
Οι διαβητικοί ασθενείς με eGFRs <30 mL/λεπτό/1,73 m2 που συνέχισαν τη μετφορμίνη είχαν χαμηλότερη θνησιμότητα στα 3 χρόνια.
Η μετφορμίνη απεκκρίνεται από τους νεφρούς και αντενδείκνυται σε ασθενείς με εκτιμώμενο ρυθμό σπειραματικής διήθησης (eGFRs) <30 mL/λεπτό/1,73 m2 λόγω του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης γαλακτικής οξέωσης. Ωστόσο, ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η συνέχιση της μετφορμίνης κάτω από αυτό το όριο eGFR είναι ασφαλής και ωφέλιμη.
Οι ερευνητές ανέλυσαν μια εθνική βάση δεδομένων της Σκωτίας με ασθενείς με διαβήτη για να εντοπίσουν αυτούς που έπαιρναν μετφορμίνη των οποίων η χρόνια νεφρική νόσος εξελίχθηκε στο στάδιο 4 ή 5 (eGFR, <30 mL/λεπτό/1,73 m2) και οι οποίοι είτε συνέχισαν τη μετφορμίνη για ≥6 μήνες (≈2.600 ασθενείς) είτε τη διέκοψαν (≈1.700 ασθενείς).
Σε προσαρμοσμένες αναλύσεις, η διακοπή της μετφορμίνης συσχετίστηκε με υψηλότερη 3ετή θνησιμότητα από κάθε αιτία (αναλογία κινδύνου, 1,23). Το 63% επέζησε μεταξύ αυτών που διέκοψαν τη μετφορμίνη και το 70% μεταξύ των ασθενών που συνέχισαν. Οι κύριες αιτίες θανάτου ήταν τα καρδιαγγειακά επεισόδια (34%), ο καρκίνος (17%) και οι αναπνευστικές παθήσεις (10%). Η συχνότητα εμφάνισης σημαντικών ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών συμβαμάτων δεν διέφερε μεταξύ των ομάδων, αλλά σημειώθηκαν σημαντικά λιγότεροι θάνατοι από αναπνευστικά αίτια σε ασθενείς που συνέχιζαν τη μετφορμίνη. Περίπου οι μισοί από τους ασθενείς που συνέχισαν τη μετφορμίνη κατά την περίοδο της μελέτης την σταμάτησαν τελικά.
Αυτά τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά για δύο λόγους. Πρώτον, πολλοί γιατροί συνέχισαν τους ασθενείς με μετφορμίνη παρά το μειωμένο eGFR <30 mL/λεπτό/1,73 m2. Δεύτερον, το όφελος επιβίωσης δεν οφείλεται σε καρδιαγγειακά αίτια. Μια άλλη πρόσφατη μελέτη επισημαίνει επίσης ένα όφελος επιβίωσης από τη συνέχιση της μετφορμίνης σε αυτούς τους ασθενείς. Μια συμβιβαστικ΄επιλογή μπορεί να είναι η συνέχιση της μετφορμίνης σε χαμηλότερες δόσεις όταν ο eGFR κυμαίνεται κοντά στα 30 mL/λεπτό/1,73 m2, και η διακοπή της όταν ο eGFR παραμένει κάτω από αυτό το όριο. Σε αυτές οι περιπτώσεις οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται από κοινού με τους ασθενείς.
Βιβλιογραφία
Lambourg EJ et al. Stopping versus continuing metformin in patients with advanced CKD: A nationwide Scottish target trial emulation study. Am J Kidney Dis 2025 Feb; 85:196.