Πώς θα μειώσετε το αλάτι στη διατροφή;

Πολλοί άνθρωποι έχουν συνηθίσει να τρώνε πολύ αλμυρές τις τροφές τους. Πρόκειται για μια γευστική συνήθεια από την οποία μπορεί κανείς να απαλλαγεί ελαττώνοντας σταδιακά το αλάτι στη διατροφή. Ιδιαίτερα χρήσιμο είναι αυτό για τα άτομα που έχουν υπέρταση, διότι με τη μείωση του αλατιού θα μειωθεί η αρτηριακή πίεση και θα γίνουν πιο αποτελεσματικά τα αντιυπερτασικά φάρμακα. Όμως, καλό θα είναι ακόμη και τα άτομα που δεν έχουν υπέρταση σήμερα να μειώσουν το αλάτι, διότι μελλοντικά οι περισσότεροι άνθρωποι θα αναπτύξουν υπέρταση.

Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να μην βάζουμε πολύ αλάτι στο μαγείρεμα και να μην υπάρχει αλατιέρα στο τραπέζι. Έτσι, δεν θα μπορεί να προστεθεί επιπλέον αλάτι στα φαγητά. Εν τούτοις, θα πρέπει να ξέρουμε ότι το περισσότερο αλάτι που τρώμε καθημερινά, προέρχεται από τα συσκευασμένα, επεξεργασμένα τρόφιμα. Εάν τα μειώσουμε και τα αντικαταστήσουμε με φρέσκα τρόφιμα, όπως π.χ. τα φρούτα και τα λαχανικά, τότε θα πετύχουμε αυτόματα σημαντική μείωση του νατρίου (αλατιού) στη διατροφή μας.

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα νατρίου είναι κάτω των 2.300 mg και ιδανικότερα, κάτω από 1.500 mg. Στην καθημερινή ζωή όμως, πολλοί άνθρωποι έχουν συνηθίσει να τρώνε πάνω από 6.000 mg νατρίου την ημέρα.

Το χλωριούχο νάτριο ή κοινά αλάτι περιέχει κατά 40% νάτριο. Έτσι, κατά προσέγγιση:

  • 1 κουταλάκι γλυκού γεμάτο αλάτι περιέχει 2.300 mg νάτριο.
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού γεμάτο αλάτι περιέχει 1.150 mg νάτριο.

Ποιες τροφές περιέχουν αλάτι;

Το αλάτι υπάρχει σε αρκετές τροφές χωρίς να το φανταζόμαστε. Θα πρέπει να διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων και να μειώσουμε τα συντηρητικά στα τρόφιμα. Άλλες τροφές που πρέπει να περιορίσουμε:

  • Επεξεργασμένα τρόφιμα
  • Φυσικές τροφές που όμως είναι αλατισμένες, όπως τα τυριά, ορισμένα θαλασσινά, οι ελιές και μερικά όσπρια.
  • Προϊόντα φούρνου, όπως το ψωμί.
  • Η πίτσα.
  • Σάντουιτς και μπέργκερς.
  • Αλλαντικά.
  • Σούπες.
  • Μπουρρίτος και τάκος.

Εάν καθημερινά μειώνουμε λίγο το αλάτι που τρώμε, τότε θα δώσουμε την ευκαιρία στον οργανισμό μας να συνηθίσει στην ελαττωμένη ποσότητα και έτσι οι τροφές δεν θα μας φαίνονται άνοστες παρά τη σημαντική μείωση του αλατιού.

Μάθετε να απολαμβάνετε τη φυσική γεύση των τροφών, αποφεύγοντας να τα αλατίσετε πριν ακόμη τα δοκιμάσετε.

Χρησιμοποιείστε λεμόνι αντί του αλατιού για τα ψάρια και τ λαχανικά.

Μπορώ να χρησιμοποιώ υποκατάστατα αλατιού;

Αυτά περιέχουν κάλιο αντί του νατρίου. Το κάλιο φαίνεται ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση. Σε άτομα με φυσιολογική νεφρική λειτουργία τα υποκατάστατα αλατιού μπορούν να είναι χρήσιμα. Σε άτομα όμως με νεφρική βλάβη, η οποία δεν είναι σπάνια στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, μπορεί να προκαλέσουν αρρυθμίες ή ακόμη και αιφνίδιο θάνατο, διότι το κάλιο συσσωρεύεται μέσα στον οργανισμό αφού τα άτομα με νεφρική νόσο δε μπορούν να το αποβάλουν εύκολα.

Απαραιτήτως ρωτείστε το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε υποκατάστατα αλατιού.

Έχω ακούσει ότι το αλάτι Ιμαλαΐων είναι μια υγιεινή επιλογή. Ισχύει;

Δυστυχώς όχι. Το αλάτι Ιμαλαΐων περιέχει κατά 98% χλωριούχο νάτριο και επομένως δεν διαφέρει από το κοινό αλάτι ως προς την αρτηριακή πίεση.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr