Τα GLP-1 ανάλογα αυξάνουν τον κίνδυνο οξείας χολοκυστίτιδας

Τριάντα από τους 36 ασθενείς αυτής της σειράς υποβλήθηκαν σε χολοκυστεκτομή και 3 πέθαναν.

Σε μια πρόσφατη μετανάλυση τυχαιοποιημένων μελετών, οι αγωνιστές του γλυκαγονόμορφου πεπτιδίου-1 (GLP-1 ανάλογα) συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο για νόσο της χοληδόχου κύστης και των χοληφόρων. Σε αυτή τη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από το Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Συμβάντων του FDA των ΗΠΑ και εντόπισαν περιπτώσεις οξείας χολοκυστίτιδας που σχετίζονται με χρήση αγωνιστών GLP-1 μεταξύ 2005 και 2021.

Συνολικά, εντοπίστηκαν 36 περιπτώσεις οξείας χολοκυστίτιδας (διάμεση ηλικία 55 έτη) που σχετίζονται με εξενατίδη (21), ντουλαγλουτίδη (7), σεμαγλουτίδη (7) και λιξισενατίδη (1). Για 33 περιπτώσεις, η ένδειξη για χρήση του GLP-1 αναλόγου ήταν ο διαβήτης. Δεκατέσσερις ασθενείς λάμβαναν GLP-1 ανάλογο υψηλής δόσης.

  • Δεκαεπτά περιπτώσεις οξείας χολοκυστίτιδας εμφανίστηκαν εντός 90 ημερών από την έναρξη του φαρμάκου.
  • Τριάντα ασθενείς υποβλήθηκαν σε χολοκυστεκτομή.
  • Είκοσι οκτώ ασθενείς ανάρρωσαν, 3 ασθενείς πέθαναν (λόγω παγκρεατίτιδας και ηπατικής νέκρωσης) και τα αποτελέσματα δεν ήταν διαθέσιμα για 5 ασθενείς.

Αυτά τα ευρήματα συμφωνούν με προηγούμενες αναφορές: Η χρήση των GLP-1 αναλόγων σχετίζεται με οξεία χολοκυστίτιδα. Τα αποτελέσματα είναι ερμηνεύσιμα, καθώς οι αγωνιστές των υποδοχέων GLP-1 μπορούν να προάγουν την απώλεια βάρους, να καταστέλλουν την έκκριση χολοκυστοκινίνης και να μειώνουν την κένωση της χοληδόχου κύστης, τα οποία μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη οξείας χολοκυστίτιδας. Ωστόσο, αυτή η βάση δεδομένων του FDA εξαρτάται από την εθελοντική αναφορά από κλινικούς γιατρούς, επομένως δεν γνωρίζουμε πόσο αντιπροσωπευτικές είναι αυτές οι περιπτώσεις ή εάν τα ανάλογα GLP-1 προκάλεσαν τη χολοκυστίτιδα σε κάθε μια από τις περιπτώσεις.

Βιβλιογραφία

Woronow D et al. Acute cholecystitis associated with the use of glucagon-like peptide-1 receptor agonists reported to the US Food and Drug Administration. JAMA Intern Med 2022 Aug 29.

He L et al. Association of glucagon-like peptide-1 receptor agonist use with risk of gallbladder and biliary diseases: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. JAMA Intern Med 2022 Mar 28.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr