Η λήψη μετφορμίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν φαίνεται να επηρεάζει το έμβρυο

Η λήψη μετφορμίνης από εγκύους με διαβήτη τύπου 2 δεν επηρέασε την μετέπειτα ανάπτυξη του παιδιού στα 2 χρόνια.

Η ινσουλίνη είναι το προτιμώμενο φάρμακο για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή το προφίλ ασφάλειας της μετφορμίνης, η οποία διαπερνά τον πλακούντα, είναι ασαφές. Η αβεβαιότητα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της in utero έκθεσης στη μετφορμίνη στην ανάπτυξη της παιδικής ηλικίας περιορίζει τη χρήση της σε έγκυες γυναίκες. Στην πραγματικότητα, η μέχρι έρευνα έχει δείξει ότι μια τέτοια έκθεση μπορεί να προάγει την παιδική παχυσαρκία. Σε μια προηγουμένως δημοσιευμένη μελέτη για τα νεογνικά αποτελέσματα, οι ερευνητές τυχαιοποίησαν έγκυες γυναίκες με διαβήτη τύπου 2 σε ινσουλίνη μόνο ή ινσουλίνη συν μετφορμίνη. Τώρα, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη μεταγεννητική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης 283 βρεφών από αυτή τη μελέτη.

Στην ηλικία των 2 ετών, τα παιδιά που είχαν εκτεθεί σε μετφορμίνη και τα παιδιά που δεν είχαν εκτεθεί δεν είχαν σημαντική διαφορά στο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) ή στο πάχος των πτυχών του δέρματος. Αν και ο μέσος ΔΜΣ των βρεφών σε αυτή τη μελέτη δεν ήταν στο εύρος υπέρβαρων ή παχύσαρκων, ήταν σε μία τυπική απόκλιση πάνω από τον μέσο όρο αναφοράς του πληθυσμού της ΠΟΥ. Ο υψηλότερος μητρικός ΔΜΣ, η χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η μικρότερη διάρκεια θηλασμού και η μικρότερη διάρκεια ύπνου στην παιδική ηλικία —αλλά όχι η έκθεση στη μετφορμίνη— όλα συσχετίστηκαν με υψηλότερο ΔΜΣ στους 24 μήνες.

Αν και η ινσουλίνη παραμένει το προτιμώμενο φάρμακο για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτή η μελέτη παρέχει σιγουριά για τη χρήση της μετφορμίνης ως απαραίτητο συμπληρωματικό ή εναλλακτικό φάρμακο. Τα βρέφη μητέρων με διαβήτη τύπου 2 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιομεταβολικές νόσους αργότερα στη ζωή τους, επομένως η προώθηση μεγαλύτερης διάρκειας θηλασμού και μεγαλύτερης διάρκειας παιδικού ύπνου (ομολογουμένως δεν είναι εύκολη υπόθεση) μπορεί να είναι μια στρατηγική για τη βελτιστοποίηση της φροντίδας των βρεφών των οποίων οι μητέρες έχουν διαβήτη.

Βιβλιογραφία

Feig DS et al. Outcomes in children of women with type 2 diabetes exposed to metformin versus placebo during pregnancy (MiTy Kids): A 24-month follow-up of the MiTy randomised controlled trial. Lancet Diabetes Endocrinol 2023 Mar; 11:191.

Feig DS et al. Metformin in women with type 2 diabetes in pregnancy (MiTy): A multicentre, international, randomised, placebo-controlled trial. Lancet Diabetes Endocrinol 2020 Oct; 8:834.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr