Ποιά είναι τα αρχικά συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον;

Οι ασθενείς που τελικά διαγνώστηκαν με νόσο Πάρκινσον, ανέφεραν αρκετά πρόδρομα συμπτώματα, όπως προβλήματα με το περπάτημα, την ανύψωση βαριών αντικειμένων και την ισορροπία.

Η πρώιμη αναγνώριση της νόσου Πάρκινσον (PD) μπορεί να είναι δύσκολη, επειδή οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν μη ειδικά σημεία ή συμπτώματα που επικαλύπτουν άλλες συχνές νευρολογικές και μη νευρολογικές διαταραχές. Σε μια μελέτη περιπτώσεων ελέγχου, οι ερευνητές εστίασαν στη λειτουργική έκπτωση πριν από τη διάγνωση της PD, για να αποκτήσουν καλύτερη κατανόηση της πρόδρομης ή μη αναγνωρισμένης PD.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από μια εθνική έρευνα για την υγεία των ΗΠΑ, κατέγραψαν συμπτώματα σχετιζόμενα με δυσλειτουργία που αναφέρθηκαν από 56 ασθενείς με PD (διάμεση ηλικία 80 έτη) κατά τη διάρκεια των 3 ετών πριν οι ασθενείς λάβουν τη διάγνωση της PD. Αυτές οι περιπτώσεις συγκρίθηκαν με αρκετές χιλιάδες συγκριτικά άτομα αντίστοιχης ηλικίας και φύλου χωρίς PD. Οι ασθενείς και οι μάρτυρες συγκρίθηκαν σε 27 νευρολογικά σημεία και λειτουργικά συμπτώματα για κάθε έτος που προηγήθηκε της διάγνωσης της PD.

Τρία χρόνια πριν από τη διάγνωση της PD, οι ασθενείς που έλαβαν τελικά οριστικά τη διάγνωση της PD είχαν περίπου τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες από τους μάρτυρες

  • να περπατήσουν 6 τετράγωνα,
  • να σηκωθούν χωρίς βοήθεια από μια γονατιστή θέση ή
  • να σηκώσουν ένα βαρύ αντικείμενο πάνω από το κεφάλι τους.

Οι ασθενείς που τελικά έλαβαν τη διάγνωση της PD είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν προβλήματα ισορροπίας.

Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι κλινικοί γιατροί σε χώρους πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα πρέπει να έχουν την πρόδρομη νόσο Πάρκινσον στη διαφορική διάγνωση όταν οι ηλικιωμένοι ασθενείς αναφέρουν προβλήματα με την κινητικότητα, τη δύναμη και την ισορροπία. Η προσεκτική εξέταση αυτών των ασθενών μπορεί να αποκαλύψει ανεπαίσθητες ενδείξεις PD (π.χ. βραδυκινησία, τρόμο ηρεμίας, ακαμψία) και σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να δικαιολογείται ο περαιτέρω νευρολογικός έλεγχος.

Βιβλιογραφία

Miller-Patterson C et al. Functional impairment in individuals with prodromal or unrecognized Parkinson disease. JAMA Neurol 2022 Dec 19.

Bledsoe IO et al. Functional impairment preceding Parkinson disease diagnosis — What’s in a prodrome? JAMA Neurol 2022 Dec 19.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1384 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr