Οι βιολογικοί παράγοντες μειώνουν τις εξάρσεις άσθματος και αλλεργικής ρινίτιδας

Young woman with allergy sneezing. Girl feeling sick having runny nose.

Οι ασθενείς με σοβαρό άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα εμφάνισαν λιγότερες παροξύνσεις μετά τη λήψη ενός βιολογικού παράγοντα επί 6 μήνες, σύμφωνα με τη μελέτη CHRONICLE.

Σε ασθενείς με σοβαρό αλλεργικό άσθμα, οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να εξετάσουν εάν άλλα βιολογικά προϊόντα εκτός από το omalizumab [Xolair; Genentech, Novartis] μπορεί να είναι κατάλληλο, καθώς αυτά τα βιολογικά φάρμακα μπορεί επίσης να αντιπροσωπεύουν καλές επιλογές για τη θεραπεία του σοβαρού άσθματος ενός ασθενούς.

Στη συνεχιζόμενη μελέτη παρατήρησης CHRONICLE σε ενήλικες που υποβλήθηκαν σε θεραπεία, ο Carr και οι συνεργάτες του ανέλυσαν 339 ασθενείς με σοβαρό άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα από τον Φεβρουάριο του 2018 έως τον Φεβρουάριο του 2022 για να προσδιορίσουν πώς η θεραπεία με βιολογικά φάρμακα επηρέασε τις εξάρσεις σε αυτόν τον πληθυσμό ασθενών. Αξιολόγησαν επίσης την απόδοση με βάση τον τύπο του βιολογικού παράγοντα (anti-IgE έναντι non-anti-IgE).

Οι ερευνητές συνέκριναν τα ετήσια ποσοστά παροξύνσεων του άσθματος 6 μήνες πριν και μετά την έναρξη του βιολογικού παράγοντα για να παρατηρήσουν αλλαγές στον αριθμό των παροξύνσεων ανά ασθενή-έτος και μεταξύ βιολογικών ομάδων.

Από τη συνολική ομάδα, 107 ασθενείς έλαβαν βιολογικά αντι-IgE και 232 ασθενείς έλαβαν βιολογικά μη αντι-IgE.

Σε σύγκριση με ασθενείς που άρχισαν βιολογικά μη αντι-IgE, τα ιατρικά αρχεία έδειξαν ότι οι ασθενείς που χρησιμοποιούν αντι-IgE είχαν μεγαλύτερη κλινικά σχετική έκθεση σε αλλεργιογόνο (76% έναντι 61%), μειωμένο αριθμό ηωσινοφίλων στο αίμα (διάμεσος, 134 κύτταρα/μL έναντι 379 κυττάρων /μL) και αυξημένη ολική IgE (διάμεση τιμή, 255 IU/mL έναντι 99 IU/mL).

Τα αποτελέσματα, που παρουσιάστηκαν στο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας, έδειξαν ότι οι ασθενείς που λάμβαναν θεραπείες χωρίς omalizumab (μη αντι-IgE) είχαν 59% λιγότερες παροξύνσεις άσθματος από 6 μήνες πριν έως 6 μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας, μια πτώση από 1,6 παροξύνσεις ανά ασθενή-έτος σε 0,66 ανά ασθενή-έτος.

Συγκριτικά, οι ασθενείς που χρησιμοποιούσαν omalizumab είχαν 39% λιγότερες παροξύνσεις, μια μείωση από 1,22 παροξύνσεις ανά ασθενή-έτος σε 0,74 ανά ασθενή-έτος.

Το πιο ενδιαφέρον εύρημα ήταν ότι σε ασθενείς με αλλεργική νόσο (είτε αλλεργική ρινίτιδα είτε αυξημένα επίπεδα ολικής IgE), βρέθηκαν χαμηλότερες μειώσεις στις παροξύνσεις με το omalizumab σε σύγκριση με άλλα βιολογικά φάρμακα. Η ομαλιζουμάμπη χρησιμοποιείται συχνά σε ασθενείς με σοβαρό αλλεργικό άσθμα. Ωστόσο, ένας βασικός περιορισμός είναι ότι υπήρχαν διαφορές στους ασθενείς που λάμβαναν omalizumab έναντι άλλων βιολογικών, επομένως αυτά τα αποτελέσματα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή.

Θα είναι σημαντικό να εξεταστούν τα διαφορετικά αποτελέσματα ανά βιολογικό τύπο και ανάλογα με τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των ασθενών σε μελλοντικές μελέτες.

Πηγή

Carr WW, et al. Abstract 043. Presented at: AAAAI Annual Meeting; Feb. 24-27, 2023; San Antonio.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1384 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr