Προσοχή στις χειρουργικές επεμβάσεις σε ηλικιωμένους με άνοια

Οι μελέτες δείχνουν υψηλά ποσοστά επιπλοκών και θνησιμότητας και χαμηλή πιθανότητα να πάρουν εξιτήριο στο σπίτι.

Η λήψη αποφάσεων για μείζονα χειρουργική επέμβαση για ηλικιωμένους ασθενείς με άνοια είναι συχνά δύσκολη: Τα ποσοστά μετεγχειρητικής νοσηρότητας και θνησιμότητας μπορεί να είναι υψηλότερα από ό,τι για τους ασθενείς χωρίς άνοια και η ικανότητα λήψης αποφάσεων των ασθενών είναι περιορισμένη.

Σε μια αναδρομική μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα μεταξύ σχεδόν 6.800 ασθενών του Medicare των ΗΠΑ – το 8% των οποίων είχαν άνοια – που υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις υψηλού κινδύνου. Οι περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις (71%) ήταν εκλεκτικές. Οι ασθενείς με άνοια, σε σύγκριση με εκείνους που δεν την είχαν, είχαν παρόμοια ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα (περίπου 4%) ​​αλλά υψηλότερη συχνότητα επιπλοκών στο νοσοκομείο (59% έναντι 42%) και θνησιμότητα 90 ημερών (16% έναντι 7%). Σε αναλύσεις προσαρμοσμένες για πολυάριθμα κλινικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά – τα οποία διέφεραν ουσιαστικά μεταξύ ασθενών με και χωρίς άνοια – αυτές οι διαφορές ήταν εξαιρετικά σημαντικές (προσαρμοσμένες αναλογίες πιθανοτήτων ≈ 1,5 και για τα δύο αποτελέσματα). Μεταξύ των ασθενών που εισήχθησαν από το σπίτι, εκείνοι με άνοια είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να λάβουν εξιτήριο (37% έναντι 69%).

Μια άλλη αναδρομική μελέτη εξέτασε τα αποτελέσματα θνησιμότητας μετά από σχεδόν 1.200 μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις – περίπου οι μισές εκλεκτικές και οι μισές επείγουσες – σε ηλικιωμένους ασθενείς του Medicare που ζουν στην κοινότητα των ΗΠΑ (μέση ηλικία 79 έτη). Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές έβγαλαν μια εκτίμηση βάσει πληθυσμού 13% συνολικής θνησιμότητας στο 1 έτος. Αλλά στην υποομάδα των ασθενών με άνοια, η εκτιμώμενη θνησιμότητα 1 έτους ήταν 33%.

Ο βαθμός στον οποίο οι συννοσηρότητες, οι υποξείες επιπλοκές χειρουργικών επεμβάσεων και η ίδια η άνοια συμβάλλουν στη θνησιμότητα 90 ημερών και 1 έτους δεν μπορεί να ξεχωρίσει σε αυτές τις μελέτες. Ωστόσο, όταν εξετάζεται το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης υψηλού κινδύνου για ασθενείς με άνοια, αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ των κλινικών γιατρών και των οικείων του ασθενούς που συνήθως καλούνται να λάβουν τις αποφάσεις.

Βιβλιογραφία

Shah SK et al. Patients living with dementia have worse outcomes when undergoing high-risk procedures. J Am Geriatr Soc 2022 Oct; 70:2838.

Gill TM et al. Population-based estimates of 1-year mortality after major surgery among community-living older US adults. JAMA Surg 2022 Oct 19.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr