Η παρακολούθηση των επιπέδων προκαλσιτονίνης βοηθάει στις λοιμώξεις κατωτέρου αναπνευστικού;

Σε μια μεγάλη ανάλυση της Διοίκησης Βετεράνων, η εξέταση προκαλσιτονίνης δεν μείωσε τον αριθμό των ημερών λήψης αντιβιοτικών.

Σε τυχαιοποιημένες μελέτες που αφορούσαν ασθενείς με λοίμωξη της κατώτερης αναπνευστικής οδού (LRTI), η παρακολούθηση των επιπέδων προκαλσιτονίνης μείωσε την πιθανότητα έκθεσης στα αντιβιοτικά — ωστόσο, η πραγματική εμπειρία σ’ αυτό το θέμα λείπει.

Για μια αναδρομική μελέτη κοόρτης σε 81 ιατρικά κέντρα της Veterans Administration (VA) με εξέταση προκαλσιτονίνης από το 2018 έως το 2021, οι ερευνητές ζήτησαν από το VA Corporate Data Warehouse για να εξακριβώσουν εάν η παρακολούθηση της προκαλσιτονίνης μείωσε τη διάρκεια της χορήγησης αντιβιοτικών σε νοσηλευόμενους ασθενείς με υποτιθέμενη LRTI. Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε έλεγχο προκαλσιτονίνης συγκρίθηκαν με αυτούς που δεν εξετάστηκαν.

Μεταξύ 35.610 επιλέξιμων επεισοδίων LRTI, τα 6.015 (17%) περιλάμβαναν τουλάχιστον μία εξέταση προκαλσιτονίνης 48 ώρες μετά την έναρξη της θεραπείας με αντιβιοτικά. Σε αυτήν την ομάδα, οι 3.435 (57%) πληρούσαν τα κριτήρια προκαλσιτονίνης για διακοπή αντιβιοτικών, αλλά μόνο οι 1.057 (31%) διέκοψαν τα αντιβιοτικά τους εντός 24 ωρών. Όσοι είχαν τεστ προκαλσιτονίνης πέρασαν κατά μέσο όρο 8 ημέρες σε αντιβιοτικά έναντι 7 ημερών για εκείνους που δεν έκαναν εξετάσεις. Η διάρκεια αντιβιοτικού για διάστημα μεγαλύτερο των 7 ημερών ήταν σημαντικά πιο πιθανή σε όσους υποβλήθηκαν σε τεστ προκαλσιτονίνης από ό,τι όχι.

Σε αυτά τα νοσοκομεία με επιτόπιες εξετάσεις προκαλσιτονίνης, οι περισσότεροι επιλέξιμοι ασθενείς δεν ελέγχονταν, οι εν σειρά εξετάσεις δεν πραγματοποιούνταν τακτικά και συχνά δεν τηρούνταν τα κριτήρια για τη διακοπή των αντιβιοτικών. Ως εκ τούτου, αν και η παρακολούθηση της προκαλσιτονίνης μπορεί να αντιπροσωπεύει ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη διαχείριση αντιβιοτικών, έχει κακή εφαρμογή. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τα νοσοκομεία θα πρέπει να αναπτύξουν και να επιβάλουν κριτήρια για τη χρήση προκαλσιτονίνης σε ασθενείς με LRTI καθώς και άλλες λοιμώξεις. Ωστόσο, ακόμη και με την εφαρμογή, πολλοί κλινικοί γιατροί αμφισβητούν τη χρησιμότητα της παρακολούθησης της προκαλσιτονίνης.

Βιβλιογραφία

Heren JE et al. Procalcitonin monitoring and antibiotic duration in presumed lower respiratory tract infections: A propensity score–matched cohort across the Veterans Health Administration. Open Forum Infect Dis 2023 Nov; 10:ofad520.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1330 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr