Όταν η δίαιτα αποτυγχάνει τότε θα πρέπει να χορηγούνται τα ειδικά φάρμακα για τη θεραπεία της παχυσαρκίας

Οι ασθενείς με παχυσαρκία θα πρέπει να λαμβάνουν τα πρόσφατα εγκεκριμένα φάρμακα όταν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν είναι επαρκείς για τη μείωση του βάρους, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες από την Αμερικανική Γαστρεντερολογική Εταιρεία (AGA).

Οι κατευθυτήριες οδηγίες, που δημοσιεύτηκαν στις 20 Οκτωβρίου στο Gastroenterology, περιλαμβάνουν εννέα συστάσεις. Στην πρώτη, η AGA συνιστά την προσθήκη φαρμάκων σε ενήλικες με παχυσαρκία ή υπέρβαρους με επιπλοκές που σχετίζονται με το βάρος που έχουν ανεπαρκή ανταπόκριση στις παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής (ισχυρή σύσταση, μέτριας βεβαιότητας στοιχεία).

Οι επόμενες τέσσερις συστάσεις (όλες υπό όρους, βασισμένες σε στοιχεία μέτριας βεβαιότητας) προτείνουν τη χρήση φαρμάκων σε ενήλικες με παχυσαρκία ή υπέρβαρους με επιπλοκές που σχετίζονται με το βάρος:

  • σεμαγλουτίδη 2,4 mg,
  • λιραγλουτίδη 3,0 mg,
  • φαιντερμίνη-τοπιραμάτη ER ή
  • ναλτρεξόνη-βουπροπιόνη ER.

Αυτά τα φάρμακα έχουν συσχετιστεί με ποσοστά απώλειας βάρους 10,8%, 4,8%, 8,5% και 3,0% αντίστοιχα. Η AGA συνιστά αποφυγή χορήγησης της ορλιστάτης (σύσταση υπό όρους, μέτρια βεβαιότητα).

Η AGA προτείνει δύο άλλα φάρμακα σε συστάσεις υπό όρους που βασίζονται σε χαμηλή βεβαιότητα: φαιντερμίνη και διαιθυλοπροπιόνη. Το πάνελ κατευθυντήριων γραμμών εντόπισε τη χρήση της υπεραπορροφητικής υδρογέλης Gelesis 100 ως κενό γνώσης ακόμη.

Αν και οι οδηγίες είναι παρόμοιες με τις προηγούμενες, προσθέτουν πρόσφατα εγκεκριμένα φάρμακα απώλειας βάρους που δεν ήταν διαθέσιμα εκείνη τη στιγμή σε προηγούμενες οδηγίες για το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία. Φυσικά, δεδομένης της ραγδαίας προόδου σε αυτόν τον τομέα, ιδιαίτερα με τη φαρμακοθεραπεία κατά της παχυσαρκίας, αυτές οι οδηγίες γεφυρώνουν ορισμένα κενά στη σύγχρονη βιβλιογραφία.

Βιβλιογραφία

Eduardo Grunvald, et al. AGA Clinical Practice Guideline on Pharmacological Interventions for Adults With Obesity. Gastroenterology. VOLUME 163, ISSUE 5, P1198-1225, NOVEMBER 01, 2022.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr