Ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να επιβραδύνει την έκπτωση της λειτουργίας του εγκεφάλου που παρουσιάζεται με την αύξηση της ηλικίας

Ο υγιεινός τρόπος ζωής φάνηκε να είναι προστατευτικός, ανεξάρτητα από τη γενετική προδιάθεση κάθε ατόμου για άνοια.

Περιορισμένα δεδομένα υποδηλώνουν συσχέτιση μεταξύ παραγόντων του τρόπου ζωής και μείωσης της μνήμης, αλλά καμία μελέτη δεν έχει εξετάσει την αλληλεπίδραση μεταξύ του τρόπου ζωής και της γενετικής προδιάθεσης για άνοια (π.χ. γονότυπος απολιποπρωτεΐνης Ε [APOE] ℇ4).

Σε αυτή τη μελέτη, Κινέζοι ερευνητές εντόπισαν 29.000 άτομα (ηλικία ≥ 60 ετών, μέση ηλικία 72 ‘ετη) με φυσιολογική γνωστική λειτουργία και αξιολόγησαν την αρχική τους κατάσταση με βάση έξι τροποποιήσιμους παράγοντες τρόπου ζωής (δηλαδή διατροφή, σωματική άσκηση, κάπνισμα, ποτό, γνωστική δραστηριότητα και κοινωνικές επαφές) και τους γονότυπους APOE ℇ4. Η συνολική γνωστική λειτουργία αξιολογήθηκε περιοδικά κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Μετά από 10 χρόνια, οι συμμετέχοντες με 4 έως 6 παράγοντες υγιεινού τρόπου ζωής είχαν σημαντικά πιο αργή μείωση της μνήμης από εκείνους με κακό τρόπο ζωής (0-1 παράγοντες). Η μείωση της μνήμης σε άτομα με 2 έως 3 παράγοντες ήταν περίπου στη μέση μεταξύ των άλλων δύο ομάδων. Αυτά τα ευρήματα σημειώθηκαν και στις δύο γενετικές υποομάδες, αν και η μνήμη μειώθηκε ταχύτερα στους φορείς APOE ℇ4 από ότι στους μη φορείς. Από τους έξι παράγοντες του τρόπου ζωής, η διατροφή είχε την ισχυρότερη επίδραση στη μείωση της μνήμης, ακολουθούμενη από τη γνωστική δραστηριότητα, τη σωματική άσκηση και τις κοινωνικές επαφές. Οι ασθενείς με ευνοϊκό τρόπο ζωής είχαν επίσης σημαντικά λιγότερες πιθανότητες από άλλους να προχωρήσουν σε ήπια γνωστική έκπτωση ή άνοια.

Αν και αυτή η μελέτη παρατήρησης δεν μπορεί να αποδείξει την αιτιότητα, προσθέτει στοιχεία ότι οι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου μπορεί να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της απώλειας μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία και της άνοιας, ακόμη και σε εκείνους που είναι γενετικά επιρρεπείς σε αυτές τις καταστάσεις.

Βιβλιογραφία

Jia J et al. Association between healthy lifestyle and memory decline in older adults: 10 year, population based, prospective cohort study. BMJ 2023 Jan 25; 380:e072691.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr