Πόσο αξιόπιστα είναι τα rapid tests για την διάγνωση της παραλλαγής όμικρον;

Η μη εποπτευόμενη ταχεία εξέταση αντιγόνου SARS-CoV-2 με τρία εμπορικά κιτ είχε ευαισθησία 70% έως 81% κατά την περίοδο που εμφανίστηκε η Omicron και έγινε κυρίαρχη παραλλαγή στην Ολλανδία.

Η ταχεία εξέταση αντιγόνου για το COVID-19 έχει αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τη μοριακή εξέταση RT-PCR σε περιπατητικό περιβάλλον, αλλά τα δεδομένα της ακρίβειας ατής της εξέτασης είναι περιορισμένα. Ολλανδοί ερευνητές πραγματοποίησαν μια προοπτική αξιολόγηση της ταχείας εξέτασης αντιγόνου σε δημόσιες εγκαταστάσεις εξετάσεων χρησιμοποιώντας ρινικά ή ρινικά και στοματοφαρυγγικά επιχρίσματα που οι ασθενείς συνέλεξαν μόνοι τους. Τρία εμπορικά κιτ συγκρίθηκαν με τη μοριακή εξέταση RT-PCR.

Συνολικά, 6.497 άτομα εγγράφηκαν από τις 21 Δεκεμβρίου 2021 έως τις 10 Φεβρουαρίου 2022, μια περίοδο κατά την οποία το ποσοστό των μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 που προκλήθηκαν από την Omicron αυξήθηκε από 29% σε 99% στην Ολλανδία. Οι ευαισθησίες για τα ρινικά δείγματα με τα τρία κιτ κυμαίνονταν από 77% – 86% σε όλη την περίοδο της μελέτης, αλλά αυτό το εύρος έπεσε στο 70% – 81% όταν η Omicron έγινε κυρίαρχη. Για τις δύο αναλύσεις με συνδυασμένο στοματοφαρυγγικό και ρινικό δείγμα, τα δείγματα είχαν έως και 10% υψηλότερη ευαισθησία σε σχέση με τα ρινικά δείγματα μόνο. Η ανάλυση υποσυνόλου διαπίστωσε αύξηση της ευαισθησίας για άτομα που έκαναν επιβεβαιωτική ταχεία εξέταση αντιγόνου δευτερογενώς σε προηγούμενη θετική εξέταση και μια ελαφρά μείωση στην ευαισθησία για άτομα με προηγούμενο COVID-19.

Αυτή η μεγάλη μελέτη δείχνει ότι τρεις διαφορετικές ταχείες εξετάσεις αντιγόνου είχαν παρόμοιες ευαισθησίες έναντι της αρχικής παραλλαγής Omicron, από την οποία έχουν εξελιχθεί οι παραλλαγές BA.4 και BA.5. Το ότι το 20% έως 30% των λοιμώξεων χάθηκαν με μία μόνο εξέταση, συμβαδίζει με πιο πρόσφατες ανέκδοτες αναφορές. Πράγματι, η τρέχουσα καθοδήγηση του FDA αναφέρει ότι τα άτομα που έχουν συμπτώματα COVID-19 θα πρέπει να εκτελούν δύο ή τρεις εξετάσεις αντιγόνου ανά 48 ώρες, εάν η αρχική ή οι αρχικές εξετάσεις είναι αρνητικές. Η χαμηλότερη ευαισθησία που παρατηρείται σε άτομα με προηγούμενη λοίμωξη θα μπορούσε να σχετίζεται είτε με χαμηλότερο ιικό φορτίο σε επόμενες λοιμώξεις είτε με παρεμβολή στην εξέταση από με την παρουσία κυκλοφορούντων αντισωμάτων πρωτεΐνης κατά του νουκλεοκαψιδίου.

Βιβλιογραφία

Schuit E et al. Diagnostic accuracy of covid-19 rapid antigen tests with unsupervised self-sampling in people with symptoms in the omicron period: Cross sectional study. BMJ 2022 Sep 14; 378:e071215.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr