Η συχνή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους εφήβους μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους

Ο συνήθης έλεγχος των λογαριασμών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συσχετίστηκε με αποκλίνουσα ανάπτυξη του εγκεφάλου σε μια μικρή τριετή μελέτη σε μαθητές γυμνασίου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Pediatrics.

Υπάρχει πραγματικά ένας εκπληκτικά μικρός όγκος δεδομένων για την επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Ο Fox και οι συνεργάτες του εξέτασαν πόσο συχνά τα άτομα της μελέτης έλεγχαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να λάβουν δεδομένα που θα επέτρεπαν να διερευνήσουν πώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.

Συγκέντρωσαν 169 παιδιά στην έκτη ή έβδομη τάξη από τρία δημόσια σχολεία στην επαρχία της Βόρειας Καρολίνας ηλικίας μεταξύ 11 και 15 ετών για μια μελέτη κοόρτης στην οποία οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με συμπεριφορές κινδύνου για την υγεία και τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης — πόσες φορές ανά ημέρα που έλεγξαν το Facebook, το Instagram και το Snapchat.

Κάθε χρόνο, οι συμμετέχοντες που παρέμειναν στη μελέτη υποβάλλονταν σε σάρωση εγκεφάλου με λειτουργική μαγνητική τομογραφία.

Ενώ τα παιδιά βρίσκονταν στο σαρωτή, έκαναν μια εργασία που ονομάζεται καθυστέρηση κοινωνικού κινήτρου, που είχε σκοπό να προκαλέσει ενεργοποίηση στον εγκέφαλο περιοχών που εμπλέκονται στην κοινωνική επεξεργασία, και συγκεκριμένα την αναμονή της κοινωνικής ανατροφοδότησης, η οποία θα περιλάμβανε ανταμοιβές και τιμωρίες. Έτσι, οι ερευνητές μπόρεσαν να δουν πώς άλλαξε η ενεργοποίηση στον εγκέφαλό τους με την πάροδο του χρόνου.

Οι συμμετέχοντες που έλεγχαν συχνά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – περισσότερες από 15 φορές την ημέρα – έδειξαν επίσης χαμηλότερη νευρική ευαισθησία στην κοινωνική προσμονή – για παράδειγμα, ανταμοιβή έναντι τιμωρίας – στην ηλικία των 12 ετών σε σύγκριση με εκείνους που δεν έλεγξαν καθόλου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτό που η μελέτη αυτή έδειξε συνολικά ήταν ότι διαφορετικές συμπεριφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνδέονταν με διαφορετικές τροχιές ανάπτυξης του εγκεφάλου. Έτσι, τα παιδιά που τσεκάρουν περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκίνησαν χαμηλότερα στην ευαισθησία του εγκεφάλου τους στην κοινωνική ανατροφοδότηση και έγιναν πιο ευαίσθητα με την πάροδο του χρόνου, ενώ τα παιδιά που είχαν μέτρια ή χαμηλότερα ποσοστά ελέγχου, ξεκίνησαν υψηλότερα και μειώθηκαν με την πάροδο του χρόνου.

Βιβλιογραφία

Maza MT, Fox KA, Kwon S, et al. Association of Habitual Checking Behaviors on Social Media With Longitudinal Functional Brain Development. JAMA Pediatr. Published online January 03, 2023.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1381 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr