Οδεύουμε προς ένα καθολικό mRNA εμβόλιο και για τη γρίπη

Αυτός ο τύπος εμβολίου θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματικός από τα σημερινά ετήσια εμβόλια κατά της γρίπης.

Μια πανδημία γρίπης, όπως αυτή του 1918 έως το 1920, θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερη από την πανδημία του COVID-19. Είναι γνωστοί είκοσι υπότυποι του ιού της γρίπης Α και της γρίπης Β και κάθε υποτύπος έχει πολλαπλά στελέχη με διαφορετικά αντιγόνα αιμοσυγκολλητίνης (ΗΑ). Τα παραδοσιακά εμβόλια απαιτούν να μαντέψουμε ποια στελέχη θα εμφανιστούν κάθε χρόνο και χρειάζονται 6 μήνες για να παραχθούν — πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να δημιουργηθεί ένα εμβόλιο για μια ξαφνική νέα πανδημία.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια ανέπτυξαν ένα εμβόλιο mRNA που ανοσοποιούσε ταυτόχρονα και τους 20 υποτύπους του ιού της γρίπης με μία ένεση. Σε ποντίκια και κουνάβια, το εμβόλιο προκάλεσε ισχυρή παραγωγή αντισωμάτων έναντι των ειδικών αντιγόνων ΗΑ από καθέναν από τους 20 υποτύπους γρίπης. Τα μη ανοσοποιημένα ζώα αρρώστησαν και πέθαναν όταν προσβλήθηκαν από έναν ιό H1N1. Τα ανοσοποιημένα ζώα εμφάνισαν ελάχιστα ή καθόλου κλινικά σημάδια λοίμωξης — ακόμη και όταν προσβλήθηκαν με ένα «αταίριαστο» στέλεχος (γρίπη των πτηνών της οποίας το HA δεν περιλαμβανόταν στο εμβόλιο). Αυτό το αποτέλεσμα θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο τα εμβόλια SARS-CoV-2 που βασίστηκαν στις πρώτες παραλλαγές προστατεύουν τους ανθρώπους από σοβαρές λοιμώξεις που προκαλούνται από μεταγενέστερες παραλλαγές.

Τα εμβόλια mRNA είναι ταχύτερα και λιγότερο ακριβά στην παραγωγή τους από τα παραδοσιακά εμβόλια. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι τα εμβόλια mRNA επιτρέπουν σε ένα μόνο εμβόλιο να προστατεύει από πολλαπλά αντιγόνα, τουλάχιστον στα ζώα. Έτσι, αυτό το εμβόλιο θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματικό από τα τρέχοντα ετήσια εμβόλια για τη γρίπη στους ανθρώπους και το πιο σημαντικό, θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο πιο γρήγορα για προστασία από νέα στελέχη πανδημίας.

Βιβλιογραφία

Arevalo CP et al. A multivalent nucleoside-modified mRNA vaccine against all known influenza virus subtypes. Science 2022 Nov 25; 378:899.

Kelvin AA and Falzarano D. The influenza universe in an mRNA vaccine. Science 2022 Nov 25; 378:827.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1381 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr