Η θεραπεία με στατίνη είναι απαραίτητη μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο: δεν χρησιμοποιείται όσο συχνά θα έπρεπε

Η έλλειψη χρήσης στατινών μετά από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο συσχετίστηκε με αυξημένο ποσοστό θανάτου και αγγειακά συμβάντα σε μια μελέτη παρατήρησης.

Μετά το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, συνιστάται θεραπεία με στατίνες για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης νέου εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων σημαντικών αγγειακών συμβάντων. Οι κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν θεραπεία με στατίνες εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά τα δεδομένα σχετικά με τα πρότυπα χρήσης στατινών μετά από εγκεφαλικό είναι περιορισμένα.

Σε αυτήν την αναδρομική μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για ασθενείς που πήραν εξιτήριο από 20 νοσοκομεία στη Φινλανδία από το 2005 έως το 2017. Αξιολόγησαν τη χρήση ή όχι στατινών εντός των πρώτων 90 ημερών μετά την έξοδο από το νοσοκομείο. Οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης το ποσοστό των επαναλαμβανόμενων αγγειακών συμβαμάτων (εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα του μυοκαρδίου) και τον θάνατο για έως και 12 χρόνια. Οι ασθενείς που δεν πήραν εξιτήριο στο σπίτι ή σε «εγκαταστάσεις που μοιάζουν με το σπίτι» αποκλείστηκαν από την ανάλυση.

Οι 59.588 ασθενείς που συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση είχαν μέση παρακολούθηση 5,7 ετών. Στις 90 ημέρες μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, το 27,1% των ασθενών δεν έλαβαν θεραπεία με στατίνες. Από το 2005 έως το 2017, το ποσοστό της πρώιμης μη χρήσης στατινών μειώθηκε από 41,0% σε 17,5%. Το μέσο ποσοστό για την πλήρη περίοδο μελέτης ήταν 36%.

Οι ηλικιωμένοι ασθενείς και οι γυναίκες είχαν λιγότερες πιθανότητες να λάβουν θεραπεία με στατίνες.

Η έλλειψη πρώιμης θεραπείας με στατίνες συσχετίστηκε με υψηλότερη θνησιμότητα σε 1 έτος (7,5% χωρίς στατίνες, 4,4% με στατίνες). Το ποσοστό αγγειακών επεισοδίων 1 έτους ήταν επίσης υψηλότερο χωρίς πρώιμη χρήση στατινών (12,4% έναντι 9,3%). Η πρώιμη χρήση στατινών δεν συσχετίστηκε με αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά η μη χρήση συνδέθηκε με υψηλότερη μακροπρόθεσμη θνησιμότητα.

Αυτή η μελέτη ενισχύει την ανάγκη χρήσης όλων των θεραπειών που βασίζονται σε ενδείξεις στη δευτερογενή πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου. Αν και ήταν ενθαρρυντικό ότι παρατηρήθηκε μια αυξανόμενη τάση στη χρήση στατινών κατά την περίοδο της μελέτης, το γεγονός ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών δεν έλαβαν πρώιμα στατίνες σαφώς δεν είναι ευχάριστο. Ένα αυτοματοποιημένο πρωτόκολλο θεραπείας κατά τη στιγμή της εξόδου θα μπορούσε να κάνει τη θεραπεία με στατίνες πιο εκτεταμένη στους ασθενείς με ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Βιβλιογραφία

Åivo J et al. Lack of statin therapy and outcomes after ischemic stroke: A population-based study. Stroke 2023 Mar; 54:781

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr