Παρότι η χορήγησή της παρουσιάζει αυξανόμενη τάση, η μελατονίνη δεν είναι εγκεκριμένη θεραπεία για την αϋπνία

Αν και η μελατονίνη δεν συνιστάται από την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου ως θεραπεία της αϋπνίας, περίπου το 70% των γιατρών πρωτοβάθμιας περίθαλψης πιστεύει ότι είναι, σύμφωνα με έρευνα της The Alliance For Sleep.

Η δεύτερη ετήσια έρευνα «Wake Up America» ανέφερε επίσης ότι τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων ιατρών και ασθενών θεώρησαν ότι η υγιεινή του ύπνου από μόνη της είναι μια θεραπεία για την αϋπνία.

Η άσκηση καλής υγιεινής ύπνου είναι χρήσιμη για όποιον προσπαθεί να βελτιώσει τον ύπνο του, αλλά για κάποιον που αντιμετωπίζει αϋπνία, οι αλλαγές στις συνήθειες υγιεινής του ύπνου από μόνες τους συνήθως δεν είναι αρκετές. Επιπλέον, ενώ η μελατονίνη μπορεί να είναι χρήσιμη για τη θεραπεία διαταραχών του κιρκάδιου ρυθμού, δεν αποτελεί επίσης μια λύση για την αϋπνία.

Η έρευνα Wake Up America διεξήχθη από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο, σε 301 ιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης (PCP), σε 301 ειδικούς ύπνου και σε 1.098 ενήλικες στις ΗΠΑ που έχουν αϋπνία ή προβλήματα ύπνου αλλά δεν έχουν διαγνωστεί με διαταραχή ύπνου και σε 1.005 ενήλικες στις ΗΠΑ με διάγνωση διαταραχής ύπνου.

Οι απαντήσεις της έρευνας αποκάλυψαν ότι το 69% των PCP, το 67% των ατόμων με προβλήματα ύπνου και το 70% των συντρόφων τους πιστεύουν ότι η μελατονίνη είναι μια θεραπεία για την αϋπνία. Τα αποτελέσματα είναι σύμφωνα με άλλες αναφορές που καταδεικνύουν αυξητικές τάσεις στη χρήση μελατονίνης τα τελευταία χρόνια. Μια μελέτη στο JAMA Open Network διαπίστωσε ότι ο συνολικός επιπολασμός της χρήσης μελατονίνης αυξήθηκε από 0,4% το 1999 έως το 2000 σε 2,1% το 2017 έως το 2018.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης μια δυσαρμονία μεταξύ γιατρών και ασθενών σχετικά με τις συζητήσεις για τα προβλήματα ύπνου. Αν και το 61% των PCP ανέφεραν ότι ρωτούσαν για τον ύπνο κατά τη διάρκεια επισκέψεων ρουτίνας, μόνο το 36% των ατόμων που δυσκολεύονται να κοιμηθούν ανέφεραν ότι ρωτήθηκαν.

Όσον αφορά συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τον ύπνο, αυτή για την οποία οι ασθενείς είπαν ότι τους ρωτούσαν λιγότερο ήταν αν έχουν άγχος που τους εμποδίζει να κοιμηθούν (57%), μια ερώτηση που το 97% των PCP είπε ότι έκανε τουλάχιστον μερικές φορές.

Το στίγμα αποδείχθηκε ότι αποτελεί εμπόδιο για τους ασθενείς, με το 39% να πιστεύει ότι η αϋπνία στον ύπνο δεν θεωρείται ιατρικό πρόβλημα και το 46% να πιστεύει ότι ένα άτομο πρέπει να μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο του μόνο του. Με τη σειρά του, το στίγμα αποθάρρυνε τους ασθενείς από:

  • την αναζήτηση θεραπείας ή φαρμακευτικής αγωγής (45%) και
  • τη συζήτηση με έναν επαγγελματία υγείας σχετικά με προβλήματα ύπνου (30%).

Το στίγμα γύρω από την αντιμετώπιση της αϋπνίας και το αντιληπτό χάσμα στο διάλογο μεταξύ των ατόμων με προβλήματα ύπνου και των ιατρών δημιουργούν επιπλέον εμπόδια, καθιστώντας τον στόχο για βελτιωμένο ύπνο ακόμα πιο δύσκολο.

Τα ευρήματα ενισχύουν την ανάγκη για πιο παραγωγικό και εκπαιδευτικό διάλογο μεταξύ των ιατρών και των ασθενών, σαφέστερες πληροφορίες για τον ύπνο και την αϋπνία και περισσότερους πόρους για τους ασθενείς για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, σύμφωνα με το The Alliance For Sleep.

Βιβλιογραφία

Li J, Somers VK, Xu H, Lopez-Jimenez F, Covassin N. Trends in Use of Melatonin Supplements Among US Adults, 1999-2018. JAMA. 2022;327(5):483–485.

Wake up America. https://www.wakeupamericasurvey.com/. Accessed Nov. 29, 2022.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr