Σε καπνιστές με συμπτώματα και φυσιολογική σπιρομέτρηση τα βρογχοδιασταλτικά φάρμακα δεν βοηθούν

Ο συνδυασμός εισπενομένων φαρμάκων δεν βελτίωσε τα συμπτώματα.

Η διάγνωση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) απαιτεί τον λόγο (FEV1/FVC να είναι μικρότερος από 0,7. Ωστόσο, οι ασθενείς με φυσιολογική σπιρομέτρηση μπορεί να έχουν νόσο των μικρών αεραγωγών, κλασικές εμφυσηματικές αλλαγές στην απεικόνιση ή συμπτώματα συμβατά με χρόνια βρογχίτιδα (δηλαδή παρουσία βήχα και πτυέλων για πάνω από 3 μήνες για 2 συνεχόμενα χρόνια).

Αμερικανοί ερευνητές εξέτασαν 535 ασθενείς με αναπνευστικά συμπτώματα (βαθμολογία τεστ αξιολόγησης ΧΑΠ ≥10 σε κλίμακα 40 βαθμών) και τουλάχιστον 10ετές ιστορικό καπνίσματος, αλλά χωρίς ενδείξεις απόφραξης της ροής του αέρα. Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν σε εισπνεόμενη ινδακατερόλη (β2-αγωνιστής μακράς δράσης) συν γλυκοπυρρολάτη (αντιμουσκαρινικός παράγοντας μακράς δράσης) ή σε εικονικό φάρμακο. Στις 12 εβδομάδες, οι βαθμολογίες των αναπνευστικών συμπτωμάτων ήταν παρόμοιες στην ομάδα του συνδυασμού βρογχοδιασταλτικών και στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Κάθε ασθενής με συμπτώματα ΧΑΠ πρέπει να υποβάλλεται σε σπιρομέτρηση, επειδή μόνο εκείνοι με αληθινή ΧΑΠ είναι πιθανό να ωφεληθούν από την εισπνεόμενη θεραπεία. Οι ασθενείς με συμπτώματα ΧΑΠ αλλά με φυσιολογική σπιρομέτρηση αποτελούν αίνιγμα για τους κλινικούς ιατρούς, επειδή η συνήθης θεραπεία για τη ΧΑΠ σαφώς δεν είναι ωφέλιμη με βάση αυτή τη μελέτη. Προς το παρόν, μπορούμε να ενθαρρύνουμε τη διακοπή του καπνίσματος και να προωθήσουμε την άσκηση για τέτοιους ασθενείς. Χρειάζονται πιο ευαίσθητες εξετάσεις που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για τη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενών με πρώιμη ΧΑΠ, καθώς περισσότερο από το 40% των τερματικών βρογχιολίων μπορεί να έχουν χαθεί όταν η απόφραξη γίνεται εμφανής στη σπιρομέτρηση.

Βιβλιογραφία

Han MK et al. Bronchodilators in tobacco-exposed persons with symptoms and preserved lung function. N Engl J Med 2022 Sep 4.

Sin DD. RETHINCking COPD — Bronchodilators for symptomatic tobacco-exposed persons with preserved lung function? N Engl J Med 2022 Sep 4.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr