Ενίσχυση της θεραπείας ή αλλαγή του φαρμάκου στην ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη;

Η ενίσχυση με αριπιπραζόλη ή βουπροπιόνη προκάλεσε υψηλότερα ποσοστά ύφεσης από την αλλαγή της θεραπείας σε βουπροπιόνη.

Οι καταθλιπτικοί ασθενείς μερικές φορές δεν ανταποκρίνονται στη μονοθεραπεία με εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) ή αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης (SNRIs). Δύο στρατηγικές για να ξεπεραστεί η μη ανταπόκριση είναι η μετάβαση σε άλλη κατηγορία φαρμάκων ή η προσθήκη ενός δεύτερου φαρμάκου από διαφορετική κατηγορία (δηλαδή, η ενίσχυση).

Σε αυτή τη μελέτη 10 εβδομάδων στη Βόρεια Αμερική, 619 καταθλιπτικοί ηλικιωμένοι ασθενείς (ηλικίας άνω των 60 ετών) που δεν ανταποκρίνονταν σε SSRI ή SNRI τυχαιοποιήθηκαν σε ενίσχυση με το άτυπο αντιψυχωσικό αριπιπραζόλη, ενίσχυση με βουπροπιόνη ή αλλαγή σε βουπροπιόνη. Τα ποσοστά ύφεσης ήταν σημαντικά υψηλότερα με την ενίσχυση (≈28% τόσο για την αριπιπραζόλη όσο και για τη βουπροπιόνη) παρά με τη μετάβαση στη βουπροπιόνη (19%) και η συμμόρφωση ήταν καλύτερη με την αύξηση παρά με την αλλαγή. Ο κίνδυνος πτώσης ήταν μεγαλύτερος με την ενίσχυση με βουπροπιόνη από ό,τι με τις άλλες στρατηγικές.

Σε ένα δεύτερο στάδιο αυτής της μελέτης, ασθενείς που δεν ήταν κατάλληλοι για την αρχική τυχαιοποίηση (κυρίως λόγω προηγούμενης έκθεσης σε βουπροπιόνη ή αριπιπραζόλη) ή που δεν ανταποκρίθηκαν στο πρώτο βήμα, έλαβαν ενίσχυση με λίθιο ή άλλαξαν σε νορτριπτυλίνη. Τα ποσοστά ύφεσης ήταν παρόμοια στις δύο ομάδες (≈20%).

Αυτά τα ποσοστά ύφεσης με ενίσχυση της θεραπείας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας είναι παρόμοια με αυτά που παρατηρήθηκαν σε μελέτες με νεότερους ενήλικες. Δεδομένου του συνήθους φορτίου παρενεργειών των άτυπων αντιψυχωσικών, ήταν εκπληκτικό το γεγονός ότι οι ασθενείς με ενίσχυση με αριπιπραζόλη είχαν λιγότερες πτώσεις. Τα χαμηλά ποσοστά ύφεσης τόσο με την ενίσχυση λιθίου όσο και με τη νορτριπτυλίνη, μαζί με τη γνωστή μεγαλύτερη επιβάρυνση των παρενεργειών τους, ενισχύουν ότι πρόκειται για μεταγενέστερες επιλογές στους ανθεκτικούς ασθενείς.

Αν και αυτά τα ευρήματα ενδιαφέρουν περισσότερο τους ψυχιάτρους, οι γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο ενίσχυσης με αριπιπραζόλη ή βουπροπιόνη σε ανθεκτικούς ασθενείς πριν από την παραπομπή σε ψυχίατρο. Ωστόσο, η απόλυτη διαφορά στην ύφεση μεταξύ της αύξησης και της αλλαγής ήταν μικρή (μόνο ≈10 ποσοστιαίες μονάδες) και το συνολικό ποσοστό ύφεσης (<30% σε όλες τις ομάδες) είναι απογοητευτικό.

Βιβλιογραφία

Lenze EJ et al. Antidepressant augmentation versus switch in treatment-resistant geriatric depression. N Engl J Med 2023 Mar 3

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr