Η μικροκυτταρική, η νορμοκυτταρική και η μακροκυτταρική αναιμία στον διαβήτη ήταν πιο συχνές παρά σε άτομα χωρίς διαβήτη.
Ο διαβήτης σχετίζεται με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης αναιμίας. Για να διερευνήσουν τις αιτίες και τους προδιαθεσικούς παράγοντες για αυτή τη συσχέτιση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο μεγάλες βάσεις δεδομένων αντιπροσωπευτικές του πληθυσμού – την U.S. NHANES και την U.K. Biobank.
Αξιοσημείωτα ευρήματα ήταν τα εξής:
Τα άτομα με διαβήτη είχαν περισσότερες πιθανότητες από τα άτομα με ευγλυκαιμία να εμφανίσουν αναιμία (9% έναντι 3%), που ορίζεται ως αιμοσφαιρίνη <13 g/dL στους άνδρες και <12 g/dL στις γυναίκες.
Τα άτομα με διαβήτη είχαν περισσότερες πιθανότητες από τα άτομα χωρίς διαβήτη να εμφανίσουν μικροκυτταρική, νορμοκυτταρική και μακροκυτταρική αναιμία (αναλογίες κινδύνου, ≈4, ≈4 και ≈2, αντίστοιχα) μετά από προσαρμογή για ηλικία, φύλο, κάπνισμα και δείκτη μάζας σώματος.
Τα άτομα με διαβήτη ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν σιδηροπενική αναιμία, αναιμία χρόνιας νόσου και αναιμία από ανεπάρκεια Β12 (HRs, ≈3, ≈3 και ≈5, αντίστοιχα).
Η φλεγμονή (όπως μετρήθηκε με τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης), η μειωμένη νεφρική λειτουργία και διάφορα φάρμακα συσχετίστηκαν με την αναιμία. Η προσαρμογή για αυτές τις μεταβλητές μείωσε, αλλά δεν εξάλειψε, τον υπερβολικό κίνδυνο για αναιμία σε άτομα με διαβήτη.
Διάφοροι μηχανσμοί μπορούν να εξηγήσουν τον υψηλότερο κίνδυνο για αναιμία σε ασθενείς με διαβήτη.
- Για παράδειγμα, η πρώιμη νεφρική νόσος ή η φλεγμονώδης κατάσταση που παρατηρείται σε άτομα με παχυσαρκία και διαβήτη προδιαθέτει για αναιμία χρόνιας νόσου.
- Η αυτοάνοση γαστρίτιδα (που σχετίζεται με τον διαβήτη τύπου 1) μπορεί να προκαλέσει δυσαπορρόφηση σιδήρου ή Β12.
- Η λανθάνουσα απώλεια αίματος από τη χρήση αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια σιδήρου.
- Και η χρήση μετφορμίνης έχει συσχετιστεί με ανεπάρκεια Β12.
Αλλά ακόμη και λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους παράγοντες, άλλα στοιχεία που δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί θα μπορούσαν να μεσολαβήσουν στη συσχέτιση μεταξύ διαβήτη και αναιμίας.
Βιβλιογραφία
Wang D et al. Association between diabetes and anemia: Evidence from NHANES and the UK Biobank. Diabetes Care 2025 May; 48:816.