Ακτινίδια για τη χρόνια δυσκοιλιότητα: μια νέα μελέτη επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητά τους

Δύο ακτινίδια την ημέρα βελτιώνουν τη δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα, όπως φάνηκε σε μια μικρή τυχαιοποιημένη μελέτη.

Πολλές θεραπείες είναι διαθέσιμες για τους ασθενείς με χρόνια δυσκοιλιότητα, αλλά πολλές απ’ αυτές είναι είτε ελάχιστα αποτελεσματικές είτε δαπανηρές. Το πράσινο ακτινίδιο έχει χαρακτηριστεί ως φυσική θεραπεία γι’ αυτή την κατάσταση και η αποτελεσματικότητά του υποστηρίζεται από μερικές μικρές μελέτες στην Ευρώπη και την Ασία.

Για να εκτιμήσουν τα οφέλη και την ανεκτικότητα του πράσινου ακτινιδίου σε έναν πληθυσμό της Βόρειας Αμερικής, οι ερευνητές στο Μίσιγκαν τυχαιοποίησαν 79 ασθενείς με χρόνια δυσκοιλιότητα (δηλαδή, με 3 ή λιγότερες αυθόρμητες κενώσεις εβδομαδιαίως) σε 4 εβδομάδες λήψης πράσινων ακτινιδίων (2 αποφλοιωμένα ολόκληρα φρούτα καθημερινά), δαμάσκηνων (περίπου 12 δαμάσκηνα ημερησίως) ή ψύλλιου (12 g ημερησίως). Αυτές οι δόσεις παρέχουν ισοδύναμες ποσότητες φυτικών ινών. Οι ασθενείς πληρούσαν τα κριτήρια της Ρώμης IV είτε για σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με δυσκοιλιότητα είτε για λειτουργική δυσκοιλιότητα.

Το κύριο τελικό σημείο – αύξηση κατά τουλάχιστον 1 πλήρους κένωσης του εντέρου εβδομαδιαίως – εμφανίστηκε σε λιγότερους καταναλωτές ακτινιδίων (45%) από ό, τι οι καταναλωτές δαμάσκηνων ή ψύλλιου (67% και 64%, αντίστοιχα), αλλά οι διαφορές δεν ήταν στατιστικά σημαντικές. Το φούσκωμα βελτιώθηκε μόνο στην ομάδα των ακτινιδίων. Τα άλλα συμπτώματα δυσκοιλιότητας βελτιώθηκαν παρόμοια σε όλες τις ομάδες. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ο κοιλιακός πόνος, ήταν λιγότερο πιθανό με τα ακτινίδια.

Οι ασθενείς μου ζητούν συχνά «φυσικές» επιλογές θεραπείας, πολλές από τις οποίες δεν είναι ερευνητικά αποδεδειγμένες. Αυτή η μελέτη, αν και μικρή, δείχνει ότι το ακτινίδιο είναι μια ασφαλής και λογικά αποτελεσματική μη φαρμακευτική φυσική θεραπεία για τη χρόνια δυσκοιλιότητα. Το ακτινίδιο πιθανότατα είναι πιο ακριβό από το ψύλλιο και τα δαμάσκηνα, αλλά πιο προσιτό και οικονομικό από ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Βιβλιογραφία

Chey SW et al. Exploratory comparative effectiveness trial of green kiwifruit, psyllium, or prunes in US patients with chronic constipation. Am J Gastroenterol 2021 Jun 1; 116:1304.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr