Σε άτομα με ασυμπτωματική βραδυκαρδία δεν χρειάζεται να τοποθετείται βηματοδότης, σύμφωνα με νέα ανάλυση

Μια δευτερεύουσα ανάλυση της μελέτης LOOP για την ανίχνευση κολπικής μαρμαρυγής με συσκευή καταγραφής δεν δείχνει κανένα όφελος από τον βηματοδότη στην ασυμπτωματική βραδυκαρδία.

Η μελέτη LOOP έδειξε ότι οι εμφυτεύσιμοι καταγραφείς (ILR) τεκμηρίωσαν περισσότερη κολπική μαρμαρυγή, οδηγώντας σε υψηλότερο ποσοστό έναρξης αντιπηκτικής αγωγής χωρίς όμως διαφορά στην πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σε αυτήν τη δευτερεύουσα ανάλυση, οι ερευνητές ανέλυσαν την εμφάνιση και τη θεραπεία της τυχαία διαγνωσθείσας βραδυαρρυθμίας (παύσεις ≥3 δευτερόλεπτα ή καρδιακός ρυθμός ≤30 bpm) και την επίδρασή της στα αποτελέσματα.

Η μελέτη περιελάμβανε 6.004 ασθενείς ηλικίας ≥70 ετών με παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, μεταξύ των οποίων 1.501 τυχαιοποιήθηκαν σε ILR και 4.503 στη συνήθη φροντίδα. Οι βραδυκαρδίες ήταν πολύ πιο πιθανό να διαγνωστούν στην ομάδα ILR (21%) σε σύγκριση με την ομάδα της συνήθους φροντίδας (4%). Ωστόσο, το 80% των βραδυκαρδιών ήταν ασυμπτωματικές στην ομάδα ILR, σε σύγκριση με το 24% στην ομάδα της συνήθους φροντίδας. Το ποσοστό εμφύτευσης μόνιμου βηματοδότη (PPM) ήταν επίσης υψηλότερο στην ομάδα ILR (4,5% έναντι 2,9%), ωστόσο δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ των ομάδων ως προς τον κίνδυνο συγκοπτικού εεισοδίου ή αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.

Αυτή η ανάλυση δεδομένων τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης μελέτης (RCT) υποστηρίζει αυτό που έχει παρατηρηθεί προηγουμένως: ότι η ανίχνευση ασυμπτωματικής βραδυκαρδίας οδηγεί σε περισσότερους βηματοδότες. Ένα πλεονέκτημα του σχεδιασμού της μελέτης είναι η ικανότητα αξιολόγησης του εάν επηρεάστηκαν τα αποτελέσματα, τα οποία δεν επηρεάστηκαν. Παρά τον post hoc χαρακτήρα της ανάλυσης, αυτά τα αποτελέσματα, όπως και προηγούμενες μελέτες, διαφωνούν με την τοποθέτηση βηματοδότη σε ασυμπτωματικούς ασθενείς (εξαιρουμένων εκείνων με νόσο His-Purkinje) και είναι αμφίβολο ότι θα δούμε ποτέ μια τυχαιοποιημένη μελέτη να αντιμετωπίζει αυτό το ερώτημα. Υπάρχουν αντικρουόμενα αποτελέσματα από την αυξανόμενη χρήσς ILR: Θα εντοπίζουμε πιο ουσιαστικές αρρυθμίες, αλλά με το κόστος της ανίχνευσης και της θεραπείας τυχαίων ευρημάτων που έχουν αμφίβολη σημασία.

Βιβλιογραφία

Diederichsen SZ et al. Prevalence and prognostic significance of bradyarrhythmias in patients screened for atrial fibrillation vs usual care: Post hoc analysis of the LOOP randomized clinical trial. JAMA Cardiol 2023 Feb 15.

Schoenfeld MH and Patton KK. Incidental detection of bradycardia by implantable loop recorders — Unintended consequences. JAMA Cardiol 2023 Feb 15.

Svendsen JH et al. Implantable loop recorder detection of atrial fibrillation to prevent stroke (The LOOP Study): A randomised controlled trial. Lancet 2021 Aug 29

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr