Ο συνδυασμός αερόβιας γυμναστικής με βάρη μειώνει κατά 47% τη θνησιμότητα

Η τακτική άσκηση με βάρη συσχετίστηκε με χαμηλότερη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία εκτός από τον καρκίνο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Διαπιστώθηκε επίσης ότι η προσθήκη αερόβιας άσκησης ενισχύει το προστατευτικό αποτέλεσμα.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο British Journal of Sports Medicine, αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν τις εβδομαδιαίες συστάσεις για αερόβια άσκηση και έκαναν βάρη μία ή δύο φορές την εβδομάδα σχεδόν μείωσαν στο μισό τη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες.

Αυτή δεν είναι η μόνη μελέτη που αναφέρει ότι ορισμένοι τύποι άσκησης μπορούν να μειώσουν τη θνησιμότητα, αλλά συμβάλλει στη διάκριση των οφελών από την ενασχόληση με ένα μόνο είδος δραστηριότητας ή με συνδυασμούς.

Το εύρημα ότι η θνησιμότητα φαινόταν να είναι χαμηλότερη για όσους συμμετείχαν και στους δύο τύπους άσκησης παρέχει ισχυρή υποστήριξη για τις τρέχουσες οδηγίες για συμμετοχή σε αερόβιες δραστηριότητες και δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης. Οι ηλικιωμένοι πιθανώς θα επωφεληθούν από την προσθήκη ασκήσεων άρσης βαρών στις ρουτίνες της σωματικής τους δραστηριότητας.

Για αυτή τη μελέτη παρατήρησης, ο Gorzelitz και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα από 99.713 άτομα ηλικίας 55 έως 74 ετών που, αφού συμμετείχαν σε μια μελέτη προσυμπτωματικού ελέγχου του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου το 1993, συμπλήρωσαν μια έρευνα παρακολούθησης το 2006 που περιέγραφε τις συνήθειές τους στην άρση βαρών. Η ομάδα, η οποία είχε μέση ηλικία 71 ετών κατά την παρακολούθηση, παρακολουθήθηκε για άλλα 10 χρόνια.

Οι ερευνητές ερεύνησαν τόσο την αερόβια άσκηση — μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα (MVPA) — όσο και την άρση βαρών — άσκηση μυϊκής ενδυνάμωσης (MSE). Χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τέσσερις ομάδες, με βάση τα συνολικά εβδομαδιαία λεπτά MVPA τους:

  • αδρανείς (0 λεπτά).
  • ανεπαρκής αερόβια MVPA (1-149 λεπτά).
  • επαρκής (150+ λεπτά) και
  • πολύ δραστήριοι (301+ λεπτά)

Περίπου το ένα τρίτο των συμμετεχόντων (32%) σημειώθηκε ότι ήταν αρκετά ενεργοί αερόβια. Σχεδόν το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων (23%) ανέφερε κάποια δραστηριότητα άρσης βαρών, ενώ το 16% ανέφερε ότι ασκούνταν τακτικά με βάρη από μία έως έξι φορές την εβδομάδα.

Διαπιστώθηκε ότι η άσκηση μόνο με βάρη συνδέθηκε με 9% έως 22% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, που ποικίλλει ανάλογα με τη συχνότητα άσκησης. Συσχετίστηκε επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας σχετιζόμενης με καρδιαγγειακή νόσο (HR = 0,91, 95% CI, 0,86-0,97).

Η ενασχόληση με αερόβια σωματική δραστηριότητα, από την άλλη πλευρά, συσχετίστηκε με 24% έως 34% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες.

Τα καλύτερα αποτελέσματα, ωστόσο, ήταν σε εκείνους που ανέφεραν ότι ασχολούνταν και με τους δύο τύπους δραστηριότητας, με 41% έως 47% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία.

Η μελέτη αυτή παρέχει υποστήριξη για την άρση βαρών ως τρόπο άσκησης που σχετίζεται με μακροζωία για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας σε διάφορα επίπεδα αερόβιας άσκησης MVPA. Είναι σημαντικό ότι αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν την εκπλήρωση των συστάσεων τόσο της αερόβιας MVPA όσο και της μυϊκής ενδυνάμωσης (συμπεριλαμβανομένης της άρσης βαρών), ειδικά στοχεύοντας σε ηλικιωμένους που δεν κάνουν άρση βαρών αλλά μπορεί να είναι αερόβια ενεργοί επί του παρόντος για να μεγιστοποιήσουν τα αποτελέσματα υγείας και θνησιμότητας.

Αν και η άρση βαρών και οι αερόβιες δραστηριότητες συνδέονταν ανεξάρτητα με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία και καρδιαγγειακή νόσο, φάνηκε ότι ο χαμηλότερος κίνδυνος δεν ήταν εμφανής για τη θνησιμότητα από καρκίνο.

Υπάρχουν πολλοί πιθανοί μηχανισμοί μέσω των οποίων η άρση βαρών θα μπορούσε να συσχετιστεί με τη θνησιμότητα, συμπεριλαμβανομένης της επίδρασης της άρσης βαρών στη σύνθεση του σώματος, που οδηγεί σε περισσότερη άλιπη μάζα και επομένως βελτιωμένη λειτουργία. Η συνολική άλιπη μάζα συνδέεται επίσης ανεξάρτητα με χαμηλότερη θνησιμότητα. Τέλος, η άρση βαρών, ειδικότερα, θα μπορούσε να είναι μια κοινωνικά σχετιζόμενη συμπεριφορά, καθώς όσοι αθλούνται συμμετέχουν στα κοινωνικά δίκτυα, υποθέτοντας ότι αυτή η συμπεριφορά γίνεται σε ένα γυμναστήριο με άλλους.

Βιβλιογραφία

Gorzelitz J, et al. Br J Sports Med. 2022;doi:10.1136/bjsports-2021-105315.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr