Τα άτομα με αυτοάνοσο νόσημα έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα

Μια μεγάλη, πληθυσμιακή μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε άτομα με μια ποικιλία αυτοάνοσων νοσημάτων.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο (CVD), αλλά παραμένουν ερωτήματα σχετικά με αυτή τη σχέση και τις επιπτώσεις στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μεγάλες βάσεις δεδομένων από το Ηνωμένο Βασίλειο για να μελετήσουν τις συσχετίσεις μεταξύ 19 από τις πιο συχνές αυτοάνοσες νόσους και την επίπτωση της καρδιαγγειακής νόσου.

Εντόπισαν τελικά περίπου 446.000 επιλέξιμα άτομα με νέα διάγνωση αυτοάνοσης νόσου (μέση ηλικία κατά τη διάγνωση 47 έτη, 61% γυναίκες) και περισσότερους από 2,1 εκατομμύρια άτομα χωρίς αυτοάνοσο νόσημα για σύγκριση, που ταίριαζαν ως προς τα δημογραφικά και κλινικά χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 6,2 ετών, το 15,3% των ατόμων με αυτοάνοση νόσο και το 11,0% των μαρτύρων είχαν περιστατικό κρδιαγγειακής νόσου (αναλογία κινδύνου 1,56). Αυτή η σημαντικά υψηλότερη συχνότητα καρδιαγγειακής νόσου τεκμηριώθηκε σε υποομάδες ασθενών, με τους μεγαλύτερους κινδύνους σε άτομα με συστηματική σκλήρυνση, νόσο του Addison, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο και διαβήτη τύπου 1. Ο αυξημένος κίνδυνος βρέθηκε σε κάθε κατηγορία καρδιαγγειακής νόσου που αναλύθηκε — και ήταν μεγαλύτερος για μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα, περιφερική αρτηριακή νόσο και λοιμώδη ενδοκαρδίτιδα. Οι παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου δεν επαρκούσαν για να εξηγήσουν αυτά τα ευρήματα.

Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι ένα ευρύ φάσμα αυτοάνοσων νοσημάτων θα πρέπει να θεωρούνται σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Συνολικά, ο αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου εκτιμήθηκε ότι ισοδυναμεί με αύξηση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 20 mm-Hg. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε αυτόν τον κίνδυνο και να δοκιμάσουμε στρατηγικές για τη μείωσή του.

Βιβλιογραφία

Conrad N et al. Autoimmune diseases and cardiovascular risk: A population-based study on 19 autoimmune diseases and 12 cardiovascular diseases in 22 million individuals in the UK. Lancet 2022 Aug 27.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr