Παχυσαρκία: οι νέες ορμονικές θεραπείες ανοίγουν νέους ορίζοντες για την αντιμετώπισή της

Πολλά νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας που βρίσκονται επί του παρόντος στα σκαριά θα μπορούσαν να επεκτείνουν τις επιλογές θεραπείας για αυτή τη νόσο τα επόμενα χρόνια.

Ένα σημαντικό ορόσημο για τη θεραπεία της παχυσαρκίας ήταν η έγκριση του FDA για τη σεμαγλουτίδη 2,4 mg (Wegovy, Novo Nordisk) τον Ιούνιο του 2021 — με βάση τη μεγάλη, διαρκή μείωση του βάρους που παρατηρήθηκε σε κλινικές μελέτες.

Ωστόσο, η σεμαγλουτίδη είναι μόνο η αρχή. Μια σειρά νέων φαρμάκων, τα περισσότερα από τα οποία είναι ορμονικές θεραπείες, βρίσκονται σε εξέλιξη και θα μπορούσαν να διευρύνουν σημαντικά τον αριθμό των διαθέσιμων επιλογών για τη θεραπεία της παχυσαρκίας στο εγγύς μέλλον.

Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε ένα κενό θεραπείας όσον αφορά τη μείωση του σωματικού βάρους. Σαφώς, τα νεότερα φάρμακα αναπληρώνουν αυτό το κενό και ακόμη περισσότερο, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό, συνεργιστικά με την βαριατρική χειρουργική. Αλλά όταν σκεφτόμαστε τη θεραπεία της παχυσαρκίας, πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από τη μείωση του βάρους. Πρέπει να επικεντρωθούμε στη θεραπεία της παχυσαρκίας.

Σεμαγλουτίδη, τιρζεπατίδη

Η σεμαγλουτίδη 2,4 mg εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2021 για τη χρόνια διαχείριση του βάρους σε ενήλικες με παχυσαρκία. Τα τελευταία δεδομένα για τη σεμαγλουτίδη αποκάλυψαν ότι το φάρμακο αυτό μπορεί να είναι μια μακροχρόνια θεραπευτική επιλογή για ενήλικες με παχυσαρκία. Στα ευρήματα από τη μελέτη STEP5, οι συμμετέχοντες που έλαβαν σεμαγλουτίδη διατήρησαν μια απώλεια σωματικού βάρους κατά 16,7% στα 2 χρόνια. Τα επόμενα δεδομένα που αναμένονται για τη σεμαγλουτίδη θα είναι τα καρδιαγγειακά αποτελέσματα στη μελέτη SELECT, η οποία έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2023.

Η Tirzepatide (Mounjaro, Eli Lilly) μπορεί σύντομα να προστεθεί στη σεμαγλουτίδη για τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Η tirzepatide, ένα διπλό γλυκοζοεξαρτώμενο ινσουλινοτροπικό πολυπεπτίδιο (GIP)/αγωνιστής υποδοχέα GLP-1, εγκρίθηκε από τον FDA για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 σε ενήλικες τον Μάιο. Ενώ το φάρμακο αυτό δεν έχει ακόμη εγκριθεί για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, ο FDA χορήγησε στην tirzepatide μια ονομασία fast track τον Οκτώβριο μετά τα ευρήματα από την κλινική μελέτη SURPASS-1 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The New England Journal of Medicine τον Ιούλιο. Στη μελέτη αυτή, οι συμμετέχοντες που έλαβαν την υψηλότερη δόση των 15 mg τιρζεπατίδης είχαν μείωση σωματικού βάρους κατά 22,5% και σχεδόν το 40% των συμμετεχόντων στην ομάδα της υψηλότερης δόσης έχασαν 25% ή περισσότερο σωματικό βάρος.

Τα επόμενα βήματα θα είναι η εξέταση των ευρημάτων από την κλινική μελέτη φάσης 3 SURMOUNT-2 σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία, η οποία θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη τον Απρίλιο. Η έγκριση του FDA θα μπορούσε ενδεχομένως να έρθει λίγο μετά την κυκλοφορία των αποτελεσμάτων SURMOUNT-2.

Νέες θεραπείες αναμένονται

Η Cagrilintide (Novo Nordisk), ένα ανάλογο αμυλίνης, είναι ένας άλλος παράγοντας που βρίσκεται επί του παρόντος στα σκαριά για τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Σε ευρήματα από μια μελέτη φάσης 2 που δημοσιεύθηκε το 2021, οι ενήλικες που έλαβαν την υψηλότερη δόση των 4,5 mg καγριλιντίδης για 26 εβδομάδες είχαν μείωση του σωματικού βάρους κατά 10,6%.

Ακόμη μεγαλύτερη μείωση στο σωματικό βάρος παρατηρήθηκε όταν η καγριλιντίδη συνδυάστηκε με τη σεμαγλουτίδη. Στα ευρήματα από μια μελέτη φάσης 1β, οι ενήλικες που έλαβαν 2,4 mg καγριλιντίδης σε συνδυασμό με 2,4 mg σεμαγλουτίδης μία φορά την εβδομάδα είχαν μείωση του σωματικού βάρους κατά 17,1% στις 20 εβδομάδες. Ο συνδυασμός καγριλιντίδης και σεμαγλουτίδης θα συγκριθεί με τη μονοθεραπεία στη μελέτη REDEFINE 1, η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει αυτόν τον μήνα. Η μελέτη θα αναλύσει την αλλαγή βάρους σε ενήλικες με παχυσαρκία για διάστημα άνω των 68 εβδομάδων. Επιπλέον, η μελέτη REDEFINE 2, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2023, θα αναλύσει την επίδραση του συνδυασμού καγριλιντίδης και σεμαγλουτίδης σε ενήλικες με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2.

Αρκετά άλλα φάρμακα βρίσκονται επί του παρόντος σε μελέτες φάσης 2, συμπεριλαμβανομένων των αγωνιστών υποδοχέα γλυκαγόνης/GLP-1 pemvidutide (Altimmune) και BI 456906 (Boehringer Ingelheim), έναν τριπλό αγωνιστή υποδοχέα GIP/γλυκαγόνης/GLP-1 ρετατρουτίδη (Eli Lilly) και δύο από του στόματος αγωνιστές του υποδοχέα GLP-1, danuglipron (Pfizer) και LY-3502970 (Eli Lilly). Μια άλλη συναρπαστική επιλογή είναι μια από του στόματος μορφή σεμαγλουτίδης, η οποία βρίσκεται επί του παρόντος σε μια μελέτη φάσης 3.

Υπάρχουν και άλλες αναμενόμενες επιλογές ακόμη, όπως η bimagrumab (Novartis), μια έγχυση μονοκλωνικών αντισωμάτων που μπλοκάρει τους υποδοχείς ακτιβίνης τύπου II. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open το 2021, οι ενήλικες που έλαβαν bimagrumab κάθε 4 εβδομάδες για 48 εβδομάδες έχασαν το 20,5% της λιπώδους μάζας και κέρδισαν 3,6% σε άλιπη μάζα.

Προχωρώντας μπροστά

Υπάρχουν πολλές υποσχόμενες θεραπείες στον ορίζοντα για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, αλλά οι κλινικοί γιατροί πρέπει να κοιτάξουν πέρα από τη μείωση του βάρους.

Πρέπει να στοχεύσουμε στη νευρομεταβολική παθοφυσιολογία της παχυσαρκίας. Πρέπει να στοχεύσουμε διαφορετικούς μηχανισμούς, εστιάζοντας στην ετερογένεια της απόκρισης και γνωρίζοντας ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι παχυσαρκίας και ότι θα ανταποκριθούν διαφορετικά στις θεραπείες. Πρέπει να εξατομικεύσουμε τις συνδυαστικές θεραπείες για να στοχεύσουμε διαφορετικούς μηχανισμούς, συνδυάζοντας διάφορα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας καθώς και τη μεταβολική βαριατρική χειρουργική.

Η ποιότητα της μείωσης βάρους πρέπει να είναι μια εστίαση προς τα εμπρός, με μεγαλύτερη έμφαση στη διατήρηση και αύξηση της άλιπης μάζας. Και, πάνω από όλα, η πρόσβαση και η οικονομική προσιτότητα σε φάρμακα κατά της παχυσαρκίας πρέπει να είναι μεγάλη προτεραιότητα.

Βιβλιογραφία

Garvey WT, et al. Two-year effects of semaglutide in adults with overweight or obesity: the STEP 5 trial. Nat Med. 2022;doi:10.1038/s41591-022-02026-4.

Heymsfield SB, et al. Effect of Bimagrumab vs Placebo on Body Fat Mass Among Adults With Type 2 Diabetes and Obesity.
JAMA Netw Open. 2021;doi:10.1001/jamanetworkopen.2020.33457.

Jastreboff AM, et al. Tirzepatide Once Weekly for the Treatment of Obesity. N Engl J Med. 2022;doi:10.1056/NEJMoa2206038.

Lau DCW, et al. Once-weekly cagrilintide for weight management in people with overweight and obesity: a multicentre, randomised, double-blind, placebo-controlled and active-controlled, dose-finding phase 2 trial. Lancet. 2021;doi:10.1016/S0140-6736(21)01751-7.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr