Απαράδεκτα χαμηλά τα ποσοστά ελέγχου για καρκίνο του πνεύμονα με ετήσια αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής δόσης στους καπνιστές

Λιγότερο από το 6% των επιλέξιμων Αμερικανών έχουν υποβληθεί σε προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του πνεύμονα, σύμφωνα με την έκθεση του 2022 της Αμερικανικής Ένωσης Πνευμόνων.

Η συμμετοχή στη διαλογή είναι «σοβαρά χαμηλή» σε ολόκληρη τη χώρα, με ποσοστά τόσο χαμηλά όσο 1% σε ορισμένες Πολιτείες.

Είναι δύσκολο να καταλάβουμε ποια είναι τα εμπόδια στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα. Το ποσοστό προσυμπτωματικού ελέγχου περίπου 6% που αναφέρεται σε αυτήν την έκθεση είναι απλώς απαράδεκτο. Είναι επίσης δύσκολο να γνωρίζουμε εάν προσφέρεται προσυμπτωματικός έλεγχος αλλά δεν γίνεται αποδεκτός από τα άτομα που είναι επιλέξιμα, αλλά αμφιβάλλω ότι αυτός είναι ο λόγος. Άλλες προληπτικές μελέτες, όπως η μαστογραφία, έχουν γίνει ευρύτερα αποδεκτές και διεξάγονται σε υψηλότερο ποσοστό από τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα.

Η πέμπτη ετήσια έκθεση για την κατάσταση του καρκίνου του πνεύμονα περιλαμβάνει στατιστικά στοιχεία  — όπως νέες περιπτώσεις, ποσοστά διαγνώσεων πρώιμου σταδίου, ποσοστά επιβίωσης και το ποσοστό των ατόμων που διαγνώστηκαν και δεν υποβάλλονται σε θεραπεία.

Εκτιμάται ότι 14,2 εκατομμύρια Αμερικανοί πληρούν τη σύσταση της Ειδικής Ομάδας Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα. Οι οδηγίες συνιστούν ετήσιο έλεγχο με αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης για άτομα ηλικίας 50 έως 80 ετών που έχουν ιστορικό καπνίσματος 20 πακέτα ετών και είτε καπνίζουν είτε το έχουν κόψει τα τελευταία 15 χρόνια.

Μόνο το 5,8% των Αμερικανών που πληρούν αυτά τα κριτήρια έχουν υποβληθεί σε προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του πνεύμονα, σύμφωνα με την έκθεση.

Βασικά ευρήματα της έκθεσης:

  • Το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης για τα άτομα με καρκίνο του πνεύμονα είναι 25% σε εθνικό επίπεδο, ένα από τα χαμηλότερα για κάθε τύπο καρκίνου.
  • Το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης για άτομα που έχουν διαγνωστεί με νόσο σε πρώιμο στάδιο είναι σημαντικά υψηλότερο (61%). Ωστόσο, μόνο το 25,8% των περιπτώσεων διαγιγνώσκονται σε πρώιμα στάδια.
  • Σχεδόν τα μισά (44%) των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα ανιχνεύονται σε όψιμα στάδια και η 5ετής επιβίωση για αυτήν την ομάδα είναι μόνο 7%.
  • Ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του πνεύμονα με ετήσιες αξονικές τομογραφίες χαμηλής δόσης για άτομα υψηλού κινδύνου θα μπορούσε να μειώσει το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο του πνεύμονα έως και 20%.
  •  Περίπου ένας στους πέντε (20,8%) στις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση, η οποία ενδείκνυται για ασθένεια πρώιμου σταδίου που δεν έχει εξαπλωθεί.
  • Ένα συγκρίσιμο ποσοστό (20,6%) των ατόμων με καρκίνο του πνεύμονα δεν υποβάλλονται σε καμία θεραπεία. Οι συγγραφείς της έκθεσης ανέφεραν αρκετούς πιθανούς λόγους, συμπεριλαμβανομένου του στίγματος που σχετίζεται με τη νόσο, της έλλειψης γνώσης του ασθενούς ή του παρόχου σχετικά με δυνητικά αποτελεσματικές θεραπείες, το κόστος της θεραπείας ή τη μοιρολατρία του ασθενούς μετά τη διάγνωση.

Η έκθεση τόνισε επίσης αρκετές διαφορές στη διάγνωση, τη θεραπεία και την επιβίωση του καρκίνου του πνεύμονα με βάση τη φυλή.

  • Τα λευκά άτομα φάνηκαν πιο πιθανό να διαγνωστούν σε πρώιμο στάδιο (27%) από ό,τι τα άτομα Μαύρα (23%), Λατίνοι (23%), Ασιάτες/Νησιώτες του Ειρηνικού (22%) και Αμερικανοί Ινδιάνοι/Ιθαγενείς της Αλάσκας (23%).
  •  Τα λευκά άτομα υποβλήθηκαν σε χειρουργική θεραπεία πιο συχνά από τα άτομα Ινδιάνων της Αμερικής/Αλάσκας (21% έναντι 17%).
  •  Τα λευκά άτομα φάνηκαν πιο πιθανό να λάβουν θεραπεία (80%) από ό,τι οι κάτοικοι των νησιών της Ασίας/Ειρηνικού (79%), των Μαύρων (78%), των Ινδιάνων της Αμερικής/της Αλάσκας (78%) ή των Λατίνων (74%).
  •  Τα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης φάνηκαν επίσης υψηλότερα μεταξύ των λευκών ατόμων (25%) από ό,τι στα άτομα της Ασιατικής Αμερικής/Νησιώτικου Ειρηνικού (23%), των Μαύρων (22%), των Λατίνων (19%) ή των Αμερικανών Ινδιάνων/Ιθαγενών της Αλάσκας (19%).

Η βελτιωμένη επιβίωση μεταξύ των ατόμων που διαγνώστηκαν σε πρώιμα στάδια υπογραμμίζει τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου, πρόσθεσε.

Η χημειοθεραπεία και η ανοσοθεραπεία έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τα ποσοστά επιβίωσης σε ορισμένες υποομάδες μετά από χειρουργική επέμβαση, αλλά είναι απαραίτητη προϋπόθεση ο καρκίνος του πνεύμονα να ανιχνευθεί σε πρώιμο στάδιο για να είναι αποτελεσματικές αυτές οι θεραπείες. Χρειαζόμαστε περισσότερη εκπαίδευση και κατάρτιση για όλους και πρέπει να να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλους να ζητήσουν προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου του πνεύμονα όταν συναντώνται με τους γιατρούς τους και άλλους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.

Οι συγγραφείς της έκθεσης τόνισαν μια θετική τάση, καθώς το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης για τον καρκίνο του πνεύμονα στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 21% μεταξύ 2014 και 2018.

Η αυξημένη επιβίωση του καρκίνου του πνεύμονα αποδίδεται στην πρόοδο στην έρευνα, στις καλύτερες θεραπείες και σε άλλους παράγοντες. Ωστόσο, ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα είναι η πιο άμεση ευκαιρία που έχουμε για να σώσουμε ζωές.

Βιβλιογραφία

New Report: Critically Low Lung Cancer Screening Rates Reveal Opportunity to Save More Lives.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1384 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr