Η σωστή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης

Η ακριβής μέτρηση της αρτηριακής πίεσης (ΑΠ) είναι απαραίτητη για τη σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση της υπέρτασης, ωστόσο οι περισσότεροι γιατροί δεν έχουν χρόνο να ακολουθήσουν τα βήματα που συνιστώνται από τις κατευθυντήριες οδηγίες.

Οι μετρήσεις της ΑΠ στο νοσοκομείο ή στο ιατρείο είναι μια από τις πιο συνήθεις ιατρικές διαδικασίες. Ωστόσο, πολλοί γιατροί δεν ακολουθούν μια τυποποιημένη προσέγγιση ή δεν χρησιμοποιούν πιστοποιημένες συσκευές, με αποτέλεσμα λανθασμένες μετρήσεις της ΑΠ.

Μια διεθνής συναινετική δήλωση σχετικά με την τυποποιημένη μέτρηση της ΑΠ στο ιατρείο, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Medicine τον Μάιο, περιλαμβάνει μια λίστα τεσσάρων βημάτων που υπογραμμίζει τον τρόπο σωστής μέτρησης της ΑΠ.

Κατ’ αρχήν ζητούμε από τον ασθενή να ξεκουραστεί σε ένα ήσυχο δωμάτιο με άνετη θερμοκρασία για τουλάχιστον 3 έως 5 λεπτά, χωρίς να μιλάει, πριν από οποιαδήποτε μέτρηση, και κατόπιν χρησιμοποιούμε μια πιστοποιημέν συσκευής μέτρησης της ΑΠ στη βραχιόνιο αρτηρία με σωστά τοποθετημένη περιχειρίδα. Στη συνέχεια, ο γαιτρός θα πρέπει να πραγματοποιήσει τουλάχιστον δύο μετρήσεις της ΑΠ με διαφορά τουλάχιστον 1 λεπτού, χωρίς συνομιλία μεταξύ των μετρήσεων, και στη συνέχεια να καταγράψει τον μέσο όρο και να καταγράψει τις μετρήσεις της ΑΠ.

Ακριβώς όπως δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για τη σωστή παροχή συμβουλών στους ασθενείς, δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να γίνει και η μέτρηση της ΑΠ σωστά.

Βήματα για τυποποιημένες μετρήσεις ΑΠ

Για μια σωστή μέτρηση της ΑΠ, ένας ασθενής πρέπει να κάθεται, ήσυχα και με την πλάτη στηριγμένη, για τουλάχιστον 5 λεπτά, με το χέρι του να στηρίζεται εξίσου καλά με τον βραχίονα στο επίπεδο της καρδιάς. Τα πόδια πρέπει να είναι επίπεδα στο πάτωμα με τα πόδια μη σταυρωμένα. Η περιχειρίδα θα πρέπει να εφαρμόζεται στο γυμνό άνω μέρος του βραχίονα, περίπου 2 cm έως 3 cm πάνω από την πτυχή του αγκώνα.

Ο γιατρός θα πρέπει να κάνει τρεις μετρήσεις της ΑΠ, κάθε μία με διαφορά 1 λεπτού.

Πετάξτε την πρώτη μέτρηση και μετά υπολογίστε το μέσο όρο από τις άλλες δύο. Αυτή είναι η ΑΠ του ασθενούς. Έτσι διδάσκω στους ασθενείς να μετρούν την ΑΠ στο σπίτι, το πρωί, πριν πάρουν τα φάρμακά τους. Τα περισσότερα από αυτά τα φάρμακα που τους δίνουμε διαρκούν 24 ώρες. Η υψηλότερη ΑΠ της ημέρας θα είναι την πρώτη ώρα το πρωί, όταν ξυπνήσουν. Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου αυτή την έννοια. Εκπαιδεύστε τον ασθενή ώστε να σας δίνει αξιόπιστες μετρήσεις όταν μετρά την ΑΠ στο σπίτι.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες τονίζουν επίσης ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται περιχειρίδες κατάλληλου μεγέθους για τη μέτρηση της ΑΠ. Ένα μικρό μέγεθος περιχειρίδας για ενήλικες συνιστάται για περιφέρεια βραχίονα 22 cm έως 26 cm, μέγεθος ενήλικα για περιφέρεια 27 cm έως 34 cm, μεγάλο μέγεθος ενήλικα για 35 cm έως 44 cm και μέγεθος μηρού ενηλίκου για περιφέρεια 45 cm έως 54 cm.

Πολλοί άνθρωποι δεν δίνουν σημασία στο μέγεθος της περιχειρίδας, η μηχανή φουσκώνει και η περιχειρίδα ξετυλίγεται καθώς μιλάνε. Αν νομίζετε ότι αυτή είναι ακριβής μέτρηση της ΑΠ, είστε γελασμένοι.

Συνιστάται οι γιατροί να έχουνμια μεζούρα στο δωμάτιο για να μετρούν το χέρι του ασθενούς στο κέντρο του δικεφάλου.

Αν η περιχειρίδα είναι πολύ μεγάλη, θα έχετε ψευδώς χαμηλή ένδειξη. Αν είναι πολύ μικρή και  σφιχτή, θα έχετε ψευδώς υψηλή ένδειξη.

Μετρήσεις ΑΠ στο σπίτι, 24ωρη καταγραφή ΑΠ

Οι κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν μετρήσεις ΑΠ εκτός ιατρείου για την επιβεβαίωση της διάγνωσης της υπέρτασης και για την τιτλοποίηση των αντιυπερτασικών φαρμάκων, σε συνδυασμό με συμβουλευτική τηλε-υγείας ή κλινικές παρεμβάσεις.

Υπάρχουν συσκκευές που είναι 15 ετών και παρέχουν ακριβείς μετρήσεις ΑΠ. Υπάρχουν επίσης συσκευές που είναι 8 μηνών και δεν μετρούν με ακρίβεια την ΑΠ. Χρειάζεστε πηγές για να σας καθοδηγήσουν για το ποια συσκευή να χρησιμοποιήσετε. Η πιο αξιόπιστη πηγή είναι το STRIDEBP.

Υπάρχουν λόγοι για τη χρήση της 24ωρης καταγραφής της ΑΠ, όπως ο αποκλεισμός της λεγόμενης υπέρτασης λευκής μπλούζας, ο προσδιορισμός της ύπαρξης συγκαλυμμένης υπέρτασης και η αξιολόγηση της θεραπείας της ΑΠ σε άτομα με ανθεκτική υπέρταση και σε άτομα με διαταραχές ύπνου.

Αν είστε πραγματικά σοβαροί σχετικά με την αντιμετώπιση της υπέρτασης, τότε πρέπει πραγματικά να τη μετρήσετε σωστά, τουλάχιστον μία φορά, για να δείτε τι πραγματικά συμβαίνει. Έπειτα, διδάξτε στον ασθενή να μετράει σωστά την ΑΠ στο σπίτι, γιατί συνήθως εκείνος έχει τον χρόνο να το κάνει σωστά.

Ηρακλής Αβραμόπουλος

Βιβλιογραφία

Cheung AK, et al. Cheung AK, et al. Am J Med. 2023;doi:10.1016/j.amjmed.2022.12.015. Am J Med. 2023;doi:10.1016/j.amjmed.2022.12.015.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr