρεγματικού φλοιού έλαβε διέγερση χαμηλής συχνότητας, η μνήμη εργασίας βελτιώθηκε αμέσως. Όταν ένα συγκεκριμένο τμήμα του προμετωπιαίου φλοιού έλαβε διέγερση υψηλής συχνότητας, η μακροπρόθεσμη μνήμη βελτιώθηκε αμέσως. Αυτές οι βελτιώσεις διήρκεσαν τουλάχιστον 1 μήνα. Η διέγερση διαφορετικών τμημάτων του εγκεφάλου ή με διαφορετικές συχνότητες, ή ψευδείς διαδικασίες που δεν περιλάμβαναν ηλεκτρικά ρεύματα, δεν απέφεραν βελτίωση της μνήμης.

Συγκεκριμένοι τύποι μη επεμβατικής ηλεκτρικής διέγερσης που παρέχονται σε συγκεκριμένα μέρη του εγκεφάλου μπορεί να βελτιώσουν τόσο την εργασιακή όσο και τη μακροπρόθεσμη μνήμη σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Μπορούν αυτά τα αποτελέσματα να αναπαραχθούν; Θα επιμείνουν τα οφέλη πέρα ​​από 1 μήνα; Μπορεί αυτή η τεχνική να ωφελήσει επίσης άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση ή ακόμα και άνοια; Τα αποτελέσματα θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για τους επαγγελματίες υγείας όσο και για τους ασθενείς.

Βιβλιογραφία

Grover S et al. Long-lasting, dissociable improvements in working memory and long-term memory in older adults with repetitive neuromodulation. Nat Neurosci 2022 Sep; 25:1237.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1384 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr