Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που χάνουν 10% του βάρους τους κοιμούνται καλύτερα και κινούνται περισσότερο

Οι ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 που έχασαν τουλάχιστον το 10% του σωματικού τους βάρους έκαναν περισσότερη σωματική δραστηριότητα και κοιμόντουσαν καλύτερα στους 12 και 24 μήνες από εκείνους που έχασαν λιγότερο βάρος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Diabetic Medicine.

Σε δεδομένα από τη μελέτη Diabetes Remission Clinical Trial (DiRECT), οι ενήλικες που συμμετείχαν σε μια παρέμβαση διαχείρισης βάρους είχαν παρόμοια επίπεδα φυσικής δραστηριότητας με τους μάρτυρες σε παρακολούθηση 12 και 24 μηνών και παρατηρήθηκαν υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μόνο μεταξύ εκείνων που έχασαν περισσότερο βάρος κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Περιμέναμε ότι οι υποκειμενικές αναφορές μεγαλύτερης καθημερινής σωματικής δραστηριότητας θα αντιστοιχούσαν τουλάχιστον σε κάποια αύξηση της δραστηριότητας στην ομάδα παρέμβασης της DiRECT. Ωστόσο, όσοι έχασαν τα περισσότερα κιλά αύξησαν σαφώς την καθημερινή τους δραστηριότητα. Η μελέτη δεν σχεδιάστηκε για να κάνει διάκριση μεταξύ των δύο πιθανών εξηγήσεων για αυτό – όσοι έπρεπε να κουβαλούν πολύ λιγότερο σωματικό βάρος, ήταν πιο εύκολο να περπατήσουν περισσότερο ή ότι εκείνοι που είχαν τα περισσότερα κίνητρα να βελτιώσουν την υγεία τους ακολούθησαν με μεγαλύτερη ακρίβεια τόσο τη διατροφή όσο και συμβουλές δραστηριότητας.

Δραστηριότητα παρόμοια μεταξύ των ομάδων

Ο Taylor και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα από την DiRECT, μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη στην οποία ενήλικες ηλικίας 20 έως 65 ετών με διαβήτη τύπου 2 και ΔΜΣ μεταξύ 27 kg/m2 και 45 kg/m2 κατατάχθηκαν τυχαία σε μια παρέμβαση διαχείρισης βάρους ή ομάδα ελέγχου φροντίδας βέλτιστης πρακτικής. Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της μελέτης μιας συνολικής αντικατάστασης δίαιτας για την ομάδα παρέμβασης για 3 μήνες, οι συμμετέχοντες έλαβαν τη συμβουλή να μην αλλάξουν τις συνήθειες φυσικής δραστηριότητας.

Ξεκινώντας με τη δεύτερη φάση της σταδιακής επανεισαγωγής τροφής για την ομάδα παρέμβασης, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αυξήσουν τη σωματική τους δραστηριότητα και τους παρασχέθηκε ένας μετρητής βημάτων. Χρησιμοποιήθηκε μια ατομική προσέγγιση καθορισμού στόχων για την αύξηση της δραστηριότητας. Οι ενήλικες φορούσαν ένα επιταχυνσιόμετρο για 7 συνεχόμενες ημέρες στην αρχή, 12 μήνες και 24 μήνες για να μετρήσουν τη σωματική δραστηριότητα και τις αλλαγές στον ύπνο. Τα όρια επιτάχυνσης χρησιμοποιήθηκαν για τη διαφοροποίηση μεταξύ αδράνειας, ελαφριάς σωματικής δραστηριότητας και μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας. Υπολογίστηκε η διάρκεια του ύπνου και η εγρήγορση μετά την έναρξη του ύπνου. Οι συμμετέχοντες συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη εάν φορούσαν το επιταχυνσιόμετρο τους για τουλάχιστον 3 ημέρες.

Η ανάλυση περιελάμβανε 170 συμμετέχοντες: 104 από την ομάδα ελέγχου και 66 από την ομάδα παρέμβασης. Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στις μεταβλητές της φυσικής δραστηριότητας μεταξύ των συμμετεχόντων παρέμβασης και ελέγχου στους 12 και 24 μήνες. Η ομάδα παρέμβασης είχε μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου στους 24 μήνες από τους ελέγχους (402,8 λεπτά ανά νύχτα έναντι 381,2 λεπτά ανά νύχτα· P = 0,045).

Περισσότερη απώλεια βάρους συνδέεται με περισσότερη σωματική δραστηριότητα

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια διερευνητική ανάλυση στην οποία η κοόρτη της μελέτης υποδιαιρέθηκε σε μια ομάδα που έχασε 10% ή περισσότερο σωματικό βάρος και σε αυτή που έχασε λιγότερο από 10%. Οι ενήλικες που έχασαν 10% ή περισσότερο βάρος έκαναν 11 περισσότερα λεπτά σωματικής δραστηριότητας την ημέρα (P = 0,033) και είχαν 65,8 λιγότερα λεπτά αδράνειας την ημέρα (P = 0,078) στους 24 μήνες από εκείνους που έχασαν λιγότερο βάρος. Η ομάδα που έχασε περισσότερο βάρος είχε μεγαλύτερο χρόνο εγρήγορσης κατά την έναρξη του ύπνου κατά την έναρξη από την ομάδα που έχασε λιγότερο βάρος (75,5 λεπτά την ημέρα έναντι 57,2 λεπτά την ημέρα, P = 0,014), αλλά δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στην παρακολούθηση. Η διάρκεια του ύπνου δεν διέφερε μεταξύ των υποομάδων.

Γνωρίζουμε ότι η άπνοια ύπνου είναι πιο συχνή σε βαρύτερα άτομα και επίσης γνωρίζουμε ότι ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στην έρευνα αυτή μπόρεσαν να διακόψουν τη χρήση συσκευών συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών (CPAP) μετά την απώλεια βάρους. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η απώλεια βάρους 10% ή περισσότερο οδήγησε σε έναν πιο υγιή ύπνο, δηλαδή περισσότερο χρόνο ύπνου και λιγότερες διαταραχές στον ύπνο. Αυτό είναι πιθανό να συνέβαλε στην αναφερόμενη βελτίωση της ευημερίας.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι πρέπει να βρούμε πιο αποτελεσματικούς τρόπους ώστε οι ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 να είναι πιο δραστήριοι στην καθημερινή τους ζωή.

Το σώμα μας είναι το πιο βαρύ πράγμα που σηκώνουμε πολλές φορές την ημέρα και η διάρκεια της δραστηριότητας είναι σημαντική για τον προσδιορισμό της ποσότητας ενέργειας που καίμε.

Βιβλιογραφία

Cassidy S, et al. Physical activity, inactivity and sleep during the Diabetes Remission Clinical Trial (DiRECT). Diabet Med. 2022;doi:10.1111/dme.15010.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1381 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr