Η φιριμπαστάτη απέτυχε να βελτιώσει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με ανθεκτική υπέρταση

Σε ενήλικες με δύσκολη στη θεραπεία και ανθεκτική υπέρταση, η firibastat απέτυχε να επιδείξει αποτελεσματικότητα στη μείωση της συστολικής ΑΠ, σύμφωνα με τα ευρήματα από τη μελέτη FRESH.

Η επίπτωση της ανθεκτικής υπέρτασης εκτιμάται ότι είναι περίπου 15% και είναι πιο συχνή στους μαύρους και σε ηλικιωμένους ενήλικες, ενώ όσοι έχουν ανθεκτική υπέρταση διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα με κακή έκβαση. Η Firibastat (Quantum Genomics), ένας από του στόματος, πρώτης κατηγορίας αναστολέας της αμινοπεπτιδάσης Α του εγκεφάλου, εμποδίζει τη μετατροπή της αγγειοτασίνης ΙΙ σε αγγειοτασίνη III σε εγκεφαλικό επίπεδο.

Σε μια μελέτη φάσης 3, ο Bakris και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα από 515 ενήλικες με αρρύθιστη ιδιοπαθή υπέρταση (συστολική ΑΠ 140-179 mm Hg στον προληπτικό έλεγχο) παρά τη θεραπεία με συνδυασμό τουλάχιστον δύο κατηγοριών αντιυπερτασικών φαρμάκων. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 63 έτη. Το 58,4% ήταν άνδρες και το 13,6% ήταν μαύροι. Οι ερευνητές χορήγησαν τυχαία στους συμμετέχοντες 500 mg φιριμπαστάτης δύο φορές ημερησίως ή εικονικό φάρμακο επιπλέον της βασικής θεραπείας για 3 μήνες. Το κύριο καταληκτικό σημείο ήταν η αλλαγή από την αρχική τιμή στη συστολική ΑΠ με αυτόματη μέτρηση χωρίς επίβλεψη. Τα δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία περιελάμβαναν αλλαγή από την αρχική τιμή στη διαστολική ΑΠ και αλλαγές στην 24ωρη καταγραφή ΑΠ 24 ωρών.

370 συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν τη θεραπεία της μελέτης.

Στους 3 μήνες, δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ των ομάδων φιριμπαστάτης και εικονικού φαρμάκου. Η προσαρμοσμένη αλλαγή από την αρχική τιμή στη συστολική αυτοματοποιημένη ΑΠ ιατρείου ήταν –7,82 mm Hg για το φιριμπαστάτη και –7,85 mm Hg για το εικονικό φάρμακο, για μια προσαρμοσμένη διαφορά 0,03 mm Hg (P = 0,98).

Δεν υπήρξαν σοβαρές, σχετικές ανεπιθύμητες ενέργειες και δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στα ηπατικά ένζυμα. Αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις που είχαν αναφερθεί σε προηγούμενες μελέτες παρατηρήθηκαν στο 5,1% των συμμετεχόντων στο σκέλος της φιριμπαστάτης.

Η Firibastat απέτυχε να επιδείξει αποτελεσματικότητα στη μείωση της συστολικής ΑΠ στο ιατρείο σε ασθενείς με δύσκολη στη θεραπεία και ανθεκτική υπέρταση. Τα αποτελέσματα είναι συνεπή σε όλες τις υποομάδες και τα δευτερεύοντα τελικά σημεία.

Υπό το πρίσμα των αποτελεσμάτων του FRESH, η Quantum Genomics ανακοίνωσε ότι μια άλλη μελέτη φάσης 3 για το φιριμπαστάτη, το REFRESH, έχει σταματήσει και η ανάπτυξη του φαρμάκου έχει σταματήσει.

Βιβλιογραφία

Bakris G, et al. LBS.09: Resistant HTN: A pressure cooker. Presented at: American Heart Association Scientific Sessions; Nov. 5-7, 2022; Chicago (hybrid meeting).

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr