Οι μακροχρόνιες συνέπειες από τη λοίμωξη COVID-19

Σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και την καθημερινή λειτουργία μπορεί να επιμείνουν μετά την οξεία νόσηση COVID-19.

Υπάρχουν συχνά επίμονα συμπτώματα μετά τη νόσηση από COVID-19 και μπορεί να συνεχιστούν για 6 έως 12 μήνες ή περισσότερο. Τώρα, δύο νέες μελέτες παρέχουν έναν πληρέστερο χαρακτηρισμό των όψιμων συνεπειών του COVID-19.

Σε μια πληθυσμιακή μελέτη στη νότια Γερμανία, οι ερευνητές περιέγραψαν τα συμπτώματα 6 έως 12 μήνες μετά την οξεία λοίμωξη σε περισσότερους από 11.000 ενήλικες που είχαν επιβεβαιωμένη με PCR λοίμωξη SARS-CoV-2 που διαγνώστηκε μεταξύ Οκτώβρη 2020 και Απρίλη 2021 και συμπληρωμένα ερωτηματολόγια. Σε μια μέση παρακολούθηση 8,5 μηνών, τα βασικά προβλήματα υγείας που αναφέρθηκαν από τους ίδιους ήταν η κόπωση, η νευρογνωστική εξασθένηση και τα συμπτώματα στο θώρακα που εμφανίστηκαν ακόμη και σε νεαρούς και μεσήλικες και ακόμη και μετά από ήπια λοίμωξη. Τα συμπτώματα ήταν πιο συχνά στις γυναίκες και σε εκείνους με σοβαρή λοίμωξη. Μέτρια έκπτωση αναφέρθηκε σε περισσότερο από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων. Η εκτιμώμενη προσβολή ολόκληρου του πληθυσμού ήταν 6,5%.

Σε μια μελέτη της Σκωτίας, αντίστοιχες ομάδες συμμετεχόντων που μολύνθηκαν από SARS-CoV-2 και μη μολυνθέντες παρακολουθήθηκαν με ερωτηματολόγια και συνδεδεμένα ιατρικά αρχεία στους 6, 12 και 18 μήνες. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς με συμπτωματική λοίμωξη SARS-CoV-2 ανέφεραν καμία ή ατελή ανάρρωση 6 έως 18 μήνες μετά την οξεία μόλυνση. Τα επίμονα συμπτώματα περιελάμβαναν δύσπνοια, αίσθημα παλμών, πόνο στο στήθος και σύγχυση – όλα αυτά ήταν σημαντικά πιο συχνά από ό,τι στα άτομα που δεν μολύνθηκαν ποτέ. Με την πάροδο του χρόνου, το 13% ανέφερε βελτίωση αλλά το 11% ανέφερε επιδείνωση. Τα συμπτώματα επηρέασαν αρνητικά τις καθημερινές λειτουργίες. Η πιο σοβαρή λοίμωξη, η μεγαλύτερη ηλικία, το γυναικείο φύλο και οι προϋπάρχουσες παθήσεις ήταν μεταξύ των παραγόντων που σχετίζονταν με την παρεμπόδιση της ανάρρωσης. Η ασυμπτωματική λοίμωξη δεν προκάλεσε δυσμενή έκβαση και ο εμβολιασμός συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο.

Πολλές δημοσιευμένες αξιολογήσεις των συμπτωμάτων μετά τον COVID-19 έχουν σοβαρούς περιορισμούς που επηρεάζουν τη γενίκευση. Αυτές οι δύο μελέτες αντιμετωπίζουν τέτοιους περιορισμούς, αν και η πληθυσμιακή μελέτη στη Γερμανία είχε <24% συμμετοχή και και οι δύο μελέτες περιελάμβαναν μόνο άτομα που μολύνθηκαν την άνοιξη του 2021. Οι αναφορές επιβεβαιώνουν ότι για τα πρώτα κύματα, ο οξύς COVID-19 είχε συχνά αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής και την καθημερινή λειτουργία που συνεχίστηκε πολύ μετά την αρχική μόλυνση. Δεν γνωρίζουμε εάν τέτοια επίμονα συμπτώματα θα ακολουθήσουν τις λοιμώξεις από τον COVID-19 κατά την εποχή των νέων παραλλαγών του SARS-CoV-2 και σε μια εποχή που τα περισσότερα άτομα έχουν προϋπάρχουσα ανοσία και πρόσβαση σε αποτελεσματική πρώιμη αντιική θεραπεία.

Βιβλιογραφία

Peter RS et al. Post-acute sequelae of covid-19 six to 12 months after infection: Population based study. BMJ 2022 Oct 13; 379:e071050.

Hastie CE et al. Outcomes among confirmed cases and a matched comparison group in the Long-COVID in Scotland study. Nat Commun 2022 Oct 12; 13:5663.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr