Σε πόσο καιρό μετά από μια σοβαρή νόσηση είναι ασφαλές να οδηγήσουμε;

Οι περισσότεροι ενήλικες απέφυγαν να οδηγήσουν επί τουλάχιστον 1 μήνα μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, αλλά ορισμένοι που άρχισαν ξανά την οδήγηση νωρίτερα, είχαν μακροχρόνιες ενδείξεις γνωστικής εξασθένησης.

Πολλοί ενήλικες εμφανίζουν σωματικές, νοητικές και γνωστικές βλάβες μετά από σοβαρές ασθένειες για τις οποίες χρειάστηκαν νοσηλεία  σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Είναι αυτά τα άτομα ικανά να οδηγήσουν;

Σε αυτή τη μελέτη, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ ανέλυσαν κλινικά δεδομένα που συλλέχθηκαν 1 μήνα μετά την έξοδο από το νοσοκομείο σε 196 ενήλικες (μέση ηλικία 58 έτη) που ανάρρωναν από σοβαρές νόσους και είχαν αναπνευστική ανεπάρκεια, σήψη ή παραλήρημα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην εντατική θεραπεία για τουλάχιστον 4 ημέρες.

Εκατόν είκοσι έξι από τους συμμετέχοντες ανέφεραν ότι οδηγούσαν πριν από την σοβαρή νόσησή τους. Οι 16 είχαν ξαναρχίσει την οδήγηση 1 μήνα μετά την έξοδο από το νοσοκομείο. Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, όσοι συνέχισαν την οδήγηση ήταν σημαντικά λιγότερο αδύναμοι, πιο ανεξάρτητοι σε δραστηριότητες της καθημερινής ζωής και είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν γνωστικά προβλήματα. Ωστόσο, από τους συμμετέχοντες που συνέχισαν την οδήγηση, οι 8 είχαν βαθμολογίες στη Γνωσιακή Αξιολόγηση του Μόντρεαλ κατώτερες από 26, υποδηλώνοντας ότι είχαν ακόμη εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Λίγοι ενήλικες που παρουσίασαν κρίσιμες ασθένειες επέστρεψαν στην οδήγηση 1 μήνα μετά την έξοδο από το νοσοκομείο. Από εκείνους που επέστρεψαν στην οδήγηση, πολλοί είχαν ακόμη γνωστικά προβλήματα, κάτι που έχει προφανείς επιπτώσεις στην ασφάλεια για τους ασθενείς και τους άλλους οδηγούς αλλά και πεζούς. Φαίνεται ότι είναι αναγκαία μια προσέγγιση για την αξιολόγηση της ικανότητας οδήγησης μετά από μια σοβαρή ασθένεια. Ωστόσο, εν τω μεταξύ, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας την επιστροφή στην οδήγηση όταν παρακολουθούμε αυτούς τους ασθενείς μετά τη νοσηλεία. Σε άτομα με επίμονους γνωστικούς ή σωματικούς περιορισμούς, θα πρέπει να συμβουλεύουμε να μην οδηγούν μέχρι να παρουσιάσουν περαιτέρω βελτίωση.

Βιβλιογραφία

Potter KM et al. Return to driving after critical illness. JAMA Intern Med 2023 Mar 27

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr