Πρέπει να συνεχίζεται η χορήγηση των ΑΜΕΑ και των αποκλειστών ΑΤ σε ασθενείς με προχωρημένη νεφρική νόσο;

Μια τυχαιοποιημένη μελέτη έδειξε ότι η συνέχισή τους είναι ασφαλής σε ασθενείς που παρακολουθούνται προσεκτικά.

Οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης (ΑΜΕΑ) και οι αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτασίνης (ARBs) μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της ήπιας έως μέτριας βαρύτητας χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ). Είναι όμως ωφέλιμα, επιβλαβή ή ουδέτερα σε ασθενείς με προχωρημένη ΧΝΝ; Για να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, οι ερευνητές του Ηνωμένου Βασιλείου εντόπισαν 411 ενήλικες με εκτιμώμενο ρυθμό σπειραματικής διήθησης (GFR) <30 mL/λεπτό/1,73 m2 που λάμβαναν ΑΜΕΑ ή ARB και τους τυχαιοποίησαν για να διακόψουν ή να συνεχίσουν αυτά τα φάρμακα. Κατά την έναρξη, η διάμεση κρεατινίνη ορού ήταν 3,4 mg/dL και η διάμεση τιμή GFR ήταν 18 mL/λεπτό. Οι ασθενείς σε αιμοκάθαρση αποκλείστηκαν.

Σε μια διάμεση παρακολούθηση 3 ετών, σημειώθηκαν αυτά τα αποτελέσματα:

Ο μέσος GFR ήταν περίπου 13 mL/λεπτό και στις δύο ομάδες. Ωστόσο, το ποσοστό των ασθενών που προχωρούσαν σε θεραπεία νεφρικής υποκατάστασης ή τελική παρηγορητική φροντίδα ήταν 62% με τη διακοπή και 56% με τη συνέχιση. Αυτή η διαφορά έχασε για λίγο τη στατιστική σημαντικότητα (λόγος κινδύνου 1,28, διάστημα εμπιστοσύνης 95%, 0,99–1,65).

Η θνησιμότητα ήταν περίπου 10% και στις δύο ομάδες.

Η πρωτεϊνουρία και η αρτηριακή πίεση αυξήθηκαν παροδικά στην ομάδα διακοπής, αλλά αργότερα, δεν παρατηρήθηκαν διαφορές μεταξύ των ομάδων.

Τα περιστατικά εμφράγματος του μυοκαρδίου, εγκεφαλικού επεισοδίου και νοσηλειών σε νοσοκομείο για καρδιακή ανεπάρκεια ήταν παρόμοια στις δύο ομάδες.

Η συνέχιση των ΑΜΕΑ ή των ARB δεν ήταν επιβλαβής σε ασθενείς με εκτιμώμενο GFR χαμηλότερο από 30 mL/λεπτό. Το μεγάλο ερώτημα – που δεν επιλύθηκε αρκετά εδώ – είναι εάν η συνέχιση αυτών των φαρμάκων προσδίδει κάποιο όφελος: Η διαφορά 6 ποσοστιαίων μονάδων στην εξέλιξη σε νεφρική νόσο τελικού σταδίου, που ευνοεί την ομάδα συνέχισης, θα ήταν σημαντική σε μια ελαφρώς μεγαλύτερη μελέτη. Αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν τη συνέχιση των ΑΜΕΑ και των ARBs σε ασθενείς με προχωρημένη ΧΝΝ εκτός εάν εμφανιστεί σημαντική υπερκαλιαιμία ή αλλιώς ανεξήγητη ξαφνική επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας.

Βιβλιογραφία

Bhandari S et al. Renin–angiotensin system inhibition in advanced chronic kidney disease. N Engl J Med 2022 Nov 3

 

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1384 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr