Ρεκόρ 12ετίας έχουν κάνει οι νοσηλείες για γρίπη αυτή την εποχή

Οι νοσηλείες για γρίπη αυτή την εποχή είναι οι υψηλότερες που έχουν σημειωθεί από το 2010, ανέφερε το CDC την Παρασκευή.

Υπήρξαν τουλάχιστον 8,7 εκατομμύρια λοιμώξεις, 78.000 νοσηλείες και 4.500 θάνατοι από γρίπη μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το CDC, με τις νοσηλείες να διπλασιάζονται κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας σε 19.593 ασθενείς την εβδομάδα που έληξε στις 26 Νοεμβρίου.

Το σωρευτικό ποσοστό νοσηλείας 16,6 ανά 100.000 άτομα είναι το υψηλότερο για αυτήν την εποχή του χρόνου από τη σεζόν 2010-2011.

Η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης είναι υψηλή και συνεχίζει να αυξάνεται σε ολόκληρη τη χώρα. Η πλειονότητα των ιών γρίπης που ανιχνεύτηκαν είναι στην ίδια γενετική υποκατηγορία και αντιγονικά παρόμοια με τους ιούς γρίπης που περιλαμβάνονται στο εμβόλιο της γρίπης της σεζόν, και όλοι οι ιοί που συλλέχθηκαν και αξιολογήθηκαν αυτή τη σεζόν ήταν ευαίσθητοι στα αντιιικά φάρμακα της γρίπης.

Το 25,1% των δειγμάτων κλινικού εργαστηρίου βρέθηκαν θετικά για γρίπη την εβδομάδα που έληξε στις 26 Νοεμβρίου, με τη γρίπη Α (H3N2) να συνεχίζει να είναι ο πιο συχνά αναφερόμενος ιός σε εξετάσεις σε εργαστήρια δημόσιας υγείας.

Περίπου το 7,5% των επισκέψεων σε παρόχους υγειονομικής περίθαλψης ήταν για αναπνευστική νόσο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, παραμένοντας πολύ πάνω από την αρχική τιμή.

Η GoodRx, η οποία παρακολουθεί τις συνταγές που βασίζονται σε δεδομένα από φαρμακεία και ασφαλιστικές εταιρείες, ανέφερε αυτή την εβδομάδα αύξηση 100% στις συνταγές για το αντιικό Tamiflu και το γενόσημο oseltamivir σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Αυτό πιθανότατα οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της προληπτικής προσπάθειας. «Η «τριπλή πανδημία» σίγουρα προκαλεί ανησυχία αυτή τη σεζόν καθώς η γρίπη, α ναπανευστικός συγκυτισακός ιός RSV και ο κορωνοϊός COVID-19 έχουν αυξηθεί ταυτόχρονα. Ενώ η αύξηση στις συνταγές Tamiflu θα μπορούσε εν μέρει να αποδοθεί σε πιο σοβαρές περιπτώσεις και σε πάσχοντες ανθρώπους που αναζητούν ταχύτερη ανάρρωση, το φάρμακο χρησιμοποιείται επίσης και για πρόληψη της γρίπης.

Η συλλογή δεδομένων GoodRx είναι συνεπής με την παρακολούθηση των λοιμώξεων από το CDC. Η απότομη αύξηση που παρατηρήθηκε στις συνταγές τις τελευταίες 8 εβδομάδες καθιστά ασφαλές να πούμε ότι αυτή είναι μια πολύ πιο πρώιμη περίοδος γρίπης από την αναμενόμενη.

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης και του COVID-19 παραμένει κρίσιμος ακρογωνιαίος λίθος για τη μείωση του κλινικού αντίκτυπου αυτών των εξαιρετικά μεταδοτικών και σοβαρών ιογενών λοιμώξεων.

Βιβλιογραφία

CDC. FluView: Weekly U.S. influenza surveillance report. https://www.cdc.gov/flu/weekly/index.htm.

GoodRx. Live updates: Tracking Tamiflu fills during the 2022-2023 flu season. https://www.goodrx.com/healthcare-access/research/flu-season-tracking-tamiflu-fills.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr