Η θεραπεία υποκατάστασης με οιστρογόνα στην εμμηνόπαυση αυξάνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση

Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με υπέρταση που έπαιρναν οιστρογόνα μόνα τους ή σε συνδυασμό με προγεστερόνη είχαν στατιστικά σημαντική αύξηση της συστολικής αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων του WHI.

Αν και οι πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη και τη διαχείριση της υπέρτασης αναφέρουν τα από του στόματος αντισυλληπτικά ως φάρμακα που μπορεί να βλάψουν τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και πρέπει να αποφεύγονται σε γυναίκες με αρρύθμιστη υπέρταση, δεν παρέχονται σχετικές οδηγίες για τη χρήση της ορμονικής θεραπείας.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια δευτερογενή ανάλυση των διπλά τυφλών, τυχαιοποιημένων, ελεγχόμενων με εικονικό φάρμακο μελετών Woman’s Health Initiative σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 50 έως 79 ετών. Οι μελέτες WHI αξιολόγησαν τις επιδράσεις της θεραπείας υποκατάστασης με συζευγμένα οιστρογόνα 0,625 mg ημερησίως ή συζευγμένο οιστρογόνο συν 2,5 mg οξική μεδροξυπρογεστερόνη ημερησίως στους κινδύνους για στεφανιαία νόσο και διηθητικό καρκίνο του μαστού.

Αυτή η δευτερογενής ανάλυση αξιολόγησε ένα υποδείγμα 9.332 γυναικών με υπέρταση κατά την έναρξη με 2.202 γυναίκες στην ομάδα μόνο με οιστρογόνα και 2.512 στην ομάδα οιστρογόνων συν προγεστερόνη. Οι ερευνητές μέτρησαν την ΑΠ κατά την έναρξη και σε έως και 10 ετήσιες επισκέψεις παρακολούθησης κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης.

Το οιστρογόνο μόνο του συσχετίστηκε με υψηλότερη συστολική ΑΠ κατά τη φάση παρέμβασης (P = 0,02) σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Επιπλέον, για την αθροιστική παρακολούθηση, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έπαιρναν μόνο οιστρογόνα παρουσίασαν αυξημένη συστολική ΑΠ (P = 0,02).

Η λήψη οιστρογόνων συν προγεστερόνη συσχετίστηκε επίσης με αυξημένη συστολική ΑΠ (P < 0,001) σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Για την αθροιστική παρακολούθηση, τα οιστρογόνα συν προγεστερόνη συσχετίστηκαν επίσης με αυξημένη συστολική ΑΠ (P < 0,001).

Σε κάθε επίσκεψη παρακολούθησης, ο μέσος αριθμός των αντιυπερτασικών φαρμάκων που ελήφθησαν δεν διέφερε μεταξύ των ομάδων κατά τη διάρκεια της παρέμβασης ή κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας περιόδου παρακολούθησης των 16 ετών.

Βιβλιογραφία

Jiang X, et al. The association of hormone therapy with blood pressure control in postmenopausal women with hypertension: a secondary analysis of the Women’s Health Initiative clinical trialsMenopause. 2023;doi:10.1097/GME.0000000000002086.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1381 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr