Διαλειμματική δίαιτα: είναι κατάλληλη για τα άτομα με διαβήτη που είναι σε αγωγή με ινσουλίνη;

Τα αποτελέσματα των τυχαιοποιημένων μελετών υποδηλώνουν ότι αυτή η προσέγγιση είναι εφικτή σε προσεκτικά επιλεγμένους ασθενείς.

Η διαλείπουσα νηστεία – και μια από τις παραλλαγές της, η «διατροφή με περιορισμένο χρόνο» – είναι όλο και πιο δημοφιλείς προσεγγίσεις για τη μείωση του βάρους. Είναι όμως αυτές οι μέθοδοι εφικτές και ασφαλείς για τα άτομα με διαβήτη, ειδικά αυτά που λαμβάνουν ινσουλίνη;

Για να αντιμετωπίσουν αυτό το ερώτημα, Αυστριακοί ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 46 προσεκτικά επιλεγμένοι ασθενείς που έλαβαν ινσουλίνη με μακροχρόνιο διαβήτη τύπου 2. Κατά την έναρξη, η μέση γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) ήταν 8,3%, το μέσο βάρος ήταν 100 kg και η μέση ημερήσια δόση ινσουλίνης ήταν 56 μονάδες.

Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν είτε σε 3 μη διαδοχικές ημέρες διαλείπουσας νηστείας την εβδομάδα είτε σε συνήθη φροντίδα. Στην ομάδα παρέμβασης, οι ασθενείς έλαβαν μόνο το 25% της συνιστώμενης θερμιδικής τους πρόσληψης τις ημέρες νηστείας. Αυτή η πρόσληψη περιοριζόταν σε ένα μόνο γεύμα (είτε πρωινό είτε μεσημεριανό).

Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου στις 12 εβδομάδες, η ομάδα διαλείπουσας νηστείας είχε σημαντικά μεγαλύτερη μείωση βάρους (μέσος όρος 5 kg), μείωση της HbA1c (μέση 0,7%) και μείωση της δόσης ινσουλίνης (μέση 11 μονάδες). Συγκεκριμένα, στους ασθενείς της ομάδας νηστείας δόθηκαν λεπτομερή πρωτόκολλα προσαρμογής της ινσουλίνης για τις ημέρες νηστείας και δεν εμφανίστηκε σοβαρή υπογλυκαιμία.

Αυτή η μελέτη προτείνει ότι η διαλείπουσα νηστεία είναι εφικτή σε επιλεγμένους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που λαμβάνουν ινσουλίνη — υπό την προϋπόθεση ότι ο ασθενής είναι σε θέση να ακολουθεί πρωτόκολλα για να προσαρμόζει προσεκτικά τις δόσεις ινσουλίνης τις ημέρες που οι θερμίδες είναι περιορισμένες. Ωστόσο, χρειαζόμαστε ακόμη πιο μακροπρόθεσμα δεδομένα για να αξιολογήσουμε την ασφάλεια για πολλούς μήνες ή χρόνια και να καθορίσουμε εάν η βελτίωση στον γλυκαιμικό έλεγχο και το βάρος διατηρείται.

Βιβλιογραφία

Obermayer A et al. Efficacy and safety of intermittent fasting in people with insulin-treated type 2 diabetes (INTERFAST-2) — A randomized controlled trial. Diabetes Care 2023 Feb 1; 46:463.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr