Η κατανάλωση καφέ προστετεύει και από οξεία νεφρική ανεπάρκεια

Σε σύγκριση με τα άτομα που δεν πίνουν ποτέ καφέ, όσοι καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης οξείας νεφρικής βλάβης (AKI), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο Kidney International Reports.

Η συνήθης κατανάλωση καφέ σχετίζεται με την πρόληψη χρόνιων και εκφυλιστικών νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη τύπου 2, των καρδιαγγειακών παθήσεων και της ηπατικής νόσου. Ο στόχος της μελέτης ήταν να αξιολογηθούν οι συσχετίσεις μεταξύ κατανάλωσης καφέ και προσβολής AKI σε έναν μεγάλο, ποικιλόμορφο πληθυσμό μεσήλικων και η υπόθεση ήταν ότι η συνήθης κατανάλωση καφέ θα συνδεόταν με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης AKI λόγω των καρδιονεφρικών προστατευτικών ιδιοτήτων τόσο του καφέ όσο και της καφεΐνης.

Στη μελέτη Κίνδυνος Αθηροσκλήρωσης στις Κοινότητες (ARIC), οι ερευνητές αξιολόγησαν 14.207 ενήλικες μεταξύ 45 και 64 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ερευνητές στρατολόγησαν όλους τους συμμετέχοντες μεταξύ 1987 και 1989.

Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν επτά επισκέψεις. Στην πρώτη επίσκεψη, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ένα ημιποσοτικό ερωτηματολόγιο συχνότητας φαγητού που περιλάμβανε 66 ερωτήσεις για τη μέτρηση της κατανάλωσης καφέ.

Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, οι συμμετέχοντες ανέφεραν μέση κατανάλωση καφέ ενός φλιτζανιού καφέ 230 ml με τις ακόλουθες επιλογές: σχεδόν ποτέ, ένα με δύο φλιτζάνια το μήνα, ένα φλιτζάνι την εβδομάδα, δύο έως τέσσερα φλιτζάνια την εβδομάδα, πέντε έως έξι φλιτζάνια την εβδομάδα, ένα φλιτζάνι την ημέρα, δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα, τέσσερα έως έξι φλιτζάνια την ημέρα, και περισσότερα από έξι φλιτζάνια την ημέρα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον κωδικό ICD για να ορίσουν την AKI ως αίτιο νοσηλείας κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης.

Οι ερευνητές εντόπισαν 1.694 περιπτώσεις AKI κατά τη διάρκεια ενός μέσου όρου 24 ετών παρακολούθησης της κοόρτης. Οι αναλύσεις αποκάλυψαν ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε με μικρότερο κίνδυνο για AKI έναντι της μη κατανάλωσης. Κατά τον υπολογισμό των δημογραφικών χαρακτηριστικών, της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, των παραγόντων του τρόπου ζωής και άλλων διατροφικών παραγόντων, υπήρχε 15% χαμηλότερος κίνδυνος AKI για τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν καφέ σε σύγκριση με αυτούς που δεν κατανάλωναν ποτέ.

Τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν τη χρόνια κατανάλωση καφέ ως μια ευκαιρία για καρδιονεφρική προστασία μέσω της διατροφής, ιδιαίτερα για την πρόληψη νοσηλειών AKI. Μεγαλύτερες μελέτες που αξιολογούν τις επιδράσεις της κατανάλωσης καφέ στην αιμάτωση των νεφρών και την οξυγόνωση σε άτομα με μειωμένη νεφρική λειτουργία με υψηλό κίνδυνο για AKI, καθώς και τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές επιδράσεις του καφέ, είναι απαραίτητες για να εξηγηθεί πλήρως η πιθανή καρδιονεφρική προστασία.

Βιβλιογραφία

Tommerdahl KL, et al. Coffee Consumption May Mitigate the Risk for Acute Kidney Injury: Results From the Atherosclerosis Risk in Communities Study. Kidney Int Rep.2022;doi:10.1016/j.ekir.2022.04.091.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr