Η αυξημένη λήψη αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής

Σε σύγκριση με τη σταθερή πρόσληψη αλκοόλ, μια 5ετής αύξηση στην κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology.

Η επίπτωση και ο επιπολασμός της κολπικής μαρμαρυγής (AF) διαρκώς αυξάνονται και η κολπική μαρμαρυγή σχετίζεται με σημαντικό κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας και εμφράγματος του μυοκαρδίου. Η συμπτωματική θεραπεία και τα μέτρα πρόληψης του εγκεφαλικού επεισοδίου είναι δαπανηρά και όχι χωρίς κίνδυνο για τους ασθενείς. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να καθοριστούν πρωτογενή προληπτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των παραγόντων του τρόπου ζωής.

Για να παρατηρήσουν τη συσχέτιση μεταξύ της πενταετούς αύξησης στην πρόσληψη αλκοόλ και του κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής, ο Frederiksen και οι συνεργάτες του ανέλυσαν 43.758 άτομα (διάμεση ηλικία 61 έτη, 54% γυναίκες) από τη μελέτη κοόρτης της Δανίας Διατροφή, Καρκίνος και Υγεία που πραγματοποιήθηκε από το 1993 έως το 1997.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια παραγόντων κινδύνου για τον τρόπο ζωής κατά την έναρξη και 5 χρόνια αργότερα.

Οι ερευνητές του βρήκαν ότι 5.312 άτομα διαγνώστηκαν με περιστατικό AF κατά τη διάμεση περίοδο παρακολούθησης 15,7 ετών.

Οι συμμετέχοντες που αύξησαν την κατανάλωση αλκοόλ σε τουλάχιστον 21 ποτά την εβδομάδα στη δεύτερη εξέταση από 6,9 ποτά την εβδομάδα ή λιγότερο (HR = 1,38; 95% CI, 1,09-1,72) ή από 14 σε 20,9 ποτά την εβδομάδα (HR = 1,27, 95 % CI, 1,01-1,59) στην αρχική εξέταση είχαν αυξημένο κίνδυνο για περιστατικό AF σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες με σταθερή πρόσληψη αλκοόλ.

Ωστόσο, για τους συμμετέχοντες που μείωσαν την πρόσληψη αλκοόλ μεταξύ της αρχικής και της δεύτερης εξέτασης, δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά στον κίνδυνο για περιστατικό AF σε σύγκριση με εκείνους με σταθερή πρόσληψη.

Το μήνυμα που μπορούν να πάρουν οι άνθρωποι από αυτή τη μελέτη είναι ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και οι αυξήσεις στην πρόσληψη αλκοόλ συνδέονται με υψηλότερους κινδύνους κολπικής μαρμαρυγής. Αυτό εναρμονίζεται με τις διάφορες συστάσεις για περιορισμό της πρόσληψης αλκοόλ για καλύτερα αποτελέσματα υγείας.

Ωστόσο, ο Frederiksen και οι συνεργάτες του αναγνώρισαν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σχετικά με τον αντίκτυπο της μείωσης της πρόσληψης αλκοόλ στον πιθανό κίνδυνο για περιστατικό AF.

Δεν βρέθηκε καμία σχέση μεταξύ της μείωσης της πρόσληψης αλκοόλ και του κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής. Ωστόσο, αυτό μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη στατιστικής ισχύος σε αυτή τη μελέτη. Χρειάζονται μεγαλύτερες μελέτες για να δείξουν μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ της μείωσης της πρόσληψης αλκοόλ και του κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής».

Βιβλιογραφία

Frederiksen TC, et al. Five-year changes in alcohol intake and risk of atrial fibrillation: a Danish cohort study. Eur J Prev Cardiol. 2022;doi:10.1093/eurjpc/zwac293

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr