Ο διαλογισμός ως νέα θεραπευτική επιλογή για την υπέρταση

Ένα πρόγραμμα βασισμένο στην ενσυνειδητότητα προσαρμοσμένο για άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση (ΑΠ) έδειξε «δυνητικά κλινικά σημαντικές» μειώσεις στη συστολική ΑΠ επί 6 μήνες μετά τη συμμετοχή.

Σε παρακολούθηση 6 μηνών, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα που βασίζεται στην ενσυνειδητότητα είχαν μέση μείωση της συστολικής ΑΠ κατά σχεδόν 6 mm Hg.

Το πρόγραμμα (Mindfulness-Based Blood Pressure Reduction) Μείωσης της Αρτηριακής Πίεσης με βάση την Ενσυνειδητότητα (MB-BP) εστιάζει στην εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε δεξιότητες όπως ο έλεγχος της προσοχής, η αυτογνωσία και η ρύθμιση των συναισθημάτων. Αυτή η εκπαίδευση εφαρμόζεται στη συνέχεια στην αλλαγή συμπεριφοράς στην υγεία. Αυτή θα μπορούσε να είναι μια νέα στρατηγική για τη βελτίωση της ρύθμισης της ΑΠ.

Εκπαίδευση διαλογισμού

Οι ερευνητές στρατολόγησαν περισσότερους από 200 ενήλικες από το Providence του Rhode Island, περιοχή που είχαν αυξημένη ΑΠ (> 120/80 mm Hg). Οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως γυναίκες (59%), η μέση ηλικία ήταν τα 59 έτη, το 81% ήταν λευκοί και το 73% είχε πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Οι μισοί από τους συμμετέχοντες ανατέθηκαν τυχαία σε ενισχυμένη συνήθη αντιυπερτασική θεραπεία, η οποία περιελάμβανε ένα μόνιτορ και εκπαίδευση για την ΑΠ στο σπίτι, εκπαιδευτικό υλικό ΑΠ από το AHA (American Heart Association) και διευκόλυνε την πρόσβαση σε γιατρό, εάν χρειαζόταν. Οι άλλοι μισοί ανατέθηκαν τυχαία στο πρόγραμμα MB-BP, το οποίο περιελάμβανε μια προσωπική συνεδρία ομαδικού προσανατολισμού, οκτώ εβδομαδιαίες ομαδικές συνεδρίες διάρκειας 2,5 ωρών και μια ομαδική συνεδρία 7,5 ωρών. Στους συμμετέχοντες προτάθηκε επίσης να ακολουθήσουν μια πρακτική ενσυνειδητότητας στο σπίτι τουλάχιστον 45 λεπτών την ημέρα 6 ημέρες την εβδομάδα.

Η εκαπίδευσ διαλογισμού Mindfulness μας εκπαιδεύει στον έλεγχο της προσοχής, ώστε να μπορούμε να τοποθετήσουμε το μυαλό μας εκεί που επιλέγουμε να το τοποθετήσουμε, μέσω εξάσκησης στην αναπνοή ή διαλογισμού σε άλλα μέρη του σώματος. Υπάρχει κάποια αυτογνωσία που προκύπτει από την άποψη του πώς νιώθουμε την επόμενη μέρα μετά από πολλή κατανάλωση αλκοόλ, για παράδειγμα, ή έλλειψη σωματικής δραστηριότητας ή πραγματικά μια καλή ποσότητα σωματικής δραστηριότητας και μετά μπορεί να λάβετε κάποιες πληροφορίες που προκύπτουν με τον ενισχυμένο έλεγχο προσοχής και μπορείτε να ενεργήσετε σε αυτό. Αυτό είναι το πλαίσιο που αναπτύχθηκε και δοκιμάστηκε σε αυτό το πρόγραμμα.

Μείωση της συστολικής ΑΠ

Η πρωταρχική έκβαση ήταν αλλαγή στη συστολική ΑΠ χωρίς επίβλεψη στο ιατρείο στους 6 μήνες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση κατά 5,9 mm Hg στη συστολική ΑΠ χωρίς επίβλεψη στο ιατρείο σε 6 μήνες παρακολούθησης στην ομάδα του προγράμματος που βασίζεται στην ενσυνειδητότητα σε σύγκριση με μια μείωση 1,4 mm Hg στην ομάδα ενισχυμένης συνήθους φροντίδας. Η διαφορά μεταξύ των ομάδων ήταν 4,5 mm Hg (P = 0,045).

Δεν υπήρξαν αξιοσημείωτες αλλαγές στη διαστολική ΑΠ σε καμία από τις ομάδες.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν παραδείγματα εύλογων μηχανισμών. Οι συμμετέχοντες στην ομάδα του προγράμματος διαλογισμού ​​είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλότερη βαθμολογία δίαιτας στις Διατροφικές Προσεγγίσεις για τη Διακοπή της Υπέρτασης (DASH), βελτιωμένο αντιληπτό άγχος και επίπεδα ενσυνειδητότητας, λιγότερο χρόνο καθιστικής ζωής και υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

Συνέπειες και μελλοντικές κατευθύνσεις

Υπήρχαν αρκετοί περιορισμοί της τρέχουσας μελέτης, συμπεριλαμβανομένης της περιορισμένης διάρκειας παρακολούθησης και της συμπερίληψης λευκών ενηλίκων κυρίως με πανεπιστημιακή εκπαίδευση, γεγονός που περιορίζει τη γενίκευση των ευρημάτων. Είπε ότι οι ερευνητές έλαβαν πρόσφατα επιχορήγηση για να προσαρμόσουν το MB-BP με το έθνος των ιθαγενών της Αμερικής των Μόχεγκαν.

Θα ήταν χρήσιμο να δούμε αυτή τη μελέτη να επαναλαμβάνεται από άλλες ομάδες εκτός από αυτή και με μεγαλύτερο χρόνο παρακολούθησης και πιο γενικευμένα δείγματα συμμετεχόντων. Εάν συνέβαινε αυτό και υπήρχαν τα αποτελέσματα, θα μπορούσε να είναι μια ελκυστική προσέγγιση που θα βοηθήσει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης περίπου των μισών ανθρώπων που έχουν υπέρταση, εκ των οποίων μόνο οι μισοί είναι ρυθμισμέμοι.

Ας πάρουμε ως παράδειγμα τα δεδομένα από το Blood Pressure Lowering Treatment Trialists’ Collaboration που δημοσιεύτηκε στο The Lancet το 2021. Στη μετανάλυση σχεδόν 345.000 συμμετεχόντων, μια μείωση κατά 5 mm Hg στη συστολική ΑΠ μεταφράστηκε σε κίνδυνο μείωσης κατά 10% για μείζονα καρδιαγγειακά συμβάντα. Με την πτώση κατά 5,9 mm Hg στη συστολική ΑΠ από την αρχική τιμή και τη διαφορά μεταξύ των ομάδων κατά 4,5 mm Hg, αυτό θα μπορούσε να έχει πολύ σημαντικά κλινικά αποτελέσματα.

Βιβλιογραφία

Mindfulness shows promise as an effective intervention to lower blood pressure. https://newsroom.heart.org/news/mindfulness-shows-promise-as-an-effective-intervention-to-lower-blood-pressure. Published Nov. 6, 2022.

Loucks EB, et al. LBS.04. Late-Breaking Science: Mindful Disruption of Chronic Hypertension Management. Presented at: American Heart Association Scientific Sessions; Nov. 5-7, 2022; Chicago (hybrid meeting).

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr