Όχι στην προφυλακτική αντιπηκτική αγωγή σε ασθενείς με COVID-19 που δεν νοσηλεύονται

Η προφύλαξη με ενοξαπαρίνη δεν οδήγησε σε μείωση της νοσηλείας ή του θανάτου σε πρόσφατη μελέτη.

Μετά την αναγνώριση της συσχέτισης μεταξύ του COVID-19 και της αρτηριακής και φλεβικής θρομβοεμβολής (VTE), πραγματοποιήθηκαν πολυάριθμες τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες μελέτες για τον προσδιορισμό της ιδανικής έντασης της αντιπηκτικής προφύλαξης. Μεταξύ των νοσηλευόμενων ασθενών, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η θεραπευτική δόση αντιπηκτικής αγωγής ωφελεί αυτούς που νοσηλεύονται σε θάλαμο αλλά όχι αυτούς στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Δεν είναι γνωστό εάν οι εξωτερικοί ασθενείς με συμπτωματικό COVID-19 θα πρέπει να λαμβάνουν πρωτογενή προφύλαξη από VTE.

Στην ανοιχτή μελέτη OVID, ερευνητές στην Ελβετία και τη Γερμανία τυχαιοποίησαν 472 συμπτωματικούς εξωτερικούς ασθενείς με COVID-19 για να λάβουν ενοξαπαρίνη (40 mg ημερησίως για 14 ημέρες) ή όχι. Οι ασθενείς που συμπεριλήφθηκαν ήταν άνω των 50 ετών με αναπνευστικά συμπτώματα ή πυρετό και θετικό τεστ COVID-19 εντός 5 ημερών. Το πρωτεύον σύνθετο καταληκτικό σημείο περιελάμβανε νοσηλεία ή θάνατο εντός 30 ημερών. Τα δευτερεύοντα σύνθετα αποτελέσματα περιελάμβαναν φλεβική ή αρτηριακή θρόμβωση.

Περίπου οι μισοί ασθενείς είχαν εγγραφεί πριν από τον εμβολιασμό κατά του COVID-19. Η μελέτη διακόπηκε νωρίς όταν μια προκαθορισμένη ανεξάρτητη ανασκόπηση δεδομένων έδειξε ελάχιστες πιθανότητες η ενοξαπαρίνη να θεωρηθεί ανώτερη από την παρατήρηση. Η πρωταρχική έκβαση παρουσιάστηκε στο 3% των ασθενών σε κάθε σκέλος. Αρτηριακή ή φλεβική θρόμβωση εμφάνισε το 1% των ασθενών στην ομάδα της ενοξαπαρίνης και το 2% στην ομάδα ελέγχου (95% CI, 0,09–2,74). Δεν σημειώθηκαν ανησυχίες για την ασφάλεια.

Σε αυτήν την τυχαιοποιημένη μελέτη, η πρωτογενής προφύλαξη από VTE για συμπτωματική νόσο COVID-19 δεν οδήγησε σε βελτιωμένα αποτελέσματα. Η μελέτη δεν είχε τη δυνατότητα να αποδείξει την υπεροχή όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου VTE. Αυτά τα αποτελέσματα δεν μπορούν να γενικευθούν σε ασθενείς με προηγούμενη VTE ή αρτηριακή θρόμβωση, οι οποίοι μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο υποτροπής — αυτοί οι ασθενείς αποκλείστηκαν από τη μελέτη.

Βιβλιογραφία

Barco S et al. Enoxaparin for primary thromboprophylaxis in symptomatic outpatients with COVID-19 (OVID): A randomised, open-label, parallel-group, multicentre, phase 3 trial. Lancet Haematol 2022 Jun 29.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr