Ενδαγγειακή λιθοτριψία: μια νέα υποσχόμενη θεραπεία της αθηροσκλήρωσης

Τα δεδομένα του πραγματικού κόσμου (real world data) υποδηλώνουν ότι η ενδαγγειακή λιθοτριψία φαίνεται να είναι ασφαλής με χαμηλά ποσοστά επιπλοκών κατά τη διάρκεια σχεδόν 2 ετών παρακολούθησης όταν χρησιμοποιείται για πολύπλοκες ασβεστοποιημένες βλάβες των στεφανιαίων αρτηριών.

Η ενδοαγγειακή λιθοτριψία (IVL) είναι μια νέα τεχνολογία που παρέχει παλμικά κύματα ηχητικής πίεσης που μετατρέπονται σε μηχανική ενέργεια για την τροποποίηση του ασβεστίου στα αγγεία. Χρησιμοποιεί παρόμοιες αρχές με την ουρολογική λιθοτριψία, η οποία χρησιμοποιείται ως ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για τις πέτρες στους νεφρούς εδώ και αρκετές δεκαετίες. Το IVL τροποποιεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα το ασβέστιο τόσο του έσω όσο και το μέσου χιτώνα των αρτηριών. Παρόλο που υπάρχουν μελέτες του IVL σε στεφανιαίες αρτηρίες από τις μελέτες DISRUPT CAD, τα μακροπρόθεσμα δεδομένα από πληθυσμούς του πραγματικού κόσμου είναι σπάνια.

Σε μια αναδρομική μελέτη παρατήρησης, ο Basavarajaiah και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα από 273 ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με IVL από τον Νοέμβριο του 2018 έως τον Φεβρουάριο του 2021 σε κέντρα διαδερμικής αγγειοπλαστικής (PCI) στην Ιταλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 73 έτη και το 79% ήταν άνδρες. Το 40% είχε διαβήτη και το 16% είχε χρόνια νεφρική νόσο. Η παρακολούθηση περιελάμβανε επισκέψεις σε κλινική, τηλεφωνικές κλήσεις και αλληλογραφία από γενικούς ιατρούς και αρχεία από εισαγωγές στο νοσοκομείο. Οι ερευνητές αξιολόγησαν την επιτυχία της διαδικασίας, τις επιπλοκές και τα κλινικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένου του καρδιακού θανάτου, του εμφράγματος μυοκαρδίου από το αγγείο-στόχο, της επαναγγείωσης της βλάβης στόχου και του MACE.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Catheterization and Cardiovascular Interventions.

Εντός της κοόρτης, το 48% των ασθενών είχαν ACS και το 52% είχε σταθερή στηθάγχη. Οι de novo βλάβες και η επαναστένωση της ενδοπρόθεσης αντιπροσώπευαν το 79% και το 21% των περιπτώσεων, αντίστοιχα. Η ενδαγγειακή απεικόνιση χρησιμοποιήθηκε για το 33% των ασθενών.

Μια αρχική στρατηγική IVL υιοθετήθηκε στο 34% των ασθενών, ενώ στους υπόλοιπους εφαρμόστηκαν διαδικασίες διάσωσης. Για το 11% των περιπτώσεων απαιτήθηκε επικουρική αθηρεκτομή.

Η επιτυχία της διαδικασίας ήταν 99%. Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 687 ημερών, ο καρδιακός θάνατος σημειώθηκε στο 5% των ασθενών, το έμφραγμα μυοκαρδίου του αγγείου-στόχου εμφανίστηκε στο 3% των ασθενών και η επαναγγείωση χρειάστηκε στο 6% των ασθενών. Το ποσοστό MACE ήταν 11%.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι πολλά υποσχόμενα με υψηλή διαδικαστική επιτυχία και εξαιρετικά κλινικά αποτελέσματα. Αυτή η μελέτη θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη μεταξύ των χειριστών και των κέντρων που βρίσκονται στην αρχική φάση της χρήσης IVL ή εκείνων που βρίσκονται στη διαδικασία υιοθέτησης αυτής της νέας τεχνολογίας.

Βιβλιογραφία

Basavarajaiah S, et al. Long-term outcomes following intravascular lithotripsy (IVL) for calcified coronary lesions: A Real-World Multicenter European Study. Catheter Cardiovasc Interv. 2022;doi:10.1002/ccd.30519.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1381 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr