Sarilumab: ο πρώτος βιολογικός παράγοντας που πήρε έγκριση γαι τη θεραπεία της ρευματικής πολυμυαλγίας

Ο FDA ενέκρινε το sarilumab για τη θεραπεία της ρευματικής πολυμυαλγίας σε ενήλικες που έχουν παρουσιάσει ανεπαρκή ανταπόκριση ή δεν μπορούν να μειώσουν τα κορτικοστεροειδή.

Το Sarilumab (Kevzara, Sanofi, Regeneron), ένας ενέσιμος αναστολέας των υποδοχέων ιντερλευκίνης-6, είναι το πρώτο βιολογικό φάρμακο που έχει λάβει έγκριση από τον FDA για τη νόσο.

Η ρευματική πολυμυαλγία είναι μια νόσος που μπορεί να προκαλέσει ανικανότητα, προκαλώντας επώδυνες εξάρσεις σε πολλαπλά μέρη του σώματος που αφήνουν τους ανθρώπους κουρασμένους και ανίκανους να εκτελέσουν πλήρως τις καθημερινές δραστηριότητες. Πρόκειται για ένα σύνδρομο που εμφανίζεται ως πόνος ή δυσκαμψία, συνήθως στον αυχένα, τους ώμους, τους βραχίονες και τα ισχία, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε όλο το σώμα. Ο πόνος μπορεί να είναι ξαφνικός ή μπορεί να εμφανιστεί σταδιακά σε μια χρονική περίοδο μηνών. Οι περισσότεροι άνθρωποι με πολυμυαλγία ξυπνούν το πρωί με πόνο στους μύς τους. Ωστόσο, έχουν συμβεί περιπτώσεις κατά τις οποίες το άτομο εμφανίζει τον πόνο τα βράδια ή έχει πόνο και δυσκαμψία όλη την ημέρα. Δεν υπάρχει δαιγνωστική εργαστηριακή εξέταση, αλλά η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) και η ταχύητητα καθίζησης ερυθροκυττάρων (ESR) μπορεί να είναι χρήσιμες διότι είναι αυξημένες, όπως και τα λευκά αιμοσφαίρια. Συνήθως αντιμετωπίζεται με κορτικοστεροειδή που λαμβάνονται από το στόμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να συνεχίσουν τη θεραπεία με κορτικοστεροειδή για δύο έως τρία χρόνια. Η νόσος μερικές φορές υποχωρεί από μόνη της σε ένα ή δύο χρόνια, αλλά τα φάρμακα και τα μέτρα αυτοεξυπηρέτησης μπορούν να βελτιώσουν το ποσοστό ανάρρωσης.

Τα κορτικοστεροειδή ήταν η κύρια θεραπεία μέχρι σήμερα, αλλά πολλοί ασθενείς δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στα στεροειδή ή δεν μπορούν να μειώσουν τη δόση τους, γεγονός που θέτει αυτούς τους ασθενείς σε κίνδυνο επιπλοκών από τη μακροχρόνια θεραπεία με τ κορτικοστεροειδή. Με την έγκριση του Kevzara για τη ρευματική πολυμυαλγία, οι ασθενείς έχουν τώρα μια εγκεκριμένη από τον FDA θεραπεία για να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα αναπηρίας αυτής της νόσου και τη μακροχρόνια εξάρτηση από τα στεροειδή.

Η έγκριση βασίστηκε στα αποτελέσματα της μελέτης SAPHYR φάσης 3, στην οποία τρεις φορές περισσότεροι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με sarilumab πέτυχαν παρατεταμένη ύφεση έναντι του εικονικού φαρμάκου. Στην τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη αυτή μελέτη συμμετείχαν ασθενείς με ανθεκτική στα στεροειδή ενεργή ρευματική πολυμυαλγία που εμφάνισαν έξαρση ενώ λάμβαναν τουλάχιστον 7,5 mg πρεδνιζόνης ημερησίως ή ισοδύναμο κατά τη διάρκεια της αποκλιμάκωσης της θεραπείας. Μεταξύ αυτών των ασθενών, στους 60 χορηγήθηκε τυχαία sarilumab 200 mg κάθε 2 εβδομάδες με ταυτόχρνη μείωση κορτικοστεροειδών 14 εβδομάδων, ενώ οι 58 έλαβαν εικονικό φάρμακο μαζί με μείωση κορτικοστεροειδών 52 εβδομάδων.

Η μελέτη πέτυχε το κύριο καταληκτικό της σημείο, με το 28% των ασθενών στην ομάδα του sarilumab να επιτυγχάνουν παρατεταμένη ύφεση στις 52 εβδομάδες έναντι 10% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου (P = 0,0193). Οι ερευνητές όρισαν την παρατεταμένη ύφεση ως ύφεση έως την εβδομάδα 12 ακολουθούμενη από την απουσία έξαρσης, την ομαλοποίηση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης από τις εβδομάδες 12 έως την 52η και την τήρηση της μείωσης των κορτικοστεροειδών από τις εβδομάδες 12 έως 52.

Εν τω μεταξύ, μια ανάλυση ευαισθησίας που αφαιρούσε τις πρωτεϊνες οξείας φάσης έδειξε σταθερή σημαντικότητα (διαφορά αναλογίας = 18%, 95% CI, 3,1% έως 32,6%) για το πρωτογενές αποτέλεσμα.

Η διάμεση αθροιστική δόση κορτικοστεροειδών ήταν 777 mg για τους ασθενείς που έλαβαν sarilumab, σε σύγκριση με 2.044 mg για εκείνους της ομάδας εικονικού φαρμάκου.

Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που εμφανίστηκαν στο 5% ή περισσότερους των ασθενών στην ομάδα του sarilumab περιελάμβαναν: ουδετεροπενία στο 15% των ασθενών, λευκοπενία 7%, δυσκοιλιότητα σε 7%, εξάνθημα κνησμώδες σε 5%, μυαλγία στο 7%, κόπωση σε 5% και κνησμός στο σημείο της ένεσης σε ποσοστό 5%. Σοβαρή ουδετεροπενία εμφανίστηκε στο 3% των ασθενών που έλαβαν sarilumab έναντι 0% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Και στις δύο περιπτώσεις σοβαρής ουδετεροπενίας, οι ασθενείς εμφάνισαν αριθμό ουδετερόφιλων μικρότερο από 500 ανά mm3 χωρίς λοιμώξεις. Η ουδετεροπενία υποχώρησε μετά από οριστική διακοπή του sarilumab.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που οδήγησαν σε μόνιμη διακοπή ήταν η ουδετεροπενία, σε τρεις ασθενείς, και η λοίμωξη, σε τρεις ξεχωριστούς ασθενείς, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19, της μεσοσπονδυλικής δισκίτιδας και της πνευμονίας.

Ο FDA είχε προηγουμένως εγκρίνει το sarilumab για μέτρια έως σοβαρή ενεργό ρευματοειδή αρθρίτιδα σε ενήλικες με ανεπαρκή ανταπόκριση ή δυσανεξία σε ένα ή περισσότερα αντιρευματικά φάρμακα που τροποποιούν τη νόσο.

Μέχρι τώρα, τα άτομα που ζουν με ρευματική πολυμυαλγία είχαν περιορισμένες επιλογές θεραπείας για αυτή τη σοβαρή ρευματική πάθηση που προκαλεί σημαντικό πόνο και δυσφορία. Η έγκριση του Kevzara ως του πρώτου και μοναδικού βιολογικού παράγοντα για τη ρευματική πολυμυαλγία είναι μια νέα επιλογή για τους ασθενείς και τους επαγγελματίες υγείας που τους θεραπεύουν.

Πηγή

Kevzara® (sarilumab) approved by FDA as first and only biologic indicated for patients with polymyalgia rheumatica

Robert Spiera, et al. Sarilumab in Patients with Relapsing Polymyalgia Rheumatica: A Phase 3, Multicenter, Randomized, Double Blind, Placebo Controlled Trial (SAPHYR). ABSTRACT NUMBER: 1676. Meeting: ACR Convergence 2022

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1384 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr