Μια ακόμη φιμπράτη απέτυχε να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Η πεμαφιβράτη δεν μείωσε τη συχνότητα εμφάνισης του σύνθετου καρδιαγγειακού καταληκτικού σημείου στη μελέτη PROMINENT.

Τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων είναι γνωστό ότι σχετίζονται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Ωστόσο, οι κλινικές μελέτες μείωσης των τριγλυκεριδίων, συμπεριλαμβανομένων των φιβρατών, δεν έχουν βελτιώσει τα καρδιαγγειακά αποτελέσματα. Η πεμαφιβράτη – μια φιμπράτη με ισχυρή, εκλεκτική δράση υποδοχέα-άλφα ενεργοποιούμενο από πολλαπλασιαστή υπεροξισωμάτων – έχει άδεια για κλινική χρήση στην Ιαπωνία αλλά όχι στις Η.Π.Α. Για να αξιολογηθεί εάν η πεμαφιβράτη μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο πέρα ​​από την απλή μείωση των τριγλυκεριδίων, οι ερευνητές στην πολυεθνική, χρηματοδοτούμενη από τον κατασκευαστή μελέτη PROMINENT (NCT03071692) τυχαιοποίησαν 10.497 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, επίπεδα τριγλυκεριδίων 200–499 mg/dL και επίπεδα HDL-χοληστερόλης ≤40 mg/dL για να λάβουν πεμαφιβράτη (0,2 mg δύο φορές την ημέρα) ή αντίστοιχο εικονικό φάρμακο.

Η μελέτη περιελάμβανε ασθενείς χωρίς προηγούμενη αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο (ASCVD, καταλληλότητα ηλικίας ≥50 ετών για τους άνδρες και ≥55 για τις γυναίκες) και εκείνους με εγκατεστημένη ASCVD (67% όλων των συμμετεχόντων, ηλικίας ≥18 ετών). Όλοι οι συμμετέχοντες υποβάλλοντο σε θεραπεία μείωσης των λιπιδίων σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες (ή είχαν δυσανεξία στις στατίνες) και είχαν επίπεδα LDL-χοληστερόλης ≤100 mg/dL.

Μέχρι τους 4 μήνες, η πεμαφιβράτη μείωσε τα διάμεση επίπεδα τριγλυκεριδίων κατά ένα απόλυτο 26,2%, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο και είχε ευεργετικές επιδράσεις σε άλλες παραμέτρους λιπιδίων, όπως η HDL χοληστερόλη. Παραδόξως, όμως, η πεμαφιβράτη αύξησε σημαντικά την LDL χοληστερόλη και την απολιποπρωτεΐνη Β σε σχέση με το εικονικό φάρμακο. Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 3,4 ετών, η πεμαφιβράτη δεν έδειξε κανένα πλεονέκτημα έναντι του εικονικού φαρμάκου στο πρωτεύον τελικό σημείο αποτελεσματικότητας — μη θανατηφόρο έμφραγμα του μυοκαρδίου, ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, στεφανιαία επαναγγείωση ή καρδιαγγειακό θάνατο (αναλογία κινδύνου 1,03, 95% CI, 0,151) – και συσχετίστηκε με αυξημένες περιπτώσεις νεφρικών συμβαμάτων και φλεβικής θρομβοεμβολής. Ωστόσο, η πεμαφιβράτη συσχετίστηκε με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου.

Οι φιμπράτες είναι από τα πιο ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα μείωσης των τριγλυκεριδίων, αλλά η PROMINENT είναι μία από τις πολλαπλές μελέτες φιμπράτης στην εποχή των στατινών που δεν έδειξαν μείωση των καρδιαγγειακών συμβάντων. Ακόμη και σε έναν πληθυσμό υψηλού κινδύνου, η πεμαφιβράτη δεν μείωσε τα καρδιαγγειακά συμβάντα και είχε ανησυχητικές ανεπιθύμητες ενέργειες, παρά τη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων. Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να δίνουν πρώτη προτεραιότητα στη χρήση φαρμάκων, όπως οι στατίνες, που έχουν γνωστά οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα.

Βιβλιογραφία

Das Pradhan A et al. Triglyceride lowering with pemafibrate to reduce cardiovascular risk. N Engl J Med 2022 Nov 5.

Elam MB et al. Association of fenofibrate therapy with long-term cardiovascular risk in statin-treated patients with type 2 diabetes. JAMA Cardiol 2016 Dec 28.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr