Συγκαλυμμένη υπέρταση: μια ύπουλη κατάσταση με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο

Η συγκαλυμμένη υπέρταση είναι ένα υποτιμημένο φαινόμενο που ενέχει αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή και χρόνια νεφρική νόσο. Ορισμένα απλά βήματα όπως η παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης (ΑΠ) στο σπίτι και η ενίσχυση της αντιυπερτασικής θεραπείας μπορούν να βελτιώσουν την πρόγνωση.

Η συγκαλυμμένη υπέρταση είναι μια συχνή κατάσταση. Χρειάζεται λίγη επιπλέον διερεύνηση για να τη διαγνώσει ο γιατρός και όταν υπάρχει, διαταράσσει αυτή την άνετη αίσθηση του: Αυτός είναι ένας καλά ρυθμισμένος υπερτασικός ασθενής. Το πιο εκπληκτικό είναι ότι δεν περιορίζεται σε άτομα με υπέρταση ιατρείου. Είναι ένα φαινόμενο που επεκτείνεται σε όλο τον πληθυσμό. Άτομα που δεν λαμβάνουν αντιυπερτασικά τα οποία θεωρούνται ότι είναι «νορμοτασικά» και έχουν αυξημένη την ΑΠ εκτός ιατρείου διατρέχουν επίσης πρόσθετο κίνδυνο από αυτήν την αυξημένη αρτηριακή πίεση (ΑΠ).

Ορισμός της συγκαλυμμένης υπέρτασης

Υπάρχουν διάφοροι ορισμοί της συγκαλυμμένης υπέρτασης: μια απλή εξήγηση είναι όταν υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ της ΑΠ που βλέπει ο γιατρός. Στο ιατρείο η ΑΠ είναι χαμηλή ενώ εκτός ιατρείου (στο σπίτι ή οπουδήποτε αλλού) είναι συνεχώς αυξημένη.

Η συγκαλυμμένη υπέρταση θα μπορούσε να είναι και απλώς καλυμμένη ΑΠ, γιατί συμβαίνει και σε άτομα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση. Αν έχετε χαμηλή ΑΠ στο ιατρείο αλλά αυξημένη στο σπίτι ή στην 24ωρη καταγραφή, τότε έχετε συγκαλυμμένη υπέρταση.

Στη μελέτη International Database of Ambulatory BP in Relation to Cardiovascular Outcomes (IDACO), που δημοσιεύτηκε στο Hypertension το 2014, οι ερευνητές ταξινόμησαν 8.237 μη θεραπευόμενους συμμετέχοντες που εγγράφηκαν σε 12 πληθυσμιακές μελέτες, χρησιμοποιώντας τα 140/90 mm Hg, 130/813 mm Hg, / 85 mm Hg και 120 / 70 mm Hg ως όρια υπέρτασης για τη συμβατική, την 24ωρη, και την ΑΠ ημέρας και νύχτας.

Ανάλογα με τα χρονικά διαστήματα που επιλέχθηκαν, οι συχνότητες υπέρτασης λευκής μπλούζας και συγκαλυμμένης κυμαίνονταν από 6,3% έως 12,5% και από 9,7% έως 19,6%, αντίστοιχα. Κατά τη διάρκεια 91.046 ανθρωποετών παρακολούθησης, 729 συμμετέχοντες βίωσαν ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Τα HR που σχετίζονται με την υπέρταση λευκής μπλούζας εξασθενούσαν προοδευτικά σε όλες τις κατηγορίες μετρήσεων. Ωστόσο, τα HR που συνέκριναν την συγκαλυμμένη υπέρταση με τη φυσιολογική πίεση ήταν όλα σημαντικά (P < 0,0001), κυμαινόμενα από 1,76 έως 2,03.

«Όταν οι άνθρωποι μιλούν για συγκαλυμμένη υπέρταση, αρχίζουμε να βλέπουμε κάποια σύγχυση. «Είναι η ΑΠ ημέρας; Σημασία έχει μόνο η νύχτα; Είναι συνδυασμός και των δύο ή είναι το πλήρες 24ωρο; Η απάντηση είναι ναι. Είναι όλα τα παραπάνω. Όταν μιλάμε για συγκαλυμμένη υπέρταση, έχουμε ένα θέμα ονοματολογίας. Όταν διαφοροποιήσουμε τον ορισμό, θα διαπιστώσουμε ότι το 10% έως 20% του γενικού πληθυσμού έχει συγκαλυμμένη υπέρταση.

Στη μελέτη SPRINT, η οποία περιελάμβανε συμμετέχοντες με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο, που υποβλήθηκαν σε αντιυπερτασική θεραπεία, και τυχαία ανατέθηκαν σε στόχο εντατικής ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης είτε στη συνήθη θεραπεία, ένας στους τρεις είχε συγκαλυμμένη υπέρταση.

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι η συγκαλυμμένη υπέρταση τείνει να εμφανίζεται σε έναν στους τέσσερις ή έναν στους πέντε του γενικού πληθυσμού.

Η διάγνωση της συγκαλυμμένη υπέρταση έχει μεγάλη σημασία

Σε μια αναφορά από τη μελέτη της κοόρτης για χρόνια νεφρική ανεπάρκεια (CRIC) που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Society of Nephrology, οι ερευνητές απέδειξαν ότι η παρουσία συγκαλυμμένης μη ρυθμισμένης υπέρτασης και υψηλότερης μέσης 24ωρης ΑΠ συνδέονταν ανεξάρτητα με υψηλό κίνδυνο για εξέλιξη της καρδιαγγειακής και νεφρικής νόσου.

Όταν υπάρχει συγκαλυμμένη υπέρταση, σε σύγκριση με ένα άτομο που έχει ρυθμισμένη ΑΠ εντός και εκτός ιατρείου, ο καρδιαγγεακός κίνδυνος είναι διπλάσιος, ανεξάρτητα από το πώς κάνουμε τον ορισμό της συγκαλυμμένης υπέρτασης.

Έλλειψη έρευνας

Υπάρχουν λίγες μελέτες που αξιολογούν επί του παρόντος την συγκαλυμμένη υπέρταση. Τα τρέχοντα ερευνητικά κενά περιλαμβάνουν την καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών πίσω από την συγκαλυμμένη υπέρταση, την ανάγκη κατανόησης της διαφοράς μεταξύ μιας καλά τυποποιημένης μέτρησης ΑΠ στο ιατρείο έναντι των τιμών της 24ωρης καταγραφής ΑΠ και τις κατάλληλες θεραπείες.

Όταν ένας ασθενής παρουσιάζει συγκαλυμμένη υπέρταση, ρυθμισμένη ή μη, ο κλινικός ιατρός θα πρέπει να ελέγξει για την παρουσία αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, να εξετάσει το ενδεχόμενο να αυξήσει τα αντιυπερτασικάφάρμακακαι να εξετάσει το ενδεχόμενο παρακολούθησης της ΑΠ στο σπίτι όταν υπάρχει ΧΝΝ.

Πρόκειται για ένα υπαρκτό φαινόμενο. Ένας στους τέσσερις ή ένας στους πέντε έχει συγκαλυμμένη υπέρταση, ένα μεγάλο δηλαδή πσοοστό. Πρέπει να αφιερώσουμε την δέουσα προσοχή για τη διάγνωσή τουδιότι αυξάνει σημαντικά τον καρδιαγγειακό και νεφρικό κίνδυνο.

Βιβλιογραφία

Asayama K, et al. Hypertension. 2014;doi:10.1161/HYPERTENSIONAHA.114.03614.

Drawz PE, et al. Clin J Am Soc Nephrol. 2016;doi:10.2215/CJN.08530815.

Rahman M, et al. J Am Soc Neph. 2020;doi:10.1681/ASN.2020030236.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1381 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr