Πάνω από 80% των ατόμων με ινομυαλγία έχει ευθειασμό της σπονδυλικής στήλης: ένα νέο διαγνωστικό βοήθημα αλλά και πιθανά ένα στοιχείο για την αιτιολογία της

Περίπου το 83% των ασθενών με ινομυαλγία εμφανίζουν ευθειασμό της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικές στήλες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Clinical Rheumatology.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι η απώλεια της καμπυλότητας της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι περίπου 6,5 φορές μεγαλύτερη σε άτομα με ινομυαλγία σε σύγκριση με τα άτομα ελέγχου.

Ινομυαλγία: μια πολύ συχνή και βασανιστική πάθηση

Η ινομυαλγία (FM) είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από την παρουσία χρόνιου εκτεταμένου σε όλο το σώμα πόνου, κόπωσης, αφύπνισης χωρίς αίσθημα ξεκούρασης, γνωστικών συμπτωμάτων, πόνου ή κράμπες στην κάτω κοιλιακή χώρα και κατάθλιψη. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν αϋπνία και γενική υπερευαισθησία.

Η αιτία της ινομυαλγίας είναι άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι περιλαμβάνει έναν συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνουν ψυχολογικό στρες, τραύμα και ορισμένες λοιμώξεις. Ο πόνος φαίνεται να προκύπτει από διεργασίες στο κεντρικό νευρικό σύστημα και η κατάσταση αναφέρεται ως «σύνδρομο κεντρικής ευαισθητοποίησης».

Είναι πολύ συχνή στον γενικό πληθυσμό με επιπολασμό 2 – 4% περίπου. Οι γυναίκες προσβάλλονται σε διπλάσια συχνότητα από τους άνδρες.

Η μελέτη

Για να εξετάσουν την καμπυλότητα της αυχενικής μοίρας μέσω ακτινογραφιών σε ασθενείς με ινομυαλγία, ο Katz και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν μια μελέτη ανασκόπησης ιατρικών αρχείων. Οι ερευνητές ανέλυσαν αναδρομικά 270 ακτινογραφίες αυχενικής μοίρας πλάγιας όψης ενήλικων γυναικών ασθενών με πόνο στον αυχένα από το 2015 έως το 2018, χρησιμοποιώντας τη μέτρηση γωνίας Cobb για την αυχενική καμπύλη λόρδωσης.

Συνολικά, 155 από τους ασθενείς, με μέση ηλικία 44,8 ετών, πληρούσαν τις κατευθυντήριες οδηγίες του Αμερικανικού Κολλεγίου Ρευματολογίας για την ινομυαλγία, ενώ 115 ασθενείς, με μέση ηλικία τα 44 έτη, πληρούσαν τις οδηγίες για άλλη ρευματική νόσο και χρησιμοποιήθηκαν ως ομάδα ελέγχου. Ο Katz και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν τη στατιστική ανάλυση χρησιμοποιώντας SPSS έκδοση 22.0. Οι ερευνητές όρισαν μια οπτικά ευθεία αυχενική μοίρα ως μια με μέτρηση γωνίας Cobb 10 μοιρών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ασθενείς με ινομυαλγία εμφάνισαν μέση καμπυλότητα 6,4 ± 5,2 μοιρών, σε σύγκριση με 13,8 ± 7,4 μοίρες στην ομάδα ελέγχου (P < 0,001). Επιπλέον, το 83,2% των ασθενών με ινομυαλγία είχαν αυχενική γωνία Cobb 10 μοιρών ή μικρότερη, σε σύγκριση με 32,2% στην ομάδα ελέγχου (P < 0,001). Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 50,3% των ασθενών με ινομυαλγία είχαν μέτρηση γωνίας Cobb 5 μοιρών ή μικρότερη, σε σύγκριση με μόλις 7,8% της ομάδας ελέγχου (P < 0,001).

Επιπλέον, η μυϊκή πίεση ήταν τρεις φορές υψηλότερη σε ασθενείς με ινομυαλγία, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, έγραψαν οι ερευνητές.

Πολύ λίγα έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα σχετικά με τους διαγνωστικούς δείκτες στην ινομυαλγία. Η αυξημένη μυϊκή πίεση και ο ευθειασμένςο αυχένας είναι δύο από αυτά που ενδεχομένως να είναι σημαντικά για να βοηθήσουν στη διάγνωση και επίσης να προτείνουν μια πιθανή αιτιολογία και επομένως θεραπεία.

Βιβλιογραφία

Katz RS, et al. The Vast Majority of Patients With Fibromyalgia Have a Straight Neck Observed on a Lateral View Radiograph of the Cervical Spine. J Clin Rheumatol. 2022;doi:10.1097/RHU.0000000000001912.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr