Η χρήση της σεμαγλουτίδης στον πραγματικό κόσμο οδηγεί σε σημαντική μείωση του βάρους

Η μείωση του βάρους στους 3 και 6 μήνες, ακόμη και με ελάχιστη διατροφική εκπαίδευση και υποστήριξη, ήταν παρόμοια με την απώλεια βάρους σε ελεγχόμενες μελέτες.

Η σεμαγλουτίδη, ένας αγωνιστής υποδοχέα του γλυκαγονόμορφου πεπτιδίου-1 (GLP-1) που χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, προκάλεσε σημαντική μείωση του βάρους σε τυχαιοποιημένες μελέτες.

Σε αυτήν την αναδρομική μελέτη, οι ερευνητές της Mayo Clinic εξέτασαν την αποτελεσματικότητα της σεμαπου έπαιρναν σεμαγλουτίδη (εβδομαδιαίες υποδόριες ενέσεις), κυρίως για μείωση του βάρους. Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς τους ασθενείς αποκλείστηκαν από τη μελέτη λόγω άρνησης ασφάλισης, ελλείψεων φαρμάκων, προηγούμενης βαριατρικής χειρουργικής επέμβασης, χρήσης άλλων φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας ή ενεργού κακοήθειας.

Από τους υπόλοιπους 175 ασθενείς (μέση ηλικία 49 έτη, 16% με διαβήτη τύπου 2, μέσος δείκτης μάζας σώματος 41 kg/m2), μόνο το ένα τέταρτο έλαβε διατροφικές συμβουλές και το 10% έλαβε κάποιο είδος ψυχολογικής υποστήριξης.

  • Μέχρι τους 3 μήνες, οι μισοί πέτυχαν απώλεια βάρους πάνω από 5% και το 15% έχασαν περισσότερο από το 10% του σωματικού τους βάρους.
  • Από τους 102 ασθενείς που παρακολουθήθηκαν για 6 μήνες, σχεδόν όλοι πέτυχαν 5% απώλεια βάρους, οι μισοί έχασαν >10% και το ένα τέταρτο έχασε >15% του σωματικού του βάρους.

Η επίσκεψη σε διαιτολόγο ή ψυχολόγο δεν συσχετίστηκε με μεγαλύτερη απώλεια βάρους. Σχεδόν οι μισοί ασθενείς έφτασαν τις υψηλότερες δόσεις (1,7 mg ή 2,4 mg εβδομαδιαίως). Η απώλεια βάρους ήταν στατιστικά σημαντικά μεγαλύτερη σε όσους έφτασαν αυτές τις δόσεις (σε σύγκριση με τις χαμηλότερες δόσεις), αν και η κλινική διαφορά ήταν μέτρια.

Αυτά τα αποτελέσματα του πραγματικού κόσμου συγκρίνονται ευνοϊκά με αυτά που παρατηρήθηκαν σε τυχαιοποιημένες μελέτες, ακόμη και με ελάχιστη διατροφική και ψυχολογική υποστήριξη. Αν και ορισμένες πρακτικές απαιτούν από τους ασθενείς να συμμετέχουν σε παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής προκειμένου να λαμβάνουν φάρμακα για την απώλεια βάρους, αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι η σεμαγλουτίδη είναι αποτελεσματική ακόμη και χωρίς τέτοια υποστήριξη. Αξίζει να σημειωθεί, ότι περισσότεροι από το ένα τρίτο των ασθενών με συνταγές σεμαγλουτίδης αποκλείστηκαν από τη μελέτη λόγω μη κάλυψης του φαρμάκου από τον ασφαλιστικό φορέα ή λόγω έλλειψης του φαρμάκου – δύο σημαντικά εμπόδια στη συνταγογράφηση αυτού και άλλων φαρμάκων απώλειας βάρους.

Βιβλιογραφία

Ghusn W et al. Weight loss outcomes associated with semaglutide treatment for patients with overweight or obesity. JAMA Netw Open 2022 Sep 19; 5:e2231982.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr