Ποια είναι η κύρια αιτία θανάτου και ποιός ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου σήμερα;

Μια πολυεθνική έκθεση συνεργασίας για τις παγκόσμιες τάσεις των νοσημάτων και των παραγόντων κινδύνου δείχνει ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένουν η κύρια αιτία θανάτου και η υπέρταση παραμένει ο κύριος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για πρόωρο καρδιαγγειακό θάνατο παγκοσμίως.

Σε μια έκθεση που αξιολογούσε δεδομένα από 204 χώρες και εδάφη από το Global Burden of Cardiovascular Diseases Collaboration, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η Κεντρική Ασία και η Ανατολική Ευρώπη είχαν τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη, οι διατροφικοί κίνδυνοι και η ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν οι κύριες αιτίες καρδιαγγειακής νόσου παγκοσμίως.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα συνεχίζουν να αυξάνονται παγκοσμίως. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση παραμένει ο κύριος παράγοντας κινδύνου που οδηγεί σε αυτήν την αύξηση, κυρίως λόγω της επίδρασής της στη στεφανιαία νόσο, το εγκεφαλικό και την υπερτασική καρδιακή νόσο. Η καρδιαγγειακή νόσος και οι παράγοντες κινδύνου της ποικίλλουν σημαντικά ανά περιοχές παγκοσμίως και αυτή η έκθεση τις περιγράφει λεπτομερώς.

Παγκόσμια ανάλυση δεδομένων

Ο Roth και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν τους θανάτους χρησιμοποιώντας ζωτικά δεδομένα και δεδομένα καταγραφής δειγμάτων και παρήγαγαν εκτιμήσεις για τους 15 κύριους περιβαλλοντικούς κινδύνους για καρδιαγγειακή νόσο, συμπεριλαμβανομένης της ατμοσφαιρικής και οικιακής ρύπανσης, της έκθεσης σε μόλυβδο, των χαμηλών θερμοκρασιών, καθώς και των μεταβολικών κινδύνων για καρδιαγγειακή νόσο, όπως η συστολική αρτηριακή πίεση (ΑΠ), η LDL χοληστερόλη, ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), η γλυκόζη πλάσματος νηστείας, όπως επίσης και συμπεριφορικών παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, όπως η ποιότητα της διατροφής, το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ και η σωματική δραστηριότητα. Τα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα ταξινομήθηκαν κατά τοποθεσία, ηλικία, φύλο και κατηγορίες χρόνου από το 1990.

Η έκθεση εξέτασε επίσης τα έτη ζωής προσαρμοσμένα στην αναπηρία (DALY), τα χρόνια ζωής που χάθηκαν λόγω πρόωρης θνησιμότητας και τα χρόνια ζωής με αναπηρία.

Σε περιοχές υψηλού εισοδήματος της Βόρειας Αμερικής, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα τυποποιημένα για την ηλικία ποσοστά θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα κυμαίνονταν από 102,1 έως 224,8 ανά 100.000 το 2021, αντανακλώντας μια διαφορά 2,6 φορές. Η υπερτασική καρδιοπάθεια είχε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στο τυποποιημένο ποσοστό θνησιμότητας για καρδιαγγειακά αίτια από το 1990 (53,3%), ενώ η ρευματική καρδιοπάθεια είχε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση (61,2%). Μετά την ισχαιμική καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό επεισόδιο, η υπερτασική καρδιακή νόσος είχε το υψηλότερο τυποποιημένο για την ηλικία ποσοστό DALY 226,4. Μεταξύ όλων των κινδύνων καρδιαγγειακής νόσου, η υπέρταση αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο ποσοστό των DALY με 40,5%.

Παγκοσμίως, η έκθεση σημείωσε ότι η ισχαιμική καρδιοπάθεια είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα, με 9,44 εκατομμύρια θανάτους το 2021 και 185 εκατομμύρια DALY.

Η υπέρταση είναι ο κύριος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακό θάνατο. Οι DALY για όλες τις αιτίες που αποδίδονταν στην υπέρταση ήταν 2.770 ανά 100.000 άτομα, σύμφωνα με ερευνητές.

Τα δεδομένα έδειξαν επίσης μείωση της καρδιαγγειακής νόσου σε ορισμένες περιοχές. Η Αυστραλία είχε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση στην τυποποιημένη για την ηλικία καρδιαγγειακή νόσο ανά 100.000 με 64,2%. η ποσοστιαία μείωση ήταν η υψηλότερη για την ισχαιμική καρδιοπάθεια στο 71,8%.

Η μείωση της αρτηριακής πίεσης φαίνεται να είναι μια ιδιαίτερα σημαντική στρατηγική για την καθυστέρηση της εξέλιξης της καρδιακής ανεπάρκειας σε άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο. Η εντατική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης προβλέπεται να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής έως και 3 χρόνια όταν ξεκινήσει στη μέση ηλικία, και η βελτιστοποίηση της αντιυπερτασικής θεραπείας φαίνεται ότι είναι και οικονομικά αποδοτική. Συνολικά, αυτά τα δεδομένα υπογραμμίζουν τη σημασία των στρατηγικών δημόσιας υγείας για την προώθηση του έγκαιρου ελέγχου, της ανίχνευσης και της θεραπείας της υπέρτασης.

Οι παρεμβάσεις που χρειάζονται δεν είναι ακριβές

Ο Ροθ είπε ότι τα δεδομένα μπορεί να χρησιμεύσουν ως νέα πηγή για όσους αναπτύσσουν αποτελεσματικές στρατηγικές για την πρόληψη νοσημάτων.

Υπάρχουν αρκετές φθηνές και οικονομικά αποδοτικές παρεμβάσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μια προσέγγιση με πολυχάπια για τη θεραπεία της αυξημένης ΑΠ λειτουργεί πολύ καλά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ΑΠ μπορεί να αντιμετωπιστεί ακόμη και σε πολύ απομακρυσμένα περιβάλλοντα όπου δεν υπάρχουν συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, χρησιμοποιώντας εργαζομένους στον τομέα της υγείας της κοινότητας και κινητή τεχνολογία. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι τα εκπαιδευτικά προγράμματα για πολύ μικρά παιδιά μπορούν να διδάξουν αποτελεσματικά έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να αποτρέψουν παράγοντες κινδύνου όπως η υψηλή ΑΠ και ο διαβήτης. Στο τέλος, θα χρειαστεί να υπάρξουν πολλαπλές στρατηγικές και θα είναι σημαντική μια σωστή προσέγγιση για τη δημόσια υγεία.

Βιβλιογραφία

Lindstrom M, et al. Summary of Global Burden of Disease Study Methods. J Am Coll Cardiol. 2022;doi:10.1016/j.jacc.2022.11.001

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1385 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr